De kracht van het denken
Uit: Nr. 218, maa/apr 2012
‘Oh, dit lukt me nooit.’ Hoe vaak zeggen of denken we dit als er een grote klus op ons wacht? ‘Ik zie als een berg tegen deze klus op.’ Bergen zijn zwaar te beklimmen en moeilijk te verplaatsen. Zo’n klus blijkt in de praktijk ook meestal een grote opgave. Maar wie zin heeft in uitdagingen zal het met dezelfde klus veel gemakkelijker hebben.
Ik ben bang voor slangen, en als ik er al aan denk, lopen de rillingen over mijn rug, stijgt mijn hartslag en ga ik zweten. Als ik denk aan een verdrietige gebeurtenis uit mijn leven, springen de tranen in mijn ogen. Als ik me een moment van diep geluk herinner, voel ik mijn hart heviger gaan kloppen en ik word frisser en opgewekter.
Dat alles komt doordat het lichaam onze gedachten volgt.
Een kind dat denkt dat hij niet leuk genoeg is, zal eerder gepest worden dan het kind dat zichzelf wel leuk vindt of die het niets kan schelen wat een ander van hem vindt.
Als ik opzie tegen een lange wandeltocht, ben ik bij voorbaat al moe. Als ik me verheug op een dag in de natuur – dat ik door het wandelen mijn hart en spieren zal voelen en van alles zal beleven – ga ik fit en fris op weg. Het zal blijken dat diezelfde tocht dan helemaal niet zwaar is.
De kracht van ons denken is enorm. En dat kun je dagelijks toepassen.
Als je iets wilt bereiken, kun je je van te voren precies voorstellen hoe je het gaat doen en welk mooi resultaat je gaat behalen. Grote kans dat je je gevisualiseerde doel bereikt. Veel atleten bereiden zich met hun gedachten voor op hun wedstrijd. Je kunt het beschouwen als training. Hoe meer details je kunt ‘fantaseren’, hoe beter het werkt. Je voelt de lucht langs je huid, de grond onder je voeten, je verplaatsende gewicht, de beweging van je voeten, het spannen en ontspannen van je spieren, je hartslag en het geluk van te kunnen sporten. Hoe levendiger de visualisatie is, hoe sterker de lichamelijke reacties zullen zijn. En wie niet visualiseert, loopt dus achter met trainen. Sterker nog: je kunt voor de marathon trainen terwijl je thuis op de bank zit. Als je maar kunt ‘fantaseren’ en concentreren.
Het lichaam reageert op visualisatie doordat de geest geen onderscheid kan maken tussen een echte belevenis en ‘fantasie’. Wat we ons inbeelden wordt dus waar. Het lichaam volgt het brein, energie volgt de gedachte.
Daarom kun je je gedachten gebruiken om je gezondheid te ondersteunen. Als je ziek bent ga je natuurlijk naar een arts, maar je kunt de dokter en vooral jezelf helpen door je eigen immuunsysteem aan te moedigen.
Een prachtig voorbeeld hiervan vond ik in het boekje ‘Bondgenoot, autobiografie van een immuuncel’ van Henk Franssen. Na het lezen voelde ik me levendiger en positiever en was vooral ontroerd.
Door mijn ervaring met yoga weet ik hoe sterk een beeldverhaal – gehoord in een staat van ontspanning – op ons onderbewuste kan inwerken. Het beeld wortelt dan diep en voedt de ziel, zou je kunnen zeggen. En het fysieke lichaam reageert daar direct op.
Met deze informatie heb ik het verhaal van de immuuncel omgewerkt tot een reis door je eigen lichaam. Je voelt je hart pompen, je reist mee met je bloed en ‘ziet’ hoe je immuuncellen worden gevoed met zuurstof, energie en liefde. Vervolgens moedig je je frisse, opgeladen immuuncellen aan om hun werk te doen. Dat kan bij iedereen anders zijn. De een laat de cellen een verkouden hoofd schoonmaken, een ander kan ze laten helpen om een wond te helen, bijvoorbeeld na een operatie of een breuk.
En, net als in het boekje van Henk Fransen, is de immuuncel inzetbaar bij kanker. Iedereen produceert dagelijks kankercellen en het is de taak van het immuunsysteem die cellen te herkennen en op te ruimen. Echter, in periodes van stress, zwakte, ondervoeding of ongeluk kan het immuunsysteem moeite met deze taak hebben. Daardoor heeft kanker kans te groeien. Met deze visualisatie help je je immuunsysteem weer sterker te maken en zo kun je je genezing ondersteunen.
Wat begint als een levendige ‘fantasie’, wordt door het lichaam omgezet in werkelijkheid. Dat is merkbaar doordat je je fitter voelt, helderder en vrolijker. En dat zijn juist weer de voorwaarden voor het immuunsysteem om goed te kunnen functioneren.
Antje Fokkema, Drachten
yogadocente, gespecialiseerd in ontspanningstechnieken
antjefokkema@hotmail.com
06 40224083
www.yogametjehart.nl
Luister een fragment van de CD op www.yogacd.nl/0000009e841132c07/index.html
www.yogametjehart.nl