Voedingstherapie; omkeer van het degeneratieproces
Uit: Nr. 252, nov/dec 2017
Van gezondheid spreken wij als lichaam, geest en emoties in balans zijn. Dan hebben wij energie, zijn levenslustig en ervaren geen pijn. De lichaamstemperatuur, spijsvertering en de psychische vertering zijn goed. Onze darmen functioneren optimaal en het afweersysteem is sterk. Wij voelen ons ontspannen.
Bij ziekte treedt degeneratie van de cellen op. Cellen krijgen onvolledige voedingsstoffen aangeleverd, waardoor de mitochondriën, de energiefabriekjes in onze cel, weinig energie kunnen aanmaken. Vervolgens gaat de celdeling minder goed en zo raken we in een neerwaartse spiraal, waarin elkaar opvolgende processen, door onvoldoende goed functioneren, negatief beïnvloed worden. Er is sprake van disharmonie van lichaam, geest en emoties. Wij voelen ons moe en neerslachtig, ervaren lichamelijke of geestelijke pijn en ons gedrag verandert. De lichaamstemperatuur is laag of juist verhoogd. De darmflora is verstoord en het afweersysteem raakt verzwakt, waardoor o.a. voedselintolerantie optreedt. Onze spijsvertering verloopt moeizaam en onze darm heeft voortdurend laaggradige ontstekingen. Wij voelen ons dus gestrest, angstig en neerslachtig.
Oorzaken van ziekte
De volgende factoren kunnen tot ziekte leiden: slechte voeding als suiker en andere geraffineerde producten; voeding van slechte kwaliteit omdat ze te weinig vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevatten, maar er daarentegen wel pesticiden op zitten; schadelijke toevoegingen zoals bepaalde E-nummers, antibiotica in vlees, enz.; verkeerde leefstijl, waarin alcohol, roken, drugs, fastfood en te weinig beweging de boventoon voeren. Door al deze ongezonde zaken ontstaan vaak stress, agressiviteit en/of depressiviteit. Kortom, we leven in een wereld, waarin veel ongezonde zaken volop aanwezig zijn en vaak verkeerde keuzes gemaakt worden.
Omkeer van het ziekteproces
De gezonde heeft duizend wensen, de zieke heeft maar één wens: gezond worden! Ziekte is een degeneratieproces. Kunnen wij zelf dit proces van degeneratie omkeren naar regeneratie? Onderzoek wijst uit dat dit mogelijk is.
Recentelijk berichtten de media over wetenschappelijke onderzoeken naar de oorzaken van welvaartsziekten, zoals diabetes. Een voorbeeld is een pilotstudie over voedingstherapie bij diabetes. In deze pilotstudie van hoogleraar diabetologie Hanno Pijl doet een groep van 200 mensen mee aan het project ‘Keer diabetes om’. Door complexe koolhydraten, zoals granen, te vermijden, voelt twee derde van de groep zich beter en hoeft geen medicijnen meer te slikken. Door aanpassing van het voedingspatroon wordt het ziekteproces omgekeerd. Voedingstherapie is dus een onderdeel van het regeneratieproces. Door granen weg te laten en te kiezen voor fruit en groenten zul je op een natuurlijke manier afvallen. Ook is het belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen en te drinken. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. We kunnen uit de genoemde studie concluderen dat een gezonde leefwijze en een gezond eetpatroon een positieve uitwerking op het degeneratieproces hebben, wat een doorbraak in de behandeling van diabetes is.
Een ervaringsverhaal
De Deense arts Kirstine Nolfi (1881-1957) heeft zichzelf van borstkanker kunnen genezen door gezond, levend voedsel te eten, te zonnebaden en te slapen in de buitenlucht. Daarna richtte zij haar sanatorium Humlegaarden op. In haar boek Levend voedsel schrijft Nolfi enkele ervaringsverhalen van mensen met diabetes en kanker die door levend voedsel te eten, te zonnebaden en te slapen in de buitenlucht hun ziekteproces omgekeerd hebben, waardoor de kwaliteit van leven verbeterde.
Ziekte is een degeneratieproces. Kunnen wij zelf dit proces van degeneratie omkeren naar regeneratie? Onderzoek wijst uit dat dit mogelijk is.
Hoogleraar immunologie Bart Roep heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak van diabetes. Uit zijn onderzoek blijkt dat er sprake is van een verstoord, averechts werkend afweersysteem. Dit systeem valt de insuline-producerende cellen aan, waardoor een tekort aan insuline optreedt en diabetes zich ontwikkelt. Een door de arts niet herkende en door de patiënt niet erkende glutenintolerantie is één van de oorzaken van het ontstaan van diabetes. Zowel glutenintolerantie als diabetes zijn auto-immuunaandoeningen. Bart Roep heeft in zijn onderzoek bewezen dat door toevoeging van vitamine D de normale werking van het afweersysteem versterkt wordt. Insuline-producerende cellen worden hierdoor niet meer aangevallen en er wordt voldoende insuline aangemaakt.
