Bach Remedies en de verhuizing

Uit: Nr. 261, mei/jun 2019

Help, mijn dochter gaat verhuizen en ook nog naar een ander land. Weliswaar net over de grens naar België, maar het is toch ingrijpend.

Ik vraag me af hoe ze het allemaal kan redden, ze staat er helemaal alleen voor met 4 jonge kinderen, waarvan ze de jongste nog borstvoeding geeft. Ik maak me grote zorgen, de oudste twee zaten weer in rustig vaarwater, na een moeilijke periode. Hun veiligheid, dorp, de school en vriendjes moeten ze achterlaten en dat is heftig. Hoe moet dat nu verder en redden ze het allemaal… De angst slaat me om mijn hart.

Voor deze overbezorgdheid en angst zet ik Red Chestnut in die me helpt om mijn angsten en zorgen over mijn dochter en de kleinkinderen los te laten en te vertrouwen op de loop der dingen. Te vertrouwen dat ik niet kan voorkomen dat er iets mis gaat en als dit toch gebeurt, dat ik dit kan laten gebeuren in de wetenschap dat ook dit zich zal oplossen.

Deze remedie kun je goed herkennen in uitspraken als: ‘Kijk je uit, doe je voorzichtig’ en de angst die je om je hart kan slaan als je dochter later thuiskomt dan afgesproken en er allerlei doemscenario’s in je fantasie opduiken over wat er allemaal met haar gebeurd kan zijn.

Een andere remedie die in dit geval om de hoek komt kijken is Chicory, de remedie voor zorgzame mensen die het heft in handen willen nemen, graag helpen en precies zien wat er nodig is, waar behoefte aan is. De keerzijde, wanneer je deze remedie nodig hebt, is: te grote bemoeizucht, alles naar je hand willen zetten, omdat je zo goed weet wat er gedaan moet worden, en de alom bekende goedbedoelde adviezen. Daarna de gekwetstheid als je niet wordt gezien in al je goede bedoelingen. Het is het stank-voor-dank-gevoel, waar menigeen wel eens mee te maken krijgt, als je je uitslooft om anderen te helpen en als dit niet voldoende gewaardeerd wordt.

Deze thematiek speelt natuurlijk in alle gezinnen en opvoedsituaties: wat kunnen de kinderen zelf, waar moet ik sturing geven en wanneer kan ik ze loslaten. Een mooie uitspraak van een 13-jarige puber van vrienden: ‘Papa en mama, volgens mij is de opvoeding nu klaar, ik kan het zelf’. Het was een vriendelijke manier van deze puber om zijn ouders duidelijk te maken dat ze een paar stappen terug konden doen. Een soortgelijk voorbeeld is, toen mijn zoon van 15 tegen me zei: ‘Mam, mag ik zelf denken’ en op een ander moment: ‘Iedereen denkt voor zichzelf, behalve mam; zij denkt voor ons allemaal’. Dit gaf mij het signaal dat ik wel wat Chicory kon gebruiken, om meer afstand te nemen en om hem zijn eigen fouten te laten maken en om me te realiseren dat ik het niet kan voorkomen dat dingen verkeerd kunnen gaan. Dat ik hem de kans moet geven te leren van zijn eigen ervaringen en daarbij mijn mond te houden en niet uit te spreken wat ik dacht, namelijk: ‘Zie je wel, dit had ik je toch gezegd’, want dat het mis zou gaan, had ik al lang voorzien.

Het zijn mooie spiegels die kinderen ons kunnen voorhouden. Want het gaat er natuurlijk niet om dat de dingen lopen zoals wij vinden dat het moet, maar dat kinderen hun eigen weg kunnen gaan, met alle valkuilen waar ze in kunnen vallen.

In het kort gezegd is de schaduwkant van Chicory: liefde geven met een prijskaartje. De transformerende kracht van Chicory is: onvoorwaardelijke liefde en hulpvaardigheid zonder verwachtingen.

Beide remedies, Red Chestnut en Chicory, gaan over overbezorgdheid om onze naasten, waarbij het accent bij Red Chestnut ligt op de angst om de veiligheid, de angst dat onze dierbaren iets zou kunnen overkomen en dat er bij Chicory sprake is van te veel willen helpen, een te grote bemoeizucht en het gezien willen worden in je goede zorgen.

Stukje filosofie

Dr. Bach heeft prachtige karakterbeschrijvingen gegeven van de corresponderende bloesems. Dit geeft op een eenvoudige wijze diep inzicht in de menselijke natuur, met alle positieve kwaliteiten en schaduwkanten. Dr. Bach ging ervan uit dat ons wezen alle positieve kwaliteiten in zich heeft, maar dat we ondergesneeuwd raken door de omstandigheden en de dualiteit van het leven.

De Bach Remedies zijn bedoeld als steuntje in de rug om weer terug te keren naar onze oorspronkelijke natuur.

Micheline Bertrams

Bach Centre Practitioner – licensed trainer

www.my-vision.net

www.bloesemsvanbach.nl

www.bachcentre.com