25 jaar Mayr-therapie – voeding = voedsel + vertering
Uit: Nr. 254, ma/apr 2018
Je kunt nog zulk gezond voedsel nuttigen, als je spijsvertering niet goed verloopt, heb je er weinig aan. In een wereld die anno 2018 vergeven is van hypes op het gebied van voeding en gezond leven, is de Mayr-therapie een baken van zekerheid. De van oorsprong Oostenrijkse therapie waarbij het herstel van de spijsvertering centraal staat, wordt dit jaar al 25 jaar in Nederland toegepast. Wat kunnen we leren van deze therapie?
In het voorjaar van 1994 verzamelde een groepje kuurgasten zich in Groesbeek voor de eerste Mayr-kuur. Diep weggestopt in de bossen werkten zij, onder begeleiding van artsen en therapeuten, een week lang aan hun gezondheid. Geen verlokkingen van lunchrooms en snackbars in de buurt. En geen afleiding door radio of tv. Internet was nog beperkt tot overheid en onderwijs in de Verenigde Staten. En een mobiele telefoon werd alleen nog maar gebruikt door zakenmensen.
De laatste jaren worden de Mayr-kuren, na ‘uitstapjes’ naar Hilversum, Barchem en Hemrik, bij De Zonneroos in Munnekeburen gehouden. Dit is een locatie en omgeving die uitnodigt om de boel even de boel te laten, te genieten van de rust, te ontspannen en lekker te wandelen of fietsen. Ontspanning en beweging zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Maar we kijken eerst even naar onze spijsvertering zelf.
Boordevol energie
Tijdens de Mayr-kuur worden de darmen grondig gereinigd. De kuur is geschikt om welvaartsziekten te voorkomen en te genezen. Denk daarbij aan klachten van het spijsverteringsstelsel, zoals zuurbranden, oprispingen, verstopping, diarree, maagslijmvliesontsteking, spastische colon en hypoglykemie. De kuur heeft vaak een gunstige werking bij hart- en vaatziekten, aandoeningen van de luchtwegen en gewrichtsklachten, zoals rugpijn, jicht en artrose, vaak als aanvulling op een reguliere behandeling.
Problemen met onder- en overgewicht zijn door middel van het volgen van de darmreinigingskuur te verhelpen. Hetzelfde geldt voor klachten van oververmoeidheid en typische vrouwenkwalen. Na de reiniging verloopt de opname van voedingsstoffen door de darmen een stuk beter, goed voor de weerstand en het energieniveau.
Mayr-arts Nina Weiss kan daar uit eigen ervaring over meepraten. ‘Voor de officiële opleiding tot Mayr-arts heb ik de kuur drie keer gevolgd in Oostenrijk. En hoewel ik geen gezondheidsklachten had, voelde ik me nadien een stuk beter. Beter in de zin van vitaler, energieker, vrolijker en met meer uithoudingsvermogen. Je wordt daarna elke morgen fit wakker, boordevol energie om van alles en nog wat aan te pakken!’
Tip: eet niet als je geen trek hebt!
‘Je valt niet alleen af’
Voor een blijvend positief resultaat is het belangrijk dat iedere deelnemer het geleerde ook daarna in de praktijk brengt.
‘Bij voorkeur spelenderwijs’, geeft Mayr-arts Margriet Oussoren aan. ‘Het is beslist niet de bedoeling heel krampachtig met voeding om te gaan. Krijg je bijvoorbeeld na de kuur telkens bij je eerste kopje koffie hartklachten en heb je tijdens de kuur ge-hoord dat je niet teveel koffie moet gebruiken, dan zal die informatie vaak voldoende zijn om het gebruik ervan te beperken.’
Hetzelfde geldt volgens Margriet voor het langzamer eten. ‘Tijdens de kuur leren we de deelnemers overdreven langzaam te eten. Je krijgt daardoor eerder een verzadigingsgevoel. Je valt niet alleen af, maar ook klachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid en zuurbranden nemen af.’ En hoewel je afvalt van de kuur, haast Margriet zich te benadrukken dat een Mayr-kuur geen afslankkuur is.
Manuele buikbehandeling
Een Mayr-kuur neemt doorgaans ongeveer drie weken in beslag. Om het lichaam aan het kuurritme te laten wennen, wordt begonnen met een voorkuur van een week; dit deel wordt thuis gevolgd. Elk programma is individueel opgezet en afgestemd op de persoonlijke omstandigheden.
De hoofdkuur kan thuis gevolgd worden, maar vindt meestal in een ‘kuuroord’ plaats, zoals bij De Zonneroos in Munnekeburen. Nina: ‘Dit deel van de kuur staat volledig in het teken van darmreiniging, lichaamsbeweging en ontspanning, in de vorm van rust, ademhalingsoefeningen en saunabezoek. Verder geven Margriet en ik manuele buikbehandelingen.’
