De jeugd heeft
de NEI & NLP-toekomst

De jeugd en NEI & NLP

Uit: Nr. 259, jan/feb 2019

In het 18-jarige bestaan van het Opleidingsinstituut voor Integrale Coaching & Therapie hebben we zelden zoveel jonge mensen in de NEI en NLP-opleiding mogen verwelkomen als de laatste jaren.

In de huidige tijd – waar zoveel van hun leeftijdsgenoten worstelen met thema’s als hooggevoeligheid, studiekeuzes maken, jezelf leren kennen en weten wat je nu werkelijk wilt – vraagt het heel veel moed om je hart te volgen. De twee jonge NEI-therapeuten waar het in dit artikel over gaat, hebben al heel vroeg in hun leven deze keuze gemaakt en gaan nu in de praktijk hun passie uitdragen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe deze generatie bewust ongewenst gedrag en emoties onderzoekt en niet langer in oude patronen blijft hangen.

Evi Hellings & Annette van Dalsum (zie afbeelding)

Annette (23) heeft sinds dit voorjaar haar eigen praktijk voor integrale coaching & therapie. Zij is in september 2017 gestart met de NLP & NEI-opleiding. ‘Ik was toen net afgestudeerd aan de opleiding pedagogiek en was op zoek naar extra vaardigheden en kennis, voordat ik daadwerkelijk het werkveld zou gaan betreden. Ik wist dat ik me sowieso nog verder wilde ontwikkelen in gespreksvoering en dat ik naar een bepaalde diepgang op zoek was. Wat die diepgang nu precies was, vond ik moeilijk te definiëren. In mijn opleiding pedagogiek was ik namelijk altijd op zoek naar meer uitdaging, meer diepgang en naar meer kennis. Ik dacht die diepgang wel te vinden door de lat hoog te leggen en voor hele uitdagende en complexe stages te kiezen. Toch vond ik die diepgang niet en dat maakte alleen maar meer dat ik verder wilde leren. Maar wat wilde ik nu nog precies gaan studeren en waar vond ik die gezochte diepgang dan wel? Daar kwam ik steeds maar niet uit. Totdat ik een studiekeuze-’test’ deed. Daarbij kwam duidelijk de NEI en NLP-opleiding naar voren! In eerste instantie dacht ik: daar ben ik toch veel te jong voor. Maar vooral ook door mijn eigen positieve ervaringen met NEI was ik al snel helemaal enthousiast en wist ik zeker dat ik dit wilde gaan doen.’

‘In eerste instantie dacht ik: daar ben ik toch veel te jong voor.’ Deze uitspraak van Annette van Dalsum, Neuro Emotionele Integratie (NEI) & Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) Coach, geeft weer dat het niet zo vanzelfsprekend is op deze jonge leeftijd te starten met een eigen coachingpraktijk. Toch hebben zij en haar collega Evi Hellings de stap gewaagd en zijn ze vol enthousiasme hun ondernemerschap gestart. Hun missie is zoveel mogelijk leeftijdsgenoten te bereiken met de positieve boodschap: ‘Ook al zit je niet lekker in je vel, er is iets aan te doen!’

Evi Hellings (20) kan hierover mee­praten. Als jong, hooggevoelig meisje was ze op zoek naar iets wat haar kon helpen. Door haar eigen ervaringen weet ze als geen ander hoe lastig het is om niet lekker in je vel zitten en niet te weten hoe je dat kunt veranderen. ‘Deze methode maakte dat ik me begrepen voelde. Dat is niet vanzelfsprekend voor mij als HSP-er (= hoogsensitief persoon; red.), maar hierdoor wist ik wel dat ik op het juiste adres was. Inmiddels ben ik sinds vorig jaar in het trotse bezit van mijn NEI-diploma. Ik wil anderen helpen en dit is voor mij de belangrijkste reden om mijn praktijk ‘La Vie’ op te starten;’ legt Evi haar keuze uit, ‘leeftijd maakt helemaal niet uit, ik kan juist jongeren beter begrijpen.’

Binnen het opleidingsinstituut zien we al enkele jaren dat jongeren steeds meer de weg naar bewustzijn-cursussen, communicatietrainingen en toepasbare spiritualiteit vinden. Wat maakt dat zo bijzonder? Niet eerst jezelf tegenkomen tijdens je midlife­crisis, of jarenlange onderdrukte emoties die zich hebben opgebouwd tot fysieke klachten ervaren, voordat je de stap tot verandering zet. Nee, deze jonge groep mensen voelt de innerlijke drive om betekenis te geven aan hun bestaan, vinden het natuurlijk dat emoties een wezenlijk onderdeel vormen in het bepalen van ons (onbewuste) gedrag en dat onderdrukking ervan leidt tot disbalans. Ze léven het. En dragen het uit door anderen bewust te willen maken en te coachen op hun eigen weg.

