Aroma Freedom Technique

Uit: Nr. 262, jul/aug 2019

De Aroma Freedom Technique is een manier, waarbij je helder krijgt welke gedachten, gevoelens en herinneringen je tegenhouden in het leven. Het gaat om overtuigingen die je over jezelf hebt gevormd. Zoals bijvoorbeeld de braafste van de klas willen zijn, omdat je anders een standje krijgt van de juf. Of je bent ervan overtuigd dat je heel veel en hard moet werken om een succesvol leven te leiden. Deze overtuigingen hebben zich in je verankerd en weerhouden je ervan om vooruit te komen. Toch zijn ze er niet voor niets. Ze zijn ontstaan door ervaringen in het verleden en beschermden je voor situaties die toen aan de orde waren, maar waarvan het maar de vraag is of ze nu nog relevant zijn.

 

Tijdens het opgroeien maken we allemaal dingen mee die moeilijk zijn. Op het moment dat je je in die situatie bevond, heb je gedachten en emoties gekoppeld aan de ervaring van dat moment. In latere situaties die vergelijkbaar waren, werd je bijvoorbeeld bevestigd in je overtuiging dat ‘het je nu ook wel niet zal lukken’. Of ‘dat het vermijden van een groep beter voor je is, omdat je altijd wordt gepest’.

Deze overtuigingen heb je gevormd als zelfbescherming om de pijn die je associeert met die ervaringen niet meer te voelen.

Met de Aroma Freedom Technique (AFT) herprogrammeer je beperkende overtuigingen, zodat je onderbewustzijn de vrijheid krijgt om nieuwe verbindingen te maken. Je verwerkt de oude overtuigingen en kunt ze daardoor loslaten. Daardoor krijgen nieuwe inzichten de ruimte om zich aan te dienen en kun je een positieve mindset aannemen.

Het unieke aan de AFT is dat het gebruik van etherische oliën ervoor zorgt dat er verandering ontstaat in je hele doen en denken. Deze veranderingen zijn permanent en diepgaand. Barrières die je voorheen voelde ten aanzien van je plannen, doelen of dromen worden minder hoog, tot ze uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Hoe het werkt

Als je iets ruikt, stuurt de reukzenuw rechtstreeks signalen naar het limbisch systeem in de hersenen. Van daar gaat het signaal direct door naar de amygdala. De amygdala verwerkt je gevoelens van veiligheid en gevaar. Dit gaat razendsnel.

De amygdala zorgt ervoor dat je een seintje krijgt of de kust veilig is of dat je moet vluchten. Deze vecht-vlucht-bevries-respons werkt krachtig en automatisch: je kunt niet om geur heen. Binnen een fractie van een seconde maakt je brein de keuze of je al dan niet in gevaar bent.

Je reactie op geur vindt plaats zonder dat je je er bewust van bent, maar het beïnvloedt het bewustzijnsniveau onmiddellijk. Wanneer je bijvoorbeeld bedorven voedsel ruikt, deins je automatisch terug en als je ergens op reageert dat een emotionele respons oproept, zoals blijdschap of verdriet, dan voel je dit meteen in je lichaam: je bent je er meteen bewust van.

Je kunt emoties beïnvloeden door de amygdala te kalmeren met geur. Onderzoek heeft aangetoond dat geurconditionering voor emoties diepgaande gevolgen heeft die zowel positief als negatief kunnen zijn: Herinneringen uit het verleden en emotionele gebeurtenissen die onaangenaam of indringend voor je waren, worden opnieuw aangewakkerd door het ruiken van een bepaalde geur. Maar ook prettige herinneringen en gevoelens van veiligheid en liefde kunnen naar boven komen.

Geur ontgrendelt onze vroegste en meest emotioneel geladen herinneringen. Want hoe voel jij je wanneer je kaneel ruikt? Of versgemaaid gras? Waar brengt de geur je naartoe? Welke herinneringen komen naar boven? En weet je nog andere geuren die herinneringen bij je oproepen?

Etherische oliën

De geuren die we gebruiken bij de Aroma Freedom Technique komen van etherische oliën. Dat zijn natuurlijke verbindingen die worden gedestilleerd of geperst uit verse, biologische planten. Ze komen uit wortels, stengels en bladeren, schors, hars, bloemen en zaden en zijn buitengewoon krachtig en geconcentreerd. Er is bijvoorbeeld 5000 pond rozen nodig om 1 pond rozenolie te maken en er zijn 75 citroenen nodig om 15 ml citroenolie te verkrijgen.

Etherische oliën worden gezien als het immuunsysteem van de plant en als het eerste medicijn van de mens. Ze beschermen de plant voor invloeden van buiten, zorgen ervoor dat de plant sterk en gezond blijft en worden al eeuwenlang door de mens gebruikt ten behoeve van gezondheid en welzijn.

