Moeiteloos conditie opbouwen

Uit: Nr. 261, mei/jun 2019

Griep… net terwijl je aan het trainen bent voor een belangrijke sportwedstrijd. Dat is balen! Trainen met griep is absoluut onverstandig, maar je conditie en spieren gaan hard achteruit als je niet doortraint. Ook een blessure kan roet in het eten gooien als je in de voorbereiding voor een belangrijke sportwedstrijd zit.

In zulke situaties is het fijn om je conditie op peil te kunnen houden zonder te sporten. Trouwens, dat is in meer gevallen erg waardevol. Stel, je hebt net een operatie achter de rug. Of je hebt veel fysiek ongemak, waardoor bewegen überhaupt moeilijk is. Ook dan is het fijn om op een andere manier aan je conditie te kunnen werken dan via de gebruikelijke fysieke inspanning.

Jin Shin Jyutsu (JSJ) heeft er een praktische oplossing voor. Een oplossing die eigenlijk voor bijna iedereen moeiteloos te doen is, net zoals alle ‘oefeningen’ van JSJ. Het is oude wijsheid die ons lichaam verstaat en het werkt met de universele energie. Die energie stroomt ook door je lichaam en je kunt daar onbeperkt gebruik van maken.

Persoonlijke ervaring

Ik heb zelf heel duidelijk ondervonden dat het werkt.

Als kind was ik al geen topper op het gebied van sport. Met gym werd ik altijd als laatste gekozen, als er een team moest worden samengesteld. Te traag, te stijf.

Ik werd nooit snel en atletisch. Ondanks dat ik dagelijks 2 keer 20 minuten fietste (naar school en terug) en ondanks dat ik later zelfs bijna dagelijks paardreed, ging wielrennen, op dansen ging, en op een loopband trainde. Het mocht niet veel baten. Mijn conditie was nooit echt geweldig. Ik bleef langzaam en snel buiten adem.

De laatste jaren heb ik weinig meer gesport. In fietsen had ik geen zin meer, het paard had een blessure, dansen had ik opgezegd en de loopband stond werkeloos stil. Wat ik wel deed: mijn energie laten stromen, elke dag. Maar dat valt niet onder ‘sport’. Het is niet eens beweging. Ik vermoedde dat mijn conditie dramatisch afgenomen zou zijn door deze jaren zonder enige vorm van sport. Totdat we een weekend op Vlieland waren. We wandelden uren langs het strand en ik merkte dat het lopen door het mulle zand me geen enkele moeite kostte. Prettig, maar ja, wandelen, dat lukt altijd wel.

De verrassing kwam toen we naar de vuurtoren gingen. Om er te komen moesten we een flinke klim maken: 200 treden omhoog. Klimmen was al helemaal nooit mijn hobby. Ik kwam wel boven, maar niet zonder flink te puffen en te hijgen. En altijd als laatste.

Maar nu was het anders. Voor ik er erg in had, was ik boven. Als eerste, zonder gehijg, zonder gepuf. Ik was verbaasd. Hoe kon dat? Jaren niet echt sporten en dan fluitend naar boven klimmen? Sneller en moeitelozer dan ooit!

Op dat moment besefte ik weer wat het in balans brengen van mijn energie me had gebracht. Moeiteloze opbouw van mijn conditie. Hoe geweldig!

Wil jij dat ook?

Ga dan elke dag een poosje op je handen zitten. Met beide handen onder je zitbeenknobbels, of eerst een poosje met 1 hand en later met de andere. Dus:

• linkerhand onder linker zitbeenknobbel,

• rechterhand onder rechter zitbeenknobbel.

Lijkt erg simpel, en dat is het ook. Dagelijks 20 minuten zou mooi zijn.

Onwaarschijnlijk? Gelukkig hoef je er niet in te geloven om het voor je te laten werken. Het beste is gewoon proberen. Volhouden is wel belangrijk. Met fysieke inspanning krijg je geen topconditie na 2 x proberen… en dat geldt hier ook!

Kitty Hartkamp

info@methartenhoofd.nl