BSM-de Jong-therapie:hoe werkt het eigenlijk?
Uit: Nr. 257, sep/okt 2018
De B.S.M.-de Jong®-therapie is ontwikkeld door mevrouw J. de Jong-Koutstaal. B.S.M. staat voor Brain Stimulating Method, hersenstimulatiemethode, waarbij middels oefeningen het zenuwstelsel wordt gestimuleerd. Dit artikel is een vervolg op het artikel – in De Natuur Uw Arts nr. 250 van juli/aug. 2017 – ‘B.S.M.-de Jong-therapie, wat is dat eigenlijk?’
Het Oud-Griekse woord ‘therapeia’ dekt voor mij het best de lading van de B.S.M.-de Jong®-therapie: het geven van aandacht aan een ander door te pogen naast of met die ander te staan als hij of zij in de wereld is en zijn leven leeft (R.D. Laing, Praeger, New York, 1981). Dit in tegenstelling tot de gangbare omschrijving van therapie: de behandeling van ziekten of de verlichting van symptomen.
Tijdens de zwangerschap, bevalling en vroege ontwikkeling kunnen er tijden zijn dat voor de baby in ontwikkeling niet alles vlekkeloos verloopt. Bijvoorbeeld stress bij de moeder tijdens de zwangerschap, een omstrengeling door de navelstreng tijdens de bevalling of niet kunnen kruipen tijdens de ontwikkelingsperiode. Het lichaam (van een kind of volwassene) geeft een signaal af aan zijn omgeving. Compenseren, stimuleren of zelfs volledig blokkeren, kunnen signalen zijn. Dit kan een teken zijn dat er iets niet goed functioneert of een ontwikkeling belemmert. Bij de start van het traject kijkt de B.S.M.-de Jong-therapeut naar erfelijke factoren, de zwangerschap, het geboorteproces, de ontwikkelingsfase en de ontwikkeling van de nervus vagus (zie volgende pagina). Ook het testen van de werking en de verwerking van prikkels van de ogen, het gehoor en andere zintuigen worden getest. Deze informatie leidt tot een analyse van de mogelijk lichamelijke oorzaak van het afgegeven signaal. Aan de hand hiervan wordt een pakket met motorische oefeningen, massages en voedingsadviezen samengesteld. De ontwikkeling van specifieke delen van de hersenen wordt beïnvloed en ondersteund, prikkelverwerking in het gehele lichaam wordt geoptimaliseerd en delen van de stofwisseling worden genormaliseerd. Hierdoor ontstaat een krachtig systeem (zenuwstelsel), waar de input van prikkels goed ontvangen en verwerkt wordt en er een optimale output van reacties op ontstaat. Kortom: krachtige input van prikkels leidt tot krachtige output van een reactie erop!
Hoe ontstaan problemen?
Gedurende de bevalling worden er van nature verschillende fases in het geboorteproces doorlopen. Denk hierbij aan het indalen als voorbereiding op de geboorte, het aantal weeën met voldoende tussenpozen, het draaien van de baby (tweemaal een spildraai maken), krachtig gaan huilen na de geboorte en het vertonen van verschillende reflexen (APGAR-score). Als alles goed gaat, zijn er bij de baby al tijdens het indalen een aantal processen in het lichaam in werking gezet en zal de baby na het doorknippen van de navelstreng het autonome zenuwstelsel in werking zetten en zelf gaan ademhalen, voedsel doorslikken en verteren, enzovoort. Een krachtig zenuwstelsel is hierbij van het grootste belang, want het kindje moet op termijn alles zelf gaan doen.
Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het autonome (onwillekeurig: kunnen we niet bewust beïnvloeden) en het willekeurige (kunnen we bewust beïnvloeden) zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel kent 2 werkzame systemen: het sympathische (om te vechten en vluchten, het gaspedaal) en het parasympathische (om te herstellen, het rempedaal). Het sympathische systeem verzorgt de communicatie met alle borst- en buikorganen; door middel van afgifte van het hormoon adrenaline worden deze organen ‘aangezet’. Het parasympathische systeem brengt de organen tot rust en verzorgt het herstel en de rust door middel van een ander chemisch stofje.
Stress heeft een zeer grote negatieve invloed op het gehele systeem. Het lichaam blijft in de ‘vlucht-modus’ (het sympathische systeem blijft actief!). Er ontstaat een verstoring in het evenwicht tussen het sympathische en parasympathische systeem en het autonome zenuwstelsel zal uit balans raken. Ook zien we dat er verschillende signalen afgegeven worden en er kunnen blokkades ontstaan. Bij een verstoring in het zenuwstelsel kunnen er direct – of, in andere gevallen, op latere leeftijd – ongemakken ontstaan. Baby’s met darmkrampjes of reflux, het niet of moeilijk zindelijk worden, problemen met de vertering, hebben een vertraging in de motorische ontwikkeling; ook een achterstand met het leren op school kunnen signalen zijn. Als beide systemen in evenwicht zijn functioneert ons lichaam optimaal.
Een B.S.M.-de Jong-therapeut zal een persoonlijk traject opstellen met specifieke, motorische oefeningen. Doordat de oorzaak van het probleem wordt aangepakt, verminderen en verdwijnen de directe en indirecte gevolgen. Ook zal de balans tussen het sympathische en parasympathische systeem in het lichaam worden hersteld, waardoor een krachtig zenuwstelsel ontstaat.
