Bach Remedies in drukke tijden

Uit: Nr. 252, nov/dec 2017

Veel mensen hebben wel eens van Bach Bloesem Remedies gehoord, maar wat ze nu precies zijn, doen en kunnen betekenen, blijft vaak wat vaag en daardoor verdwijnen ze uit het aandachtsveld. In de vorige editie van DNUA heb ik enkele Bachremedies besproken die o.a. in het najaar van pas kunnen komen. In dit artikel ga ik nader in op enkele Bachbloesems die toepassing vinden in drukke tijden.

 

Er zijn van die tijden dat alles tegelijkertijd op je af lijkt te komen. Mijn werk brengt ook wel met zich mee dat er rustige en drukke tijden zijn; het is hollen of stilstaan. Er wordt nu van alle kanten aan me getrokken en er zijn deadlines te halen. Over het algemeen lukt het me wel om verschillende ballen in de lucht te houden, maar nu voel ik, zeker na een trainersvergadering een druk in mijn hoofd en de gedachten tuimelen over elkaar heen. Het is me net even te veel om al die verantwoordelijkheden te dragen. Ik ga dan twijfelen of ik het allemaal wel aankan.

Voor de druk in mijn hoofd en alle gedachten die hun eigen weg lijken te gaan en me overnemen, gebruik ik White Chestnut (paardekastanje). Die kan ervoor zorgen dat de gedachtestroom weer onder controle komt; dan kan ik mijn denken gebruiken waarvoor het bedoeld is, in dienst van het uitwerken van plannen of het bedenken van oplossingen.

 

 

 

 

 

 

Elm (veldiep) is een mooie remedie voor het gevoel dat alles me nu te veel is, alsof de wereld op mijn schouders rust. Elm leert me om taken over te dragen aan anderen en niet alle verantwoordelijkheid op mijn nek te nemen. Mijn ervaring met deze remedie is dat die voor mij heel snel werkt en dat ik binnen een dag verlichting kan voelen, waardoor alles wat ik moet doen veel lichter aanvoelt en mijn twijfel of ik het allemaal wel kan als sneeuw voor de zon verdwijnt.

 

 

 

 

 

Natuurlijk haal ik het zelf allemaal aan, enthousiast als ik ben, en vind ik veel dingen de moeite waard en leuk om te doen of te organiseren. De mogelijkheden zijn dan onbegrensd, aan inspiratie geen gebrek, maar of het allemaal haalbaar is, is dan wel de vraag. Vanuit mijn enthousiasme kan ik me ergens in vastbijten en net zo lang doorgaan tot het lukt. Het geeft een gevoel van energie, alsof er adrenaline door me heen stroomt en het is dan lastig om te stoppen. In zo’n stemming doorgaan, gaat vanzelf, omdat ik geen moeheid voel. Het geeft wel een soort van spanning en onrust, die lastig te temperen valt. Ik weet dat ik dan over mijn eigen grens heen ga en Vervain (verbena, ijzerhard) helpt me om een stapje terug te doen met behoud van mijn enthousiasme. Zo kan ik dan het teveel aan spanning en onrust van me af schudden.

Werking Bachremedies

Elke remedie heeft een bepaalde zielenkracht in zich die resoneert met menselijke gevoelens en stemmingen. Door de positieve kracht van de bloesem wordt je eigen kracht aangeraakt en in evenwicht gebracht. De bloesem op zich voegt niets toe, maar je zelfhelende vermogen wordt aangesproken en van binnenuit ga je je anders voelen of reageer je anders op een situatie.

Zie www.bloesemsvanbach.nl en www.bachcentre.com

Micheline Bertrams

Bach Centre Practitioner – licensed trainer

Werkzaam vanuit Vision Levenscoaching

info@ my-vision.net – www.my-vision.net