Bach Remedies en de vakantie

Uit: Nr. 256, jul/aug 2018

De Bach Bloesem Remedies zijn een prettig steuntje in de rug om te gebruiken als je merkt dat je uit balans raakt, niet meer vanuit een rustige basis kunt reageren en als je reactie op een situatie wordt bepaald door negatieve gevoelens of gemoeds­stemmingen.

Zodra de zon begint te schijnen en ik heerlijk buiten kan zitten om me te laven aan de warmte van de zon en de koele ondertoon van de lucht, fantaseer ik over de komende zomervakantie. Ik zie het helemaal voor me: heerlijk met de caravan erop uit en op de bonnefooi een beetje toeren door Frankrijk, waar we de mooiste plekken kunnen vinden midden in de rust van de natuur. Wat een geweldig vooruitzicht.

Al dromende gaat de telefoon: de fysio­therapeut belt, waar ik blijf. Oh jeetje, dit is nu al de tweede keer dat ik een afspraak met haar vergeet. En ik vergeet wel meer dingen: de verjaardag van een vriendin, een deel van de boodschappen, en laatst vergat ik, al mijmerend in de auto onderweg naar huis, de afslag te nemen waardoor ik veel later thuis kwam dan gepland.

Dromen over de toekomst, plannen maken en me daarin verliezen en niet meer gericht zijn op de dingen die nu belangrijk zijn, daar kan Clematis me erg bij helpen. De dromen blijven, de inspiratie ook, maar ik blijf wel alert en met de beide benen op de grond en gericht op het hier en nu. Clematis helpt bij vergeetachtigheid en het te veel gericht zijn op de toekomst, het soms wachten op betere tijden.

 

Voordat we vertrekken naar Frankrijk en de caravan aan het inpakken zijn, zijn er altijd de keuzes te maken wat mee te nemen en wat niet. Daar kan ik eindeloos bij stilstaan, om uiteindelijk toch maar de knoop door te hakken en er tijdens de vakantie achter te komen dat ik de verkeerde dingen heb meegenomen. Aangekomen op de camping rijst steevast de vraag: blijven we hier voor een nachtje staan, of trekken we verder. Ook is dan de vraag: welke plek we kiezen op de camping. Het is vaak wikken en wegen en daar kan veel tijd mee verloren gaan. Het is irritant als je uiteindelijk een keuze maakt om er de volgende dag achter te komen dat we, wat betreft de zon, helemaal verkeerd staan, en ook nog net op een doorgaand pad waar veel mensen langskomen. Daar gaat onze rust.

Tegenwoordig gaat Scleranthus (hardbloem) steevast mee op vakantie voor dat scala aan keuzes, over welke camping we nemen of welke kant we opgaan, in welk restaurant we gaan eten en wanneer we weer verder trekken. Scleranthus is een grote hulp om doortastend te zijn in mijn keuzes en te voelen en te weten wat goed is op dat moment.

Vooraf, als we de caravan aan het inpakken zijn, kan het me soms helemaal aanvliegen. Er moet nog zoveel gebeuren. Het huis moet ook nog aan kant, omdat er mensen op ons huis komen passen. De was en de boodschappen moeten nog gedaan, en nog honderdduizend andere dingen die nog even moeten gebeuren.

 

 

Op mijn schouders voel ik de zware last. Ik neem te veel taken op me en kan moeilijk delegeren. Daarbij komt dat ik over het algemeen veel aankan… maar nu even niet; het is gewoon te veel. En dan is het weer tijd voor Elm (veldiep), die zo prettig helpt om alles beter te overzien en me niet overal verantwoordelijk voor te voelen. Elm laat me inzien dat alles gaat zoals het gaat, alles op zijn tijd, en ik voel de last letterlijk van mijn schouders afglijden, zodat alles wat gedaan moet worden prima in de tijd verloopt. Wat een zegen.

 

 

 

 

Mijn man heeft veel baat bij Walnut (walnoot), vooral in de vakantieperiode, om zich gemakkelijker te bewegen bij alle veranderingen die er zijn. Hij moet echt zijn draai vinden in de caravan en het kampeerleven, waar hij erg van houdt. Van steeds nieuw en wisselend landschap, van campings en sferen kan hij erg genieten, maar al die indrukken kunnen hem ook overvallen, waardoor hij erg moet wennen aan de situatie. Walnut helpt hem om beter bij zichzelf te blijven en veranderingen die er zijn standvastig aan te kunnen gaan, zonder dat het hem overweldigt.

De eenvoud van de Bachremedies

De Bachremedies zijn eenvoudig te gebruiken en zijn in principe ontwikkeld voor zelfhulp, naast dat ze in de professionele praktijk worden gebruikt. Het enige wat je nodig hebt is verdieping in de remedies, jezelf een spiegel voorhouden en de volgende vragen stellen: hoe voel ik me, waar loop ik tegenaan, waar erger ik me aan en wat zou ik willen veranderen. Dit ervan uitgaande dat je de wereld om je heen niet kunt veranderen, maar je eigen reactie erop op wel.

Micheline Bertrams

Bach Centre Practitioner – licensed trainer

Werkzaam vanuit Vision Levenscoaching

info@my-vision.net

www.my-vision.net