BSM-de Jong – thema 2018: prematuriteit en dysmaturiteit

Uit: Nr. 256, jul/aug 2018

Een methode met heel goede resultaten!

Het jaar 2018 is alweer half verstreken. Tijdens het schrijven van dit artikel in 2017 zitten wij, als BSM-de Jong-therapeutes, volop in de voorbereidingen op het thema voor het jaar 2018.

Het thema voor 2018 is prematuriteit en dysmaturiteit (baby’s met een te laag geboortegewicht; red.), een boeiend onderdeel van ons werk.

Het feit dat we een jaarthema hebben, wil niet zeggen dat we onze ontwikkelingen op andere gebieden op een zijspoor zetten. Uiteraard niet! Deze gaan op alle gebieden juist enorm vooruit! Onze ontwikkelingen worden mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met osteopaten die werken volgens de Methode Frank de Bakker, ook wel Geïntegreerde Technieken genoemd. Tegen mijn cliënten zeg ik altijd dat de samenwerking met deze osteopaten leidt tot een 1 + 1 = 3 methode. We zijn in staat elkaars werk te ondersteunen en te versterken.

Wij, osteopaten en BSM-de Jong-therapeutes, werken vanuit de kennis die betrekking heeft op de embryologische ontwikkeling van de mens. Als er een gedegen kennis is van de embryologie – en we goed begrijpen wat zich in de baarmoeder afspeelt – zijn we in staat op een later tijdstip invloed uit te oefenen op ontzettend veel van de processen die in deze periode plaatsvinden. Deze hier ingezette ontwikkeling zet zich ons hele leven voort. Tot aan onze laatste dag…

Onze kennis zetten we in bij elke hulpvraag die ons bereikt. Of het nu emotioneel functioneren, lichamelijk functioneren, leerproblemen, gedragsproblemen of ontwikkelingsproblemen betreft. Bij al de genoemde problematieken moeten we gaan kijken waardoor het probleem dat ons wordt voorgelegd, veroorzaakt wordt. Leeftijd is geen beperkende factor!

Amber

Terug naar het jaarthema. Enige tijd terug is Amber op ons pad gekomen. Amber is een jonge vrouw die zich in een tussenjaar van haar studentenleven bevindt. Aan dit jaar wil zij graag een zinvolle invulling geven. Zij is geboren na een zwangerschap van ruim 26 weken. Ze was dus nog heel klein en heeft haar ontwikkeling niet helemaal kunnen doorlopen in de baarmoeder. Ze heeft, zoals wij dat noemen, niet kunnen uitrijpen. Als je zo vroeg geboren bent, moet je met alle energie die je in je hebt gaan proberen te overleven. Gelukkig is de medische wetenschap tegenwoordig zover ontwikkeld dat deze vroeggeborenen goed ondersteund kunnen worden. Couveuse, medicatie en heel veel medisch handelen maken het mogelijk dat een heel groot deel van deze veel te vroeg geboren kinderen overleeft. Tot grote vreugde van hun ouders!

Ook Amber heeft in de tijd na haar geboorte veel ondersteuning moeten krijgen vanuit de medische wetenschap. Deze heel kleine kindjes gaan alle energie die zij in zich hebben inzetten om te overleven en te groeien. Daardoor is er geen energie of kracht om het deel van de ontwikkeling dat zij in de baarmoeder niet hebben kunnen doorlopen, alsnog door te maken.

Dit leidt veelal snel tot problemen. Vaak hebben deze kinderen veel minder of te weinig energie om de dag door te komen. Ook zien we vaak dat ze moeite hebben met leren, met concentreren of met het tempo waarin op school de lesstof moet worden opgenomen. Kracht om met vriendjes en vriendinnetjes mee te doen aan sport of bijvoorbeeld het leren zwemmen, kan qua energie en/of motoriek teveel gevraagd zijn. Wij zien in onze praktijken heel diverse combinaties van problematieken op dit gebied.

Zo is ook Amber in haar jonge leven bij een van onze therapeutes terechtgekomen. Zij heeft duidelijk kunnen voelen dat onze oefeningen haar heel veel verder hebben geholpen! Dit is dan ook de reden dat zij komend jaar, onder andere, voor ons gaat optreden als ambassadrice. We hopen komend jaar op diverse plaatsen in Nederland lezingen te gaan geven, samen met Amber. Op deze manier hopen we veel ouders van te vroeg of dysmatuur geboren kinderen te bereiken en kennis te laten maken met de mogelijkheden die wij kunnen bieden om deze kinderen alsnog de gemiste delen van hun uitrijping te laten doormaken.

Met wat voorbeelden uit mijn praktijk wil ik u laten zien wat er aan ontwikkeling mogelijk is voor deze kinderen.