Tijdens het programma ‘De kennis van nu’ van 12 mei 2016 sprak geneticus Jan Hoeijmakers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam over zijn wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt dat door 12% minder te eten en 12% meer te bewegen, er minder mutatie van het DNA in de cellen optreedt. Bij overmatig eten en weinig bewegen worden alle cellen, dus ook die van de hersenen en het zenuwstelsel, aangetast. Sommige cellen sterven af, zoals bij alzheimer. Deze aandoening kun je ook zien als een welvaartsziekte (noot redactie: alzheimer wordt ook wel diabetes-3 genoemd). Door voeding, licht en lucht treedt er iedere dag schade aan het DNA op, die niet altijd hersteld wordt. Voor herstel is gezonde voeding en een gezonde leefstijl noodzakelijk. Bij veel DNA-schade zien we dat de levercellen daardoor minder goed functioneren. Er treedt steeds meer mutatie van de cellen op, waardoor uiteindelijk kanker kan ontstaan. Het lichaam veroudert sneller. Door minder te eten, meer te drinken (vooral water of een kruidendrank en geen koolzuurhoudende frisdranken of alcohol) en meer te bewegen kunnen de cellen regenereren ofwel herstellen. Er treedt minder schade aan de cellen op, waardoor de kans op bijvoorbeeld alzheimer verkleind wordt en we ouder worden. Je bent zo oud als je cellen zijn. Omdat zo de kwaliteit van ons leven verbetert, blijven we ook gezonder op hogere leeftijd.
Bij bloedonderzoek bepalen we aan de hand van markers in het bloed hoeveel schade er aanwezig is. Aan de hand hiervan kan bepaald worden wat de biologische leeftijd is; deze ligt door minder eten en meer bewegen vaak lager dan de chronologische (kalender)leeftijd. Het gedrag van de cellen bepaalt de biologische leeftijd. Rond de 40 jaar kunnen er al gebreken ontstaan en is de kans op overlijden groter. Bewegen kun je op een natuurlijke en gezonde manier doen door wandelen, fietsen of tuinieren. Het is beter om ’s avonds na acht uur niet meer te eten. Eventueel kun je wat fruit eten, kruidenthee of water drinken. Door dieetrestrictie werk je zelf aan een goed onderhoud van de cellen. Je vertraagt daarmee het verouderingsproces.
Anders eten
Uit onderzoek van de Universiteit van Groningen blijkt dat wat je eet, bepaalt welke bacteriën in je maag-darmkanaal komen. Volgens geneticus Cisca Wijmenga van het UMCG heeft een mens duizenden verschillende bacteriën in de darmen, in totaal wel een pond. Darmbacteriën zijn als een vingerafdruk; iedereen heeft een eigen darmflora met unieke bacteriën. Er wordt onderzoek gedaan bij 1200 Groningers naar de relatie tussen bacteriën en ziekte. Later zullen nog eens 10.000 Groningers meedoen aan dit onderzoek. Momenteel wordt ook gesproken over feces- ofwel poeptransplantatie. Hierbij worden de ontlastingsbacteriën overgedragen van de gezonde donor naar de ontvanger met darmproblemen om zo de darmflora te herstellen. Een goede gezondheid begint bij een goede darmflora; hierin huist het afweersysteem.
Uit de drie interessante onderzoeken en de pilotstudie kan worden geconcludeerd dat het degeneratieproces omgekeerd kan worden door geraffineerde koolhydraten (en eventueel gluten) te vermijden, door te bewegen, minder te eten en vitamine D aan te vullen. De ervaring leert dat levend voedsel een versterkende werking op onze afweer heeft. Levend voedsel ofwel raw food is: fruit, groenten, verse groene kruiden, kiemgroenten, noten, pitten en zaden in hun natuurlijke, onbewerkte vorm. Een sterk afweersysteem huist in de darmen; een goede darmflora is dus van groot belang. Vitamine D (is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon) wordt dan goed opgenomen, ook via de huid en de ogen door zonlicht. Het advies is dan ook om niet meteen met het smeren van zonnecrème te beginnen, maar eerst de huid een half uur aan de zon bloot te stellen.
De genoemde studie en de drie onderzoeken kunnen we zien als een doorbraak in de gezondheidszorg. Hierbij wordt niet aan symptoombestrijding gedaan, maar er wordt gezocht naar de oorzaken van ziekten, zoals diabetes, en er wordt gewerkt aan het versterken van het afweersysteem, waardoor de gezondheid terug kan keren. Ook wordt voedingstherapie toegepast. Steeds vaker zullen artsen gaan werken met de voedingstherapie, wat een revolutie in de gezondheidszorg genoemd mag worden (Noot redactie: In 2016 heeft een groep artsen de vereniging Arts en Voeding opgericht; hierover zal in DNUA nog worden gepubliceerd).