Er is ook veel aandacht voor gezondheidsinformatie. Elke dag houdt een van de Mayr-artsen, of een van de therapeuten die helpen bij een kuur, een voordracht over gezondheid en voeding.
De nakuur van een week of langer wordt weer thuis gevolgd. Langzaam raakt het lichaam weer gewend aan een normaal voedingspatroon. Al is ‘normaal’ met dank aan de kuur vaak anders dan voorheen.
Afvalstoffen
Tijdens de kuur komen veel afvalstoffen vrij. De aandacht is erop gericht die zo snel mogelijk te verwijderen. Door dagelijks twee tot drie liter kruidenthee te drinken, worden de nieren geholpen die afvalstoffen via de urine af te voeren. Dagelijks reinigen de nieren zo’n twintig liter bloed. Het zogenaamde doorborstelen van de huid voert huidschilfers af waardoor de huid beter ademt. Bewegen in de buitenlucht stimuleert de uitscheiding via de longen. In de sauna wordt via transpireren afval uitgescheiden. En ’s middags gaan de kuurgasten lekker een uurtje rusten met een warme kruik op de leverstreek om zo de werking van de lever te ondersteunen.
Een mens leeft niet van wat hij eet, maar van wat hij verteert.
Diëtisten kijken naar calorieën, vitaminen, mineralen en vezels om zo tot een passend advies te komen. Mayr-artsen voegen daar een belangrijke dimensie aan toe: de vertering. ‘Voor ons is dat min of meer de basis’, vertelt Margriet. ‘Zolang de vertering niet in orde is, kun je iemand voeding toedienen zoveel als je wilt, maar beter zal hij of zij zich daardoor niet gaan voelen. Wij zeggen dat je iemand uitsluitend voeding moet aanbieden die die persoon goed kan verteren. Onze basisregel luidt: voeding = voedsel + vertering.’
De kracht van de Mayr-kuur is het intensieve leerproces tijdens de kuur, het grondig leren kauwen, voldoende drinken en bewegen, waarmee je het positieve effect van de kuur zo lang mogelijk en zelfs blijvend kunt behouden. Met deze therapie wordt op bijzondere wijze het zelfgenezend vermogen van het organisme geactiveerd en het verouderingsproces van het lichaam vertraagd. De Mayr-therapie is daarmee een van de effectiefste en natuurlijkste manieren om gezond oud te worden.
Informatie
In 2018 worden voor het 25e opeenvolgende jaar Mayr-kuurweken georganiseerd in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.mayrtherapie.nl.
Tekst: Stan van Eck
Franz Xaver Mayr (1875 – 1965) was een Oostenrijkse arts. Bij grondig onderzoek van zijn patiënten merkte hij dat bij vrijwel iedereen de spijsvertering verstoord was. Nadat bij hen de darmfunctie hersteld was, verdwenen ziekten ‘als vanzelf’. Met die wetenschap ontwikkelde Mayr de reinigingskuur.
Spijsvertering begint in de mond
Onze spijsvertering begint in de mond. Door goed te kauwen, door tijd te nemen het voedsel te malen (maaltijd!) en door de voedselbrij goed in te speekselen, geven we de spijsvertering een goede start. Dagelijks maken we gemiddeld 1,5 liter speeksel aan, maar er zijn meer spijsverteringssappen dan speeksel. Dagelijks maken we 2,5 liter maagzuur aan, 0,5 tot 1,0 liter gal, 0,5 tot 0,7 liter alvleeskliersappen en tot 3 liter dunnedarmsap.
In totaal gaat het elke dag om 9 liter spijsverteringssappen. Vergelijk: in ons lichaam stroomt 5 liter bloed.
Ons voedsel blijft gemiddeld vier uur in de maag en zestien uur in de darmen. Pas als de maag schoon en leeg is, zou er weer iets genuttigd mogen worden. Na minstens vier uur dus, nog beter is het zes uur te wachten.
De meest gemaakte eetfouten
• te snel: slecht gekauwd en dus onvoldoende ingespeekseld;
• te veel: meer dan nodig is;
• te vaak: tussenmaaltijden, snoepen;
• te zwaar: zwaar verteerbaar, te veel dierlijk eiwit, te veel rauwkost;
• te laat: overvloedig avondmaal voor het slapengaan;
• te droog: te weinig drinken (let op: drink niet tijdens het eten).
Eetcultuur volgens Mayr
• neem de tijd voor het eten;
• zit rustig en ontspannen aan tafel;
• zorg voor een goede atmosfeer;
• dien het eten smakelijk op;
• concentreer op het eten (geen tv, niet lezen en geen heftige discussies);
• kleine porties op het bord;
• kleine porties op de vork;
• elk klein beetje grondig kauwen, proeven, genieten en inspeekselen;
• stop als een licht verzadigingsgevoel is bereikt.