Féline

Tijdens een van de onderzoeken bij de verloskundige werd geconstateerd dat de baby achter bleef in groei. Verder onderzoek werd geadviseerd. Hieruit bleek dat de baby 4 weken in groei was gaan achter­lopen. Vanaf dat moment werd moeder frequent gecontroleerd. Moeder gaf aan dat er veel minder sprake was van beweeglijkheid van de baby. Féline werd uiteindelijk, na inleiding, een week of 3 eerder geboren dan de verwachte datum. Dit omdat de groeimogelijkheden voor haar, op dat moment, buiten de baarmoeder beter waren.

Heel kort na de bevalling heb ik haar al op consult gekregen. Ze was qua lengte redelijk voor de duur van de zwangerschap, maar heel erg mager. Ik ben direct begonnen met adviezen op het gebied van oefeningen. Daarnaast zijn meerdere supplementen ingezet. Haar lijfje had deze hard nodig om een inhaalslag te kunnen maken. Het eerste jaar van haar leventje hebben we elkaar regelmatig gezien. Dan bespraken we de vooruitgang en bekeek ik haar. Deze informatie vormde steeds de basis voor de volgende stap. Een nieuw schema werd gemaakt met oefeningen, supplementen, voedings- en overige adviezen, toegespitst op waar Féline op dat moment aan toe was. Ze begon al heel snel te groeien en toen ze een jaar oud was, zag je niets meer aan haar. Ze was een mollige baby geworden, hoewel ze nog wel iets minder ver was qua motorische ontwikkeling. Ik heb haar nog een poosje begeleid en toen zij ongeveer 20 maanden oud was, hebben we afscheid van elkaar genomen. Uiteraard met de afspraak dat ze bij vragen of problemen altijd weer contact met mij konden opnemen.

Ik ben opgeleid om goed te begeleiden in het overwinnen van het probleem waar tegenaan gelopen wordt. Toch ben ik elke keer weer verwonderd en heel blij als ik zie dat wat ik adviseer de resultaten geeft die wij zo wensen! Daarom vertel ik graag ook nog over Merel.

Merel

Zij werd geboren bij 33 weken zwangerschap. Er was sprake van achterblijvende ontwikkeling. De moeder was tijdens de zwangerschap al voor onderzoek naar een Universitair ziekenhuis geweest voor een uitgebreide echo en diagnostiek. Merel had niertjes die achterbleven in de ontwikkeling. Moeder zou goed gevolgd gaan worden gedurende het verdere verloop van de zwangerschap. Dat was echter niet lang meer, want Merel moest een week later via een keizersnede gehaald worden, omdat moeder een zwangerschapsvergiftiging aan het ontwikkelen was en de conditie van Merel terug liep. Ze was heel klein en moest de couveuse in. Het duurde een week of acht voordat ze naar huis mocht. Er waren problemen met het drinken. Merel had er weinig kracht voor en was snel moe.

De lichamelijke ontwikkeling verliep traag. Merel was bijna 23 maanden toen ik haar voor het eerst zag. Ze had al langere tijd fysiotherapie gehad in verband met voorkeursligging (= een ongewenste vaste ligpositie van de baby; red.) en later om te leren kruipen. Vanaf haar eerste verjaardag had zij al 6 keer een antibioticakuur gehad in verband met blaasontsteking. Ze kon zitten, maar staan nog niet. Ze bonkte veel met haar hoofd tegen het hoofdeind van haar bedje of, als zij speelde, op de grond. Ze was ook heel angstig en sprak nog geen woord. Ze kon wel heel goed ja en nee aangeven met haar hoofd. Ze begreep dus prima wat er gevraagd werd!

Na 3 maanden behandeling begon ze volop te brabbelen, ging minder bonken met haar hoofd en met name haar beenspieren werden krachtiger. Blaasontsteking heeft ze niet meer gehad sinds de aanvang van de therapie.

Ruim een half jaar na het starten van de therapie maakte ze zinnen van 2 woordjes. Hoofdbonken gebeurde nog maar een heel enkele keer. Ze ging alles onderzoeken. Moeder hoorde ook op de crèche dat men haar enorm vooruit vond gaan. Ze sliep toen nog wel een uurtje tussen de middag en kwam dan uitgerust weer uit haar bed. Ze liep overal heen en was ook niet angstig meer.

Toen ze 4,5 jaar oud was, gaf de kinderarts aan niets bijzonders meer aan de nieren te zien. Ze waren inmiddels normaal van grootte! De ouders hebben dus wel een hele poos oefeningen met haar gedaan, maar voor dit resultaat hebben ze hun energie heel graag ingezet!

Intussen zit Merel in groep 3. Het gaat goed met haar! Ze komt goed mee op school en zit lekker in haar vel.

Dit zijn de resultaten waar we altijd weer op hopen en waar we ons elke dag weer voor in willen zetten!

Wilt u weten of wij voor u of uw kind iets kunnen betekenen? Wilt u weten of er bij u in de buurt een lezing gegeven wordt? Heeft u andere vragen? Kijk op www.bsmdejongtherapeuten.com.

We staan u graag te woord.

Liesbeth Rijsdijk

Breinzicht Aalten en Zierikzee

www.breinzicht.nl