Mijn eigen ervaringsverhaal
Eigen ervaring heeft mij geleerd dat een ziekteproces omgekeerd kan worden door een gezonde leefwijze en de juiste voeding. Depressie veranderde in levenslust na het weglaten van gluten (de meeste granen, haver en rijst uitgezonderd) en het eten van fruit en groenten. Exorfinen (eiwitten) in granen onttrekken serotonine aan het lichaam. Deze neurotransmitter is nodig voor een goed humeur. Door vitamine B1, B2, B6 en tryptofaan uit fruit en groenten wordt serotonine aangemaakt. Echter, stress beperkt ook de aanmaak van serotonine, doordat de grondstoffen dan gebruikt moeten worden voor adrenaline.
Door granenvrij en levend voedsel te eten hoefde ik geen bril of lenzen meer te dragen. Nadat de diëtiste had ontdekt dat ik een intolerantie voor de biogene aminen (histamine, serotonine en tyramine) had, paste ik mijn voedingspatroon aan. Chronische vermoeidheid zette zich om in energie. Mijn angst- en onrustgevoelens werden minder.
Tijdens diverse lezingen door aanhangers van levend voedsel werden wonderbaarlijke ervaringsverhalen verteld over herstel door levend voedsel. Nadat ik 1 jaar 100% levend voedsel had gegeten, keerde het degeneratieproces zich om in regeneratie van de cellen, waardoor de kwaliteit van mijn leven beter werd. Er waren geen tekorten aan ijzer en kalk meer.
Zelfs het verouderingsproces kan vertraagd worden door een gezonde leefwijze en de juiste voeding. Je bent nooit te oud om jong te worden!
De beste arts staat in de keuken
In plaats van symptomen te bestrijden en bezig te zijn met ziekte kunnen we beter aandacht schenken aan het bevorderen van onze gezondheid door te werken aan een schone darm met de juiste bacteriën, een sterk afweersysteem, dieetrestrictie en voldoende beweging. Het is van groot belang om natuurlijke voeding te eten en voedselintoleranties op te sporen.
Een uitspraak van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds tijdens de campagne Samen Kanker Voorkomen luidt: ‘Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen beweging, maar gezonde voeding (fruit en groenten en in een goede balans met gezonde vetzuren) en een gezond gewicht de kans op kanker verkleinen.’
Natuurgeneeskundige en voedingsdocent Jan Dries zei tijdens mijn cursus Voedingstherapie: ‘In een gezond lichaam kan zich geen ziekte manifesteren, ondanks een erfelijke aanleg.’
Enkele tips tot slot
Van belang is om stress te vermijden. Verwerk emoties goed, anders veroorzaken deze stress in het lichaam, wat kan leiden tot ziekte. Zoek vooral ontspanning en beweging in de natuur. Positief denken en handelen zijn helend. Laat de basis van jouw maaltijd gezond, levend voedsel zijn. Met deze voeding werk je aan een gezond gewicht. In de winter hebben de meeste mensen een vitamine D-tekort (Noot redactie: Als je in de zomer voldoende buiten bent geweest en je huid veel aan de zon hebt kunnen blootstellen, heeft het lichaam voldoende reserve opgebouwd. Alleen is dit in de westerse maatschappij met veel zittend werk binnen heel lastig). Als het even kan, boek een vakantie naar het zonnige zuiden. ‘El sol es media vida’ ofwel de zon is het halve leven. Waar je aandacht aan schenkt, groeit. Richt je aandacht aan het bevorderen van je gezondheid. In een mooi lichaam hoort geen slechte brandstof.
De 10 geheimen
Er zijn 10 geheimen geformuleerd voor een langer en gezonder leven. De Amerikaanse journalist Dan Buettner heeft onderzoek gedaan naar mensen die gezond oud worden en een hoge leeftijd bereiken. Zij leven in bepaalde gebieden, die Blauwe Zones worden genoemd, zoals het Griekse eiland Ikaria, een gebied op het Italiaanse eiland Sardinië en het Japanse eiland Okinawa.
Deze gezonde ouderen:
1. doen veel aan natuurlijke lichamelijke beweging, zoals wandelen, fietsen en tuinieren;
2. hebben iedere dag een doel om te leven;
3. besteden voldoende tijd aan reflectie, ontspanning en spiritualiteit;
4. bereiden kleine maaltijden en stoppen met eten als ze voor 80 procent verzadigd zijn;
5. eten voornamelijk fruit en groenten, zonder bestrijdingsmiddelen; dierlijke voeding nuttigen zij slechts in kleine hoeveelheden;
6. gebruiken geen voedingssupplementen, roken niet en drinken wijn met mate;
7. zorgen voor een gezond gewicht;
8. hebben een sterke familieband, hun sociale contacten zijn goed en zij voelen zich geborgen door de hechte gemeenschap;
9. gaan niet op een bepaalde leeftijd met pensioen; de meeste ouderen werken door en blijven actief;
10. leven in gebieden waar vaak de zon schijnt; hierdoor wordt er voldoende vitamine D aangemaakt die nodig is om ons afweersysteem te versterken.
Deze gezonde en natuurlijke manier van leven kan de kans op ziekten verminderen. Iedereen kan zijn of haar eigen Blauwe Zone creëren.
Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid toegewenst.