Bach Remedies in het dagelijkse leven

Uit: Nr. 253, jan/feb 2018

In de twee vorige artikelen heb ik Bach Bloesem Remedies gepresenteerd die in bepaalde periodes van het jaar van pas komen. Dit keer gaat het over remedies die een nuttige toepassing vinden in het dagelijks leven, bij loslaten, verdriet en rouw.

Het is ongeveer een jaar geleden dat ik mijn (aangenomen) zoon voor het laatst zag. Hij is, toen hij 15 jaar was, in ons leven gekomen en helemaal opgenomen in de hele familie. Inmiddels zijn we 18 jaar verder en moet ik hem loslaten. Het voelt als een groot verlies om hem – een inmiddels volwassen man met wie ik zo verbonden was – niet meer te zien. Ik weet dat het onvermijdelijk en noodzakelijk is, maar diep in mijn hart blijft er de ijdele hoop dat dit ooit weer goed komt. Mijn oudste kleinzoon, inmiddels 9 jaar, weet wel beter: ‘Oma dit komt nooit meer goed.’ Ook met zijn kinderen en onze schoondochter heeft hij geen contact meer.

Het is onvermijdelijk in ieders leven dat je mensen verliest en moet loslaten, door een overlijden, conflicten, relatiebreuk; of dat je iets moet loslaten wat je lief is: een kinderwens, thuisland, huisdier of anderszins. De manier waarop we op deze levenssituaties reageren is bepalend voor welke Bach­bloesems we kunnen gebruiken om door zo’n moeilijk proces heen te komen.

Zelf heb ik veel baat gehad bij Star of Bethlehem, dit prachtige kleine en tere witte bloempje dat helpt om het verdriet er te laten zijn en te doorleven. Het helpt om troost te ervaren, zodat het verdriet niet vast blijft zitten, zachter wordt en vrijelijk kan stromen, als balsem voor de ziel. Deze Bachbloesem helpt bij het doorleven en loslaten van verdriet en bij het verwerken van schokkende ervaringen, of ze nu lang geleden zijn gebeurd of heel recent.

 

 

 

 

Bij verlies hoort rouwen en het is niet altijd gemakkelijk om hier ruimte voor te maken of te hebben. Als er voor rouwen geen tijd is, kan dit gevoel ondergronds gaan, waardoor de vreugde uit je leven kan verdwijnen. Je leeft wel door, je zoekt wel naar het licht, maar het licht is uit, en je ziet niet meer dat dit ooit kan veranderen. Het voelt als de ‘zwarte nacht van de ziel’. Je ziet geen uitweg meer. Sweet Chestnut is de remedie die je kan helpen door dit proces heen te gaan, waardoor er langzamerhand licht glooit aan de horizon en je als een phoenix uit de as herrijst. Zo’n proces kan een loutering zijn, een reiniging, waardoor er een verandering, een nieuw begin gemaakt kan worden.

 

 

 

 

 

Als je door een rouwproces heengaat kun je allerlei gevoelens tegenkomen en andere remedies nodig hebben. Ik heb me heel boos, gekwetst en pijnlijk geraakt gevoeld, de deur van mijn hart dichtgedaan en al mijn stekels opgezet. Holly heeft geholpen het ijs te laten smelten, mijn hart weer te openen en me in contact te brengen met de onvoorwaardelijke liefde die er ook in me huist. Holly is de remedie die je goed kunt gebruiken voor situaties als je je boos, gekwetst, jaloers of achterdochtig voelt. Dan slaat de vlam in de pan, een innerlijke woede die je verteert, een gevoel dat aan je knaagt, het gevoel dat je wraak wilt nemen, de ander wilt laten voelen wat jou is aan­gedaan. Het is de menselijke liefde die om kan slaan in haat. Holly brengt ons weer terug naar onze diepe verbinding met vrede, harmonie en onvoorwaardelijke liefde die in ons allemaal aanwezig is. Holly helpt ook op een subtielere manier, als je voelt dat je je hart hebt gesloten; het helpt je om je hart weer te openen.

 

Je zou ook een boosheid van binnen kunnen voelen, een gevoel van verbittering of wrok. Waarom moest mij dit overkomen? Dit heb ik niet verdiend. Hoe kan het leven zo onrechtvaardig zijn? Je hebt een gevoel van machteloosheid. Je kunt medelijden met jezelf hebben, erover klagen en de schuld buiten jezelf leggen. In dat geval kun je Willow gebruiken. Willow verbindt je met inzicht in je eigen aandeel en helpt om verantwoordelijkheid voor je eigen situatie te nemen, het heft in eigen hand te nemen en positiever en krachtiger in de situatie te staan.

Gebruik van Bachremedies

De gemakkelijkste manier is om een mengflesje te maken, waarbij je een 30 ml-pipetflesje gebruikt. Deze vul je met bron- of mineraalwater; je kunt er een pipetje brandewijn of appelazijn aan toevoegen voor de conservering, maar echt noodzakelijk is dit niet. Aan dit mengflesje voeg je 2 druppels van de Bachremedie(s) toe die je nodig hebt. Je kunt maximaal 6 à 7 verschillende remedies tegelijkertijd gebruiken. Hiervan neem je, verspreid over de dag, minimaal 4-maal 4 druppels. Als je er behoefte aan hebt, mag je het ook vaker gebruiken. Je kunt ongeveer 3 weken met een flesje doen.

Micheline Bertrams

Bach Centre Practitioner – licensed trainer

Werkzaam vanuit Vision Levenscoaching

info@my-vision.net – www.my-vision.net

www.bloesemsvanbach.nl www.bachcentre.com