Vrouw en hormonen

Uit: Nr. 271, jan/feb 2021

‘Ik wil helemaal geen hormonen meer slikken, maar de dokter zegt dat het de beste optie is!’ Dit is een veelgehoorde opmerking bij mij in de praktijk. Ik zie vrouwen met hormonale problematiek, die er echt niet meer zelf uitkomen en alle hulp kunnen gebruiken die ze kunnen krijgen!

Als je te kampen hebt met klachten van PMS (premenstrueel syndroom) of de overgang, dan merk je dat dit nog zwaar onderschatte en onbesproken onderwerpen zijn. Best vreemd, gezien het feit dat de meeste vrouwen er toch echt mee te dealen krijgen. Hoe vaak hoor ik nog dat het erbij hoort en je het beter kunt accepteren!

Regulier

Wanneer vrouwen hulp zoeken in het reguliere circuit, dan volgt al snel een recept voor de pil, of hormoonvervangende therapie. Feit is echter dat veel vrouwen dan soms wel lichamelijk geholpen zijn, maar door die pil mentaal uit balans raken. Of ze krijgen enorme hoofdpijn door de chemische bestanddelen van deze middelen. Steeds vaker hoor ik dat ze de pil gewoon niet meer willen nemen, omdat ze geen chemische stoffen meer in hun lijf willen hebben. Het is gelukkig niet de enige optie die er is, dus vrouwen hoeven niet met hun klachten te blijven lopen, als ze de pil niet willen. Soms spreek ik iemand die al 10 jaar met klachten loopt, omdat ze niet weet dat er van alles aan te doen is en de huisarts ook geen raad meer met haar weet.

Daarom mag iedereen het weten: De natuur is uw arts, ook als het gaat om hormonale klachten!

Andere mogelijkhedenPlaatje Vrouw en hormonen

Als hormoonspecialist en orthomoleculair therapeut weet ik ondertussen dat soms simpele aanpassingen in leefstijl en voeding wonderen kunnen doen, net als het aanvullen met de juiste vitamines en mineralen. Zo kan wandelen ongelooflijk helend werken. Je bent buiten, maakt door de zon meer vitamine D aan (en vitamine D heeft een positieve invloed op o.a. je stemming), je beweegt (bewegen zorgt voor betere hormoon’balans’) en door het afrollen van je voetzolen maak je meer endorfine aan (en hier ga je je dan weer gelukkiger van voelen). Bovendien kost het niets dan een paar schoenen en kun je gaan op ieder moment dat het jou uitkomt! De meeste vrouwen voelen tijdens het wandelen al dat het stress verlaagt!

Bepaalde voedingsmiddelen hebben ook een enorme invloed op de klachten die vrouwen ervaren. Zo is suiker een grote veroorzaker van hormonale klachten, en het zit bijna overal in. Soms onder een andere naam, zoals glucose-fructosestroop, soms onder lactose, als E150, of onder allerlei andere namen. Bewust kopen en eten kan je echt heel goed helpen om je klachten te verminderen. Verder kijkend kun je ook stoffen aanvullen om klachten te verminderen. Zo is magnesium een mineraal dat ons lichaam nodig heeft, voor wel 300 verschillende processen. Het zit o.a. in groene bladgroentes en noten. Als je hier een tekort aan hebt, kun je dus ongelooflijk veel klachten krijgen. Je hebt het nodig om op goede wijze hormonen aan te maken en bij stress zijn we grootverbruiker van magnesium. Laat stress nou net een probleem zijn bij veel vrouwen met hormonale klachten!

Een magnesiumtekort veroorzaakt:

  • hartkloppingen,
  • slecht slapen,
  • kramp en spier- en gewrichtspijn,
  • moeilijker kunnen ontspannen,
  • darmproblemen en vermoeidheid.

Onze welvaartsmaatschappij draagt vaak niet bij aan onze gezondheid, wat maakt dat ons lichaam vaak nóg slechter in balans is. We komen in aanraking met allerlei stoffen die de boel in de war gooien, zoals xeno-oestrogenen. Door ervoor te zorgen dat je zuur-base-evenwicht in orde is, kun je al veel ellende voorkomen.

Daarom mag iedereen het weten: De natuur is uw arts, ook als het gaat om hormonale klachten!

Er zijn nog veel meer opties om klachten te lijf te gaan, dit is slechts het topje van de ijsberg! Zo zie je maar: zorgen dat de basis in orde is, kan klachten voorkomen of wegnemen!

Danielle Griesheimer

www.praktijkgezondenwelzijn.nl