Overgewicht – verstandig afvallen

Uit: Nr. 268, jul/aug 2020

De op zich al diep treurige coronavirus-ellende brengt ook nog andere zaken aan het licht. Uit de cijfers blijkt dat personen met een zwaar overgewicht zeer hoog scoren in de groep die overleden is aan dit virus. In dit artikel iets over het ‘te dik zijn’, het overgewicht.

Om te bepalen of je te dik bent, wordt de z.g. BMI, de ‘Body Mass Index’ gehanteerd. Dat werkt als volgt: je deelt je gewicht door het kwadraat van je lengte.

Hoe moet je dat BMI-getal interpreteren? Een BMI onder de twintig: dan ben je te mager. Van 20 tot 25 is een normaal gewicht. Van 25 tot 30 is er sprake van overgewicht. Een BMI boven de 30 wijst op zwaar overgewicht en een BMI boven de 40 wordt ‘morbide adipositas’ genoemd. Daarvan is al vele jaren bekend dat het een gevaarlijk overgewicht is, dat de levens­verwachting sterk kan bekorten.Je kan deze BMI getallen beslist wel wat flexibel interpreteren, want naarmate iemand ouder wordt, zeg maar de zeventig-plussers, kan de normale bovengrens van 25 ook verlegd worden naar 26 of 27, ook weer afhankelijk van je bouw en constitutie. Sommige ouderen blijken wat meer vet op te slaan, en dan met name het buikvet.

Maar nu – op dit moment in die corona- crisistijd – gebleken is dat mensen met zwaar overgewicht een veel groter risico op over­lijden door dat virus lopen, blijken veel mensen acuut te willen afvallen. Dat is heel onverstandig, want ineens snel afvallen heeft heel kwalijke kanten. Wat is het geval?In dat te royaal aanwezige lichaamsvet, bevinden zich óók tal van kwalijke stoffen, o.a. voor het lichaam giftige stoffen uit de voeding en het milieu. Door heel snel af te vallen komen die vrij en kunnen schade aanrichten in de lichaamscellen.Afvallen moet altijd rustig en mondjesmaat gebeuren.Je kunt beginnen met het weglaten van alle suikers (en ook zoetstoffen), alsook alle heerlijke tussen-door-hapjes. Wat minder aardappels en pasta’s en vooral geen snackbarproducten, zoals friet, kroketten en frikadellen, chips en vette slaatjes.

Kies voor veel groente, wat fruit, rijst, bescheiden mager vlees, kip en niet te vette verse vis. Daar mag je best royaal van eten. Dus je hoeft nooit echt te ‘hongeren’.

Om de tijdens het afvallen vrijgekomen kwalijke stoffen zo goed mogelijk te verwijderenes voor veel groente, wat fruit, rijst, bescheiden mager vlees, kip en niet te vette verse vis. Daar mag je best royaal van eten. Dus je hoeft nooit echt te ‘hongeren’., is het gebruik van enkele geneeskruiden beslist zinvol. Dat zijn geneeskruiden die de activiteit van de nieren en de lever stimuleren zoals: Solidago (guldenroede), Betula (berk), Taraxacum (paardenbloem) en Agrimonia (gewone agrimonie). Dit alles als tinctuur te gebruiken. Deze combinatie kun je zeer lang achtereen blijven gebruiken, zeker als er weer iets ‘grieperigs’ of corona-achtigs in de lucht hangt.

Afvallen, als er sprake is van fiks overgewicht en adipositas, is absoluut heel zinvol, maar… gebruik je verstand en ga niet klakkeloos aan de gang. Afvallen moet namelijk ‘gedragen’ worden door een besef dat je kiest voor een andere, gezondere, en dus natuurlijker leefwijze betreffende alles wat door de mond naar binnen wordt gewerkt. En dat vraagt altijd enige tijd van aanpassing, want mensen stappen echt niet zomaar van hun ‘geloof’ af, zeker niet waar het leef-, eet-, en begeertengedrag betreft.

Jaap Huibers, Amerongen