De nervus vagus
De nervus vagus is de tiende hersenzenuw die ontspringt aan de basis van de schedel. Deze zenuw verzorgt de aansturing van alle borst- en buikorganen. Als tijdens de geboorte de nervus vagus niet voldoende wordt gestimuleerd zal de aansturing van deze organen niet voldoende zijn en zullen er problemen met de vertering ontstaan. Bij een blokkade aan de basis van de schedel (zoals bij KISS-syndroom) kunnen prikkels vanuit de hersenkernen onvoldoende in de borst- en buikholte aankomen en kunnen er problemen ontstaan met de eigen herstelmogelijkheden. Bij stress zien we het effect terug op verschillende plaatsen in het lichaam, waar de nervus vagus actief is.
Een kind kan enorm veel zelf corrigeren en bijsturen, maar soms hebben ze een helpende hand nodig. Ook op latere leeftijd kunnen er met de B.S.M. alsnog goede resultaten worden behaald.
In mijn praktijk Neuro-Logisch werk ik – samen met ouders en kind, of met volwassenen – aan de juiste balans in en van het lichaam. Ik bied ouders en volwassenen een persoonlijk totaalplan aan, waardoor er inzicht ontstaat in oorzaak en gevolg van de problematiek. Het is een op maat samengesteld pakket (oefeningen, voedingsadviezen en de benodigde materialen) dat nodig is voor de optimale lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Door hier samen aan te werken, zie ik kinderen en volwassenen zich ontwikkelen in een gelukkig, gezond en tevreden individu dat vol zelfvertrouwen en plezier kan deelnemen aan onze veeleisende maatschappij.
Ellie Crouwel, Capelle aan den IJssel
B.S.M.-de Jong®-therapeut
info@neuro-logisch.nl
06 22226689
Voor een therapeut bij u in de buurt: www.bsmdejongtherapeuten.com/therapeuten
Voorbeeld: Casus Ine
Met toestemming van Joanne en haar moeder een voorbeeld uit mijn praktijk.
Toen Joanne de eerste keer bij mij in de praktijk kwam was ze 19 jaar, diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis; red.). De hulpvraag kwam vooral van haar moeder: Joanne heeft concrete instructies nodig en het zou fijn zijn als ze zelfstandiger wordt (moeder pakt haar schooltas nog in), ze heeft weinig sociale contacten en weinig vriendinnen, haar omgang met haar twee zusjes is erg moeizaam en ze kan extreem jaloers zijn. Joanne gebruikt medicatie omdat ze een probleem heeft met nacht-zindelijkheid. Voor haar is dit totaal geen probleem!
Haar moeder vertelde dat er tijdens de zwangerschap en de bevalling erg veel stress is geweest. De totale bevalling heeft lang geduurd, met name de persweeën. Het schoudertje van Joanne heeft klem gezeten (omdat dit bleef hangen is er laag op de buik van moeder geduwd) en ook is haar keel uitgezogen. Als baby schoof ze de hele wieg door en moest haar slaapzak vastgemaakt worden, anders sliep ze niet. Ze heeft letterlijk maar één keer gekropen, toen ze 13 maanden was. Tussen 11 en 18 maanden heeft ze langsgelopen (dus met steun; red.), daarna ging ze loslopen. Ook was opvallend dat ze haar armpjes niet uitstrekte als ze viel: ze liet zich gewoon voorovervallen. Tot 21 maanden heeft ze alleen haar eigen taaltje gesproken met een duim in haar mond. Haar eerste woordjes waren, toen ze 21 maanden oud was: ‘Papa is er niet.’ Tijdens de zwemles durfde Joanne niet te duiken. Ze is extreem gevoelig voor geuren en altijd vermoeid.
Door het toepassen van geïntegreerde technieken (lijkt op osteopathie) is de blokkade van de nervus vagus aan de basis van haar schedel en in het sacrale (buik) gebied vrij gemaakt, zodat prikkels de organen in de buikholte kunnen bereiken.
Joanne kreeg oefeningen om het verloop van haar nervus vagus vrij te houden. Daarnaast kreeg ze oefeningen om haar evenwicht te verbeteren. Deze hebben veel effect op haar gedrag gehad. Ze werd minder afstandelijk en ging sferen om zich heen beter ‘aanvoelen’. De oefeningen om haar stressniveau te verlagen verbeterden haar spijsvertering en haar vermoeidheid verminderde.
Na 4 maanden kreeg ik deze mail van haar moeder:
Joanne is sinds we met B.S.M. zijn begonnen heel wat veranderd. We zijn nu 4 maanden bezig. Ze gaat nu alleen met de trein naar haar colleges in Rotterdam, iets wat ze nooit durfde te doen. Naar haar zusjes toe is ze veel meer betrokken: nu valt het haar op als er iets speelt bij ze. Ook wordt ze minder ‘egoïstisch’. Wat ik nooit meer had durven hopen: met haar medicatie voor nacht-incontinentie is ze gestopt.
We zijn er nog niet, we houden vol.
Groetjes, Esther D.
We zijn nu 2 jaar verder en Joanne is getrouwd. Ze vindt het prettig om iedere 4 maanden langs te komen om te kijken of ‘alles’ nog vrij is. In tijden van stress weet ze op welke signalen ze moet letten en welke oefeningen ze kan doen om haar systeem in balans te krijgen.