Onze huid vraagt om verzorging

Uit: Nr. 264, nov/dec 2019

Onze huid is bijna twee vierkante meter groot en wordt daarom ons grootste orgaan genoemd. De huid omhult het inwendige organisme en is een verbinding met de buitenwereld. Ze werkt als een antenne omdat ze kan zenden en ontvangen.

De huid vormt de buitengrens en beschermt ons tegen gevaren uit de buitenwereld. Zijn zure, vethoudende laag beschermt ons tegen gevaarlijke indringers, zoals ziekteverwekkers, gifstoffen en allergenen. De huid regelt onze lichaamstemperatuur, zodat we niet oververhit, maar ook niet onderkoeld geraken.

Spiegel van de ziel

De relatie tussen de huid en de buitenwereld is zeer belangrijk. De huid controleert de wisselwerking tussen de lichaams- en de omgevingstemperatuur. Is de omgevingstemperatuur te hoog, dan beginnen we te zweten. Dat doen we ook bij een verstoring in ons organisme, dan krijgen we het te warm of we beginnen te trillen. Naast de warmteregulatie voeren we tijdens het zweten grote hoeveelheden gifstoffen af.

De huid van onze vingertoppen is bijzonder gevoelig en geeft aan of iets glad of ruw is, zacht of hard, warm of koud. Onze huid heeft ook een sociale functie, we geven een hand, strelen of geven een knuffel aan goede vrienden. Bij de partnerkeuze speelt de lichaamsgeur een belangrijke rol. Het voelen van de naakte huid zorgt voor de nodige opwinding tijdens het liefdesleven. De huid communiceert niet alleen met de buitenwereld en de medemens, maar ook met ons binnenste. De huid wisselt continu reacties uit via het zenuwstelsel en de immuniteit en wordt de spiegel van de ziel genoemd. Ons innerlijk leven wordt door de huid uitgedrukt. Wij krijgen kippenvel van angst of opwinding, we blozen als we ons schamen en stralen van gezondheid en geluk.

Huidtypen

De kwaliteit van de huid is genetisch bepaald en wordt in meerdere typen of soorten ingedeeld. De meest eenvoudige indeling is de droge en de vette huid. Mensen met een gedreven temperament hebben gemakkelijk blozende wangen en een vette of te vette huid. De huid voelt warm aan en heeft een glans, wat wijst op een hoog vetgehalte. Tot op hoge leeftijd ontbreken er rimpels en groeven. Een droge of te droge huid veroudert snel, omdat er te weinig bloed doorheen stroomt, waardoor de huid niet goed gevoed wordt. Rond de vijftigjarige leeftijd treden de eerste rimpels en groeven op en zakken de wangen lichtjes door, een proces dat geleidelijk aan toeneemt. Mensen met een droge huid doen er goed aan deze te voeden om het vocht langer vast te houden. Amandel- en arganolie zijn twee voedzame oliën die hiervoor gebruikt worden.

Huidverzorging

Er wordt enorm veel geld uitgegeven aan huidverzorgingsproducten, zonder dat ze een zinnige bijdrage leveren aan de huid. De cosmetische industrie stelt de huid totaal verkeerd voor. Veel huidverzorgingsproducten zijn op basis van chemische stoffen en bewaarmiddelen zoals parabenen. De beste middelen voor een gezonde huid vinden we in de natuur, en deze kosten nauwelijks iets. Onderstaand worden er enkele besproken.

• Aloë vera: Snij het verse blad open en gebruik het geleiachtige plantensap bij verwondingen en zonnebrand. Om psoriasis te behandelen wordt het verse sap met zalf vermengd. Niet te gebruiken bij contactallergie.

• Amandelolie: Dit is een uitstekende olie bij het behandelen van een te droge huid. Smeer de olie zachtjes uit en laat het helemaal indringen. Na een reinigend masker, waarbij de vetlaag van de huid gedeeltelijk wordt weggenomen, is het goed de huid met amandel- of arganolie in te smeren.

• Honing: Honing is een uitstekend middel om wonden te behandelen, werkt antibacterieel en laat geen littekens achter. Honing heeft dezelfde zuurgraad als de huid en houdt deze in een uitstekende toestand. Helpt goed bij gebarsten lippen; het trekt vocht in de hoornlaag en maakt deze zacht.

• Kamillethee: Kamille is een huidvriendelijk kruid en kent veel toepassingen. Bereid deze kruidenthee door een koffielepeltje kamillebloemetjes gedurende 10 minuten in een kopje heet water te laten trekken. Warme kamillethee kan men drinken en heeft een inwendige werking op de huid, maar ook op het verteringsstelsel. Gebruik koude kamillethee als natte kompres. Dompel een katoenen doek in de koude kruidenthee, lichtjes uitwringen en op de huid aanbrengen, liefst afdekken met een droge doek. Kamillethee kunt u warm of koud toepassen bij natte eczeem, etterende wonden, zonnebrand of insectenbeten.

• Kokosolie: Deze olie heeft bij kamertemperatuur een vaste vorm, maar wordt olieachtig door de lichaamstemperatuur. Gebruik koud geperste olie van biologische kwaliteit. Kokosolie is aan te bevelen bij tepelkloofjes bij borstvoeding, is goed bij het behandelen van het haar en be-schermt de huid tegen kou. Het mag niet gebruikt worden bij acné omdat kokosolie te vet is.

• Reinigend huidmasker: Om de gezichtshuid te reinigen, zoals bij puisten, gebruiken we een kleimasker met zijn sterk trekkende werking. Bij steenpuisten is een lijnzaadmasker aan te bevelen. Een reinigend masker zal men afwisselen met een voedzaam masker, zoals een eigeel-, een honing- of een stuifmeelmasker.

• Ui: Een doorgesneden ui is goed tegen jeuk bij insectenbeten, werkt antibacterieel bij infecties en remt bindweefsel-woekeringen bij littekens. De ui staat bekend om zijn sterke geur door zwavelhoudende verbindingen en etherische oliën. Het werkt bijzonder goed bij een verstopte neus of verkoudheid. Snij de ui in vier stukken en leg deze op het nachttafeltje naast het bed. Een nacht is meestal voldoende voor een goed resultaat.

• Zure zeep: Bij een droge huid gebruikt men geen zeep omdat die alkalisch is en de vetlaag van de huid nog meer aantast. Gebruik een zure zeep (lager dan pH3,5; red.), ook ‘zeep zonder zeep’ genoemd en smeer regelmatig de huid in met amandelolie of arganolie. Sommige huidspecialisten bevelen een vethoudende crème, zalf of lipo-lotion aan.

Jan Dries

www.europeseacademie.be