De geuren van etherische oliën zijn uitgebalanceerd en complex: lavendelolie kan tot 300 verschillende, van nature aanwezige, chemische bestanddelen bevatten. Dit betekent dat de geur op een evenwichtige manier herinneringen en andere reacties in de hersenen kan veroorzaken. Het inhaleren van de geur zo dicht bij het brein vraagt om het gebruik van zuivere oliën. Scheikundigen hebben geprobeerd etherische oliën synthetisch na te maken, maar deze oliën bevatten niet alle kwaliteiten die nodig zijn om de wijsheid van de natuur en de werkzame stoffen te verkrijgen. Het is namelijk de samenwerking van de verschillende stoffen in de etherische oliën die zorgen voor de krachtige werking.

Daarnaast bezitten synthetische oliën niet de ziel en energie van de plant. Verder zorgen ze voor toxische bijwerkingen. Daarom werken we bij de Aroma Freedom Technique met heel specifieke etherische oliën die onbewerkt zijn.

De AFT-sessie

Een sessie begint met het stellen van een doel of intentie. Het kan een doel zijn met betrekking tot je werk, privé of welzijn. Het doel triggert iets in je en geeft een negatieve stem die je vertelt dat je het doel niet gaat behalen.

Deze stem roept een emotie in je op als bang, gefrustreerd, eenzaam. Je verwoordt waar je de emotie voelt in je lichaam.

Met deze emotie en het lichaamsgevoel ga je terug in de tijd naar een eerder moment, waarop je je ook zo voelde. Dat kan lang geleden zijn, maar ook recent. Vaak verschijnt er spontaan een herinnering. Op dit moment in het AFT-proces heb je de hele geheugensamenstelling opgeroepen. Hier ligt de basis van jouw overtuiging waarom je je doel niet zal behalen. Dit moment is het juiste moment om een etherische olie te ruiken: om de amygdala te kalmeren.

Tijdens het ruiken verzacht of verdwijnt het beeld van je herinnering, de emotie zwakt af, waardoor je lichaam zich kan ontspannen. Door de geur lost de emotionele trigger, gerelateerd aan je herinnering, op en de geheugensamenstelling wordt uit elkaar gehaald.

Na het ruiken gaan we terug naar het doel. We doorlopen nogmaals de stappen: Is er een stem die zegt dat je doel niet haalbaar is? Welke emotie is er als je naar de stem luistert? Waar voel je dat in je lichaam?

Je gaat terug in de tijd om een herinnering te laten verschijnen om daarna weer een olie te ruiken. Vaak ontstaat er tijdens het ruiken een nieuwe mindset, nieuwe ideeën ten aanzien van het doel, andere inzichten.

Als alle negatieve stemmen en emoties zijn opgelost, verwoord je een positieve affirmatie. Die vormt zich meestal spontaan tijdens het ruiken. Deze affirmatie omschrijft de nieuwe inzichten en wordt verankerd met een geur in een zogenaamde Power Pose.

De Power Pose is een belangrijk element uit de Aroma Freedom Technique. Staan in een Power Pose zet allerlei lichaamsprocessen in werking. Het verlaagt bijvoorbeeld het cortisolgehalte in het lichaam waardoor je je kalmer voelt en je meer zelfvertrouwen krijgt. De combinatie met een geur en de affirmatie zorgt voor een krachtige houding.

Tot slot bedenk je een aantal actiestappen zodat je – met behulp van de affirmatie – je doel daadwerkelijk kunt gaan manifesteren.

Ontwikkeling

Inmiddels gebruiken we in Aroma Freedom drie verschillende technieken:

1. De Aroma Freedom Technique gaat over de toekomst: Wat wil je bereiken, het gaat om het verkrijgen van helderheid, doelen ten aanzien van jouw ‘zijn’.

2. De Aroma Reset is een manier om stress, frustratie, emotionele triggers in het heden af te zwakken.

3. The Memory Resolution Technique is een methode die je helpt bij het verwerken van herinneringen die je dwarszitten.

Oorsprong van AFT

De Aroma Freedom Technique is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr. Benjamin Perkus. In zijn werk als klinisch psycholoog merkte hij dat het inhaleren van etherische oliën ervoor zorgde dat zijn cliënten snel negatieve emoties loslieten en eerder kwamen tot een positieve mindset dan de cliënten die deze oliën niet gebruikten.

Dit heeft Dr. Perkus geïnspireerd tot het maken van een techniek die voor iedereen binnen handbereik is en in eerste instantie bedoeld is om voor jezelf te gebruiken.

Door het succes is in 2016 de Aroma Freedom Academy opgericht, met een opleiding tot Practitioner of Instructor.

Je kunt je de Aroma Freedom Technique eenvoudig eigen maken met een Basistraining; dan kun je voor jezelf aan de slag. Wil je er cliënten mee helpen, volg dan de opleiding tot Practitioner bij een erkend Instructor.

Hermien Rondeel

Erkend Aroma Freedom Instructor en Practitioner

hermien@aroma-freedom.nl