Natuurlijke weerstand

Uit: Nr. 267, mei/jun 2020

Kosten van de zorg

Er is veel aandacht voor antibiotica. Al een tijdje hoor ik in de media dat we er zorgvuldig mee om moeten gaan, en terecht, want het heeft naast de goede eigenschappen ook zeker effecten die niet direct wenselijk zijn. En het is dus niet iets om ‘zomaar’ te gebruiken.

Maar wat nu, als je telkens weer griep hebt, verkouden bent of blaas­ontsteking hebt. Wat kun je dan doen?

Belangrijk is dan in ieder geval om te zorgen dat je lichaam voldoende weerstand heeft.

Nu is de ene persoon van nature beter bestand tegen virussen en bacteriën dan de andere. Dat is op zich een gegeven. Toch kun je er wel wat invloed op uitoefenen. Naast de gebruikelijke manieren als gezond eten, voldoende nachtrust en voldoende bewegen is er nóg iets dat je kunt doen, en het is heel gemakkelijk.

… want wist je dat er een plek op je lichaam is die wordt beschouwd als de ‘natuurlijke antibiotica’ van je lijf? Door deze plek vast te houden, activeer je alles in je lichaam wat goed is voor je weerstand.

In de huidige corona-crisis is het zaak om alles te doen om je weerstand te verhogen.

Het werkt zo:

Leg je ene hand over de schouder aan de andere kant – bijvoorbeeld: je rechterhand over je linkerschouder – tegen je hals aan.

Leg vervolgens je andere hand (in dit geval de linkerhand) in je lies aan dezelfde kant.

De houding is dus als volgt:

• Rechterhand over linkerschouder.

• Linkerhand in linkerlies.

of

• Linkerhand over rechterschouder.

• Rechterhand in rechter lies.

Als je deze houding elke avond in bed een kwartiertje aanneemt, is dat top-onderhoud voor je weerstand. Hierdoor krijgen virussen en bacteriën minder vat op je. Zo eenvoudig is het. Bovendien werkt deze houding ook nog eens koortsverlagend. Dus, heb je het virus al te pakken, dan heeft de oefening zeker nog nut.

 

Nu is de ene persoon van nature beter bestand tegen virussen en bacteriën dan de ander.

 

Zelf gebruik ik ’m als ik me wat minder fit voel en het idee heb dat er een griep aankomt. Dus, heb ik wat hoofdpijn, of keelpijn of spierpijn (mogelijk voortekenen van een griep), dan besteed ik een aantal dagen achter elkaar dagelijks ongeveer 15 à 20 minuten tijd aan deze oefening. Tot op heden heeft bij mij de griep daarna niet doorgezet.

… en dan noem ik nog niet eens de andere voordelen van deze houding; die krijg je er gewoon bij!

Zo harmoniseert deze houding ook de energie aan de achterkant van je lichaam en wel aan de zijde waar je je handen hebt. Bijvoorbeeld: heb je pijn aan de linkerkant van je rug: dan rechterhand over linkerschouder en linkerhand in linkerlies.

Deze ‘aanraking’ is onderdeel van Jin Shin Jyutsu®, oude universele wijsheid, die gebruik maakt van de functies van ons lichaam om geheel zelfstandig te herstellen. Het lichaam heeft daarin veel meer mogelijkheden dan we ons kunnen voorstellen en deze houding is zeker de moeite van het proberen waard.

Kitty Hartkamp

Authorized practitioner Jin Shin Jyutsu

info@methartenhoofd.nl