Cranio-sacraal therapie

Uit: Nr. 276, nov/dec 2021

Een holistische geneeswijze geschikt voor mens en dier

Zodra ik vertel dat ik cranio-sacraal therapeut ben voor paarden, zie ik vraagtekens. Dat is jammer, want naast de ademhaling en de bloedsomloop is het cranio-sacrale stelsel het derde belangrijke stelsel in ieders lichaam. Dus ook in dat van een paard, een hond of een kat.

Het craniale stelsel is continu in beweging om het lichaam aan te sturen. Het is dus zeer belangrijk dat dit goed zijn werk kan doen en dat er geen blokkades zijn.

In de hersenen, onder de schedel (cranium) wordt hersenvocht aangemaakt. Dit stroomt met een golfbeweging door de wervelkolom naar het staartbotje (sacrum), en weer terug. Vanuit die wervelkolom lopen allemaal zenuwen die het lichaam aansturen. In het lichaam is ook bindweefsel aanwezig; het zit om alle spieren, botten en organen en daar lopen ook zenuwen door. Dus alles staat met elkaar in verbinding.

Het cranio-sacrale systeem bestaat uit: de hersenen, het ruggenmerg, de vloeistoffen die daar omheen stromen en de vliezen die dit alles omgeven. De hersenen en het ruggenmerg samen vormen het centrale zenuwstelsel.

De hersen- en ruggenmergvloeistof wordt voortdurend aan- en afgevoerd. Deze beweging is voelbaar over het hele lichaam als een ritme, ‘het cranio-sacrale ritme’. Als dit systeem goed werkt heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen en de zenuwen.

Negatieve spiraal

Als er een blokkade zit in dit systeem dan kan het niet goed stromen en kunnen er lichamelijke problemen ontstaan. Bij een blokkade kan je denken aan, onder andere, een verkleving in het bindweefsel. Als het om paarden gaat, kan de blokkade ontstaan door alles wat wij met onze paarden doen, wat we van ze vragen en wat we aan ze ‘hangen’. Ook stress, huisvesting, trauma’s of het compenseren van ‘scheefheid’ bij de ruiter kan een oorzaak zijn.

Een paard is een vluchtdier en het verbloemen van zwakheden is één van zijn specialiteiten. In de natuur kan elke zwakheid dodelijk zijn, daarom merken wij als baasjes meestal pas in een later stadium dat er iets aan de hand is. Als een paard zelf door heeft dat het niet optimaal is, qua gezondheid, dan ontstaat er ook stress in het paard en dat gaat zorgen voor een vicieuze cirkel of een negatieve spiraal.

Holistisch

Een cranio-sacraal therapeut werkt holistisch. Dat betekent dat ik naar ‘heel het paard’ kijk en het liefst ook naar de huisvesting, de voeding en de basisbehoeften, naar alle omgevingsfactoren van het dier.

Vooral door voeding kunnen veel klachten ontstaan. De spijsvertering van een paard is namelijk zeer complex en gevoelig; door een verkeerde voeding kan het dier stress krijgen op celniveau, zomereczeem, huidklachten, verstopping, of een verstoorde darmflora. Je kan dit zeker vergelijken met de mens: als wij veel slechte voeding eten, bijvoorbeeld veel suikers, dan zullen er klachten ontstaan.

Het is dus goed om niet alleen naar de klachten te kijken, maar naar het totaalplaatje. Als therapeut kun je werken aan herstel; echter zonder het aanpakken van de kern zullen de klachten steeds terugkeren. Dus heeft het paard zomereczeem, dan zal ik naast de behandeling ook vaak aan­raden om hem van het gras af te halen en de voeding aan te passen – ter ondersteuning en om afvalstoffen weg te werken.

De rol van het baasje

Tijdens een behandeling werk ik met een goede intentie en zachte handgrepen. Zo geef ik het paard een zetje in de goede richting, ik focus zijn lijf op specifieke punten. Het paard zelf doet de rest, het zelfherstellende vermogen en de intelligentie van een lichaam zijn zoveel slimmer dan wij als mensen kunnen beredeneren!

Alles wordt weer ‘gereset’ naar waar het voor bedoeld is. Dit proces kan wel tot zo’n tien dagen duren. Dat maakt de informatie van het baasje, de dagen na de behandeling, ook zo waardevol. Het baasje merkt immers wat er beter gaat. Dit kan in de lichamelijke én emotionele laag zijn. Cranio-sacrale therapie kan dus voor een breed palet van ‘problemen’ ingezet worden. Tegenwoordig combineer ik het met meerdere zachte methodes waarbij er maximaal herstel optreedt op celniveau. Een totaal pakketje, speciaal aangepast op wat het paard nodig heeft.

 

 

Iedereen heeft wel eens ‘dingen’ waar hij of zij tegenaan loopt met het paard. Een paard probeert altijd te doen wat je vraagt, dus als iets niet lukt dan vraag je het anders – misschien verkeerd – of het paard kan het gewoon nog niet. Mijn eigen paard sprong eerst nooit in de linker galop. Sinds ik haar behandel, springt ze zonder enige moeite in de juiste galop en kiest deze kant soms zelfs bij voorkeur, als we in het bos rijden. Ze wilde blijkbaar wel, maar ze kon het gewoon nog niet. Heerlijk dat dit geen issue meer is.

Loes Schoutens

Cranio-sacraal therapeut voor paarden

www.letshorse.nl