Voeding voor huid en haar

Uit: Nr. 264, nov/dec 2019

Er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan cosmetische producten die vaak vol zitten met chemisch spul, terwijl een aantal voedingsmiddelen wel degelijk een gunstige invloed hebben op onze huid en haren. Er is gelukkig ook cosmetica van biologische kwaliteit die we u graag, al dan niet in combinatie met voedingsmiddelen, aanbevelen. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de huid genetisch is bepaald. Het hebben van minder goede genen betekent dat ondersteuning door voeding en natuurcosmetica absoluut noodzakelijk is.

Een gezonde voeding heeft een gunstige invloed op de huid. Er zijn een aantal factoren die voor de huid en het haar belangrijk zijn. Op de eerste plaats is dat de darm, want een schone darm zorgt voor een heldere huid. De lever is nauw verbonden met de darm en zorgt eveneens voor een schone huid. De lever heeft een reinigende werking en neutraliseert gifstoffen. Een goede waterhuishouding heeft een hydraterende werking en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt.

Mensen die van nature een droge huid hebben, moeten daar extra aandacht aan besteden. Vooral plantaardig vet als leverancier van vitamine E is voor hen doorslaggevend. De gebruikelijke koudgeperste oliën zijn allemaal rijk aan vitamine E en sommige onder hen bevatten ook vitamine A, zoals maïskiemolie, olijfolie en sojaolie. Avocado’s, noten, zaden en pitten leveren oliën van goede kwaliteit. Om de huid uitwendig te behandelen gaat onze voorkeur uit naar amandelolie en arganolie (olie van de Marokkaanse Argania spinosa / ‘de boom der schoonheid’; red.).

Onderstaand besteden we aandacht aan voedingsmiddelen met een gunstige werking op de huid en het haar.

Citrusvruchten

Citroenen, sinaasappels en grapefruit hebben een hoog gehalte aan vitamine C en beschermen daardoor de huid tegen vrije radicalen. Ze verhogen de soepelheid door een gunstige natrium-kalium-verhouding, want dat zorgt voor een goede vocht­bescherming van de huid en voorkomt uitdroging. Een voedingsvitamine is niet vergelijkbaar met een vitaminepreparaat. Vitamine C uit citrusvruchten remt veroudering af en houdt het bindweefsel soepel. De meeste fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C, zoals de aardbei, ananas, acerola, zwarte en witte bes, bosbes, duindoornbes, framboos, honingmeloen, groene meloen, kiwi, enz.

Framboos

De framboos, aardbei, bosbes en granaatappel zijn rijk aan ellaginezuur, een fytonutriënt die de huid beschermt tegen zonlicht en het risico op zonnebrand vermindert, veroudering tegengaat en het bindweefsel stimuleert, zodat de huid soepel en elastisch blijft. De aardbei, framboos en bosbes be-vatten eveneens veel vitamine C. Zink is een belangrijk spoorelement voor de huid en het haar en komt voor in de aardbei en de bosbes. Er zijn nog meer goede zinkle-veranciers, zoals andijvie, asperge, broccoli, pastinaak, peterselie, rode biet, enz.

Tomaat

De rode kleur van de tomaat wijst op de aanwezigheid van lycopeen, een fytonutriënt die bekend staat om zijn beschermende werking op de prostaat en tegen prostaatkanker. Lycopeen beschermt de huidcellen tegen UV-stralen en vrije radicalen. De gunstige natrium-kalium-verhouding van de tomaat verzekert een goede hydraterende werking. De tomaat bevat vit. C, bèta-caroteen, maar ook zink, koper en mangaan. Lycopeen komt ook voor in worteltjes, paprika en roze grapefruit. Deze overbekende watervrucht heeft veel te bieden.

Worteltjes

Worteltjes staan bekend om hun grote hoeveelheid bèta-caroteen die in vitamine A wordt omgezet. Deze vitamine is belangrijk voor de huid en wordt vaak aan cosmetische producten toegevoegd. Vitamine A is betrokken bij de aanmaak van de huidcellen en weefselstructuur. Worteltjes zijn bijzonder rijk aan zink en ijzer en bevatten lyco-peen, vitamine B1 en B2, drie stoffen die gunstig zijn voor de huid.

Noten

Noten, zaden en pitten bevatten eiwit en plantaardig vet. Eiwit is belangrijk in de voeding, maar ook voor een gezonde huid. De verhouding eiwit-vet is doorslaggevend omdat vet ervoor zorgt dat het eiwitrijke voedsel langer in de maag blijft, zodat het eiwit beter verteert. Te eiwitrijk voedsel is niet goed voor de gezondheid door zijn directe belasting van de nieren; ook stimuleert het de groeihormonen, wat de veroudering van de huid versnelt. Natuurlijk vet (olie) is van groot belang voor de soepelheid van de huid. Olie wordt vaak gebruikt om de (te) droge huid van buitenaf te voeden, maar dat kan ook van binnenuit door gezonde vetten te gebruiken. Er wordt be-weerd dat de walnoot een gunstige invloed heeft op de haargroei.

Komkommer

Komkommer wordt vaak gebruikt als masker en staat bekend om zijn sterk reinigen-de werking van de huid. Komkommer is een uitstekend voedingsmiddel, levert grote hoeveelheden zink, koper, mangaan en selenium en bevat verder de vitaminen B1, B2, B3 en B6. De komkommer is waterrijk (95,5%), heeft een sterk ontzurende werking en heeft een gunstige invloed op het zuur-base-evenwicht. Eet regelmatig komkommers voor een gezonde en frisse huid. Snij ze in dunne schijfjes en laat ze enkele uren in olie en azijn trekken en breng ze op smaak met kruiden.

Peterselie

Peterselie is een veel gebruikt en erg gewaardeerd keukenkruid en mag in een voeding voor huid en haren niet ontbreken. Het wordt in kleine hoeveelheden vers gebruikt of gedroogd als strooikruid. Peterselie is uitzonderlijk rijk aan vitamine C – namelijk 166 mg/100 g; dat is driemaal meer dan bij een citroen – en het bevat de vitaminen B1, B2 en B3. Peterselieblad is rijk aan kalium, zink en koper. Peterselie wordt omschreven als een natuurlijk reinigingsmiddel voor de huid en de haren.

Jan Dries

www.europeseacademie.be