Bach remedies in het najaar

Uit: Nr. 251, sep/okt 2017

Veel mensen hebben wel eens van Bach Bloesem Remedies gehoord, althans men weet dat ze bestaan, en men heeft mogelijk de Rescue Remedie gebruikt. Wat ze nu precies zijn, doen en kunnen betekenen, blijft echter vaak wat vaag en daardoor verdwijnen ze uit het aandachtsveld.

In mijn optiek verdienen de Bachbloesems een meer prominente plek om ons welzijn en gezondheid te ondersteunen. Door mijn ervaringen en die van mijn omgeving te delen, hoop ik eraan bij te dragen deze bloesems herkenbaar en toegankelijk te maken voor iedereen die op ons boeiende levenspad een steuntje in de rug kan gebruiken. De Bachbloesems zijn prachtige hulpmiddelen die het dagelijkse leven en de vele dingen waar je tegenaan kunt lopen makkelijker kunnen maken.

Elk jaar opnieuw overvalt het gevoel van heimwee me weer, als de zomer voorbij is. Heimwee naar het frisse voorjaar met het prille groen en de ontluikende schoonheid van alles wat bloeit. Ik waan me weer terug in de zomer, de relaxte sfeer met hele dagen buiten leven tijdens de vakantie en het genieten van niets hoeven. Ook geniet ik ervan zeeën van tijd hebben om te lezen, iets wat ik graag doe, maar waar ik me gedurende de rest van het jaar de tijd niet voor gun. Door al dit gemijmer kom ik niet toe aan wat ik eigenlijk moet doen en raak ik achterop met mijn werkzaamheden. Dit geeft dan weer de nodige stress.

Honeysuckle (tuinkamperfoelie) helpt me dan – als ik me teveel moet forceren om me te kunnen bezighouden met wat nu belangrijk is – om niet te blijven hangen in het gevoel van heimwee. Het is heerlijk om terug te denken en de energie van de zomer mee te nemen naar nu, maar dan zon- der me te laten remmen in mijn doen en laten.

Ik heb me voorgenomen om dit najaar op te ruimen, zowel mijn praktijkruimte als mijn huis. Op het oog ziet het er opgeruimd uit, maar als je verder kijkt, zijn er veel dingen die niet geordend zijn. Het lukt me niet goed om er orde in aan te brengen, er zijn te veel verschillende dingen die mijn aandacht vragen. Het volgende project staat al op stapel en er is dan geen aandacht om het vorige af te maken. De stapels op mijn bureau groeien en ik weet niet meer waar te beginnen; en als ik dan begin met het opruimen ervan, laat ik me graag afleiden door een onverwachts bezoek, telefoontje of een ander project dat nog ligt te wachten. Veel dingen tegelijkertijd, veel dingen onafgemaakt en het volgende dient zich al weer aan.

 

Chestnut Bud (paardekastanjeknop) kan me helpen meer orde in de chaos te scheppen en ruimte te maken om stil te staan en alle dingen, in mijn geval letterlijk, te verwerken; eerst de dingen af te maken voordat ik aan iets nieuws begin. In geestelijke zin is dit een mooie remedie om je dagelijkse ervaringen te verwerken, hiervan te leren en niet dezelfde fouten te maken of in dezelfde valkuilen te trappen. Ik zie er erg tegenop om aan deze opruimklus te beginnen en voel me eerlijk gezegd al moe voordat ik eraan begin. Maar ik weet dat, als ik eenmaal bezig ben, het wel mee zal vallen en mijn moeheid als sneeuw voor de zon kan verdwijnen.

 

 

 

Hornbeam (haagbeuk) is een onzichtbaar steuntje in de rug om de klus daadwerkelijk op te pakken en de energie die verloren gaat met opzien tegen het doen, te gebruiken om in actie te komen. Het helpt om er niet over te blijven denken; het ondersteunt bij alles waar we tegenop zien en uitstellen, maar wat intussen innerlijk energie kost.

Bach Bloesem Remedies in het kort

De Bach Remedies zijn rond 1930 gecreëerd door Dr. Bach, een gerenommeerd arts, homeopaat en immunoloog. Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn filosofie ‘zolang als de ziel, het lichaam en geest in harmonie zijn, zijn we immuun voor ziekte’.

Hij heeft ontdekt dat bloesems in de natuur eigenschappen bezitten die corresponderen met menselijke gevoelens en stemmingen en dat ze deze in evenwicht kunnen brengen. De 38 bloesems omvatten het hele scala aan menselijke gevoelens en stemmingen en is een compleet systeem. Van deze bloesems zijn tincturen gemaakt en hiervan kan een mengflesje met maximaal 7 verschillende remedies worden samengesteld, afhankelijk van de gevoelens en gemoedsstemmingen waar je tegenaan loopt. Het is in principe een zelfhulpsysteem, maar er zijn vanuit het Bachcentrum Engeland ook in Nederland cursussen ontwikkeld om met de Bachremedies te leren omgaan en er zijn Practitioners opgeleid om mensen hiermee te begeleiden. Zie www.bloesemsvanbach.nl en www.bachcentre.com

Micheline Bertrams

Bach Centre Practitioner – licensed trainer

Werkzaam vanuit Vision Levenscoaching

www.my-vision.net