Als ervaren NEI & NLP-coach komt Monique Bos (52) veel jongeren tegen in haar praktijk, die ze sinds 2010 met veel plezier voert. Monique biedt cursisten, die bijna de NEI-coach-opleiding hebben afgerond, een stagedag aan. ‘Dit betekent dat de aankomende NEI-coach bij mij een dag meeloopt in mijn praktijk. Afgelopen voorjaar hebben Annette en Evi, als jongste NEI-ers, meegelopen in mijn praktijk. Wanneer je je een dag aansluit, zie je hoe divers je werk kan zijn en dat je te maken krijgt met allerlei leeftijden, bijvoorbeeld een baby van 10 dagen oud, maar ook een ouder echtpaar van 84 en 85 jaar. Het aantal geïnteresseerden in een NEI-behandeling, maar ook het volgen van de NEI-coach-opleiding, neemt ieder jaar toe. Hoe mooi is het dan als ook jongeren hierin meegaan en op zo’n jonge leeftijd al dit beroep gaan uitoefenen’, aldus Monique. ‘Het behalen van mijn NEI-coach-diploma is één van de mooiste dingen die ik tot nu toe in mijn leven heb gedaan. Ik ben er heel trots op en begrijp Evi en Annette helemaal met hun gekozen pad en de passie die ze voor dit mooie vak hebben. Het heeft mijzelf zoveel gebracht, en ik merk dit nog iedere dag. Al zeven jaar lang help ik in mijn praktijk cliënten met deze effectieve, snelle methode. Het is zo’n bijzonder werk omdat niet één consult hetzelfde is. Het is prachtig om te zien wat je voor mensen, jong en oud, kunt betekenen. Door mijn enthousiasme over NEI-therapie ben ik ook drie jaar geleden van start gegaan met het geven van module 1 ‘praktisch werken met de biotensor’, hierdoor ben ik met het opleidingsinstituut van Jolanda samen gaan werken en ben ik in 2017 ook module 2 ‘emotioneel evenwicht’ gaan geven in Veghel’. 

Wat doen ze precies? Ze werken met de NEI/NLP-methode. Dit is een methodiek om het onbewuste bewust te maken. Veel van wat we hebben ervaren, zijn we vergeten of hebben we weggestopt. Deze ervaringen, emoties of gebeurtenissen liggen opgeslagen in ons onderbewustzijn als onverwerkte emoties, waardoor er sprake kan zijn van incongruentie tussen bewustzijn en onderbewustzijn. Zo ontstaat er een disbalans, wat ertoe kan leiden dat we minder goed gaan functioneren.

Hierdoor kunnen er symptomen of klachten ontstaan die weer resulteren in stress die uiteindelijk via de geest zijn invloed heeft op het fysieke lichaam. Elke emotie die niet wordt verwerkt, blijft onbewust zijn invloed uitoefenen. Dat uit zich bijvoorbeeld in:

Ongewenst gedrag: Je wilt het één maar doet het ander. Je acties zijn niet congruent met wat je eigenlijk wilt. Bijvoorbeeld: Je wilt stoppen met roken, maar het lukt je niet; je wilt zelfverzekerd overkomen maar bij discussies laat je niet horen dat je er bent.

Ongewenst gevoel: Je wordt ‘overvallen’ door gevoelens van onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, angst, depressie, verdriet, boosheid, eenzaamheid. Dat leidt vaak tot leer- en concentratie­problemen, stress of slapeloosheid.

Fysieke klachten: Ons onbewuste overlevingsmechanisme zal alles doen om ons te beschermen tegen pijnlijke ervaringen. Dit kan zelfs zover gaan dat het zich uit in fysieke reacties zoals hoofdpijn, migraine, lusteloosheid, spanning, allergieën, burn-out en andere chronische klachten.

Dus NEI & NLP zijn methoden om onverwerkte incidenten, trauma’s, emotionele problemen of lichamelijke klachten op een vriendelijke manier op te lossen. Doorgaans zijn lange praatsessies niet nodig en ook is het niet nodig opnieuw door het geleden trauma heen te gaan. Sessies zijn maar zelden sterk emotioneel. Juist om die redenen ervaren mensen NEI/NLP- therapie als een zeer prettige therapievorm. Zeker voor kinderen is deze zachte manier van werken aan blokkades / problemen een mooie methode / werkvorm.

Op de hieronder vermelde website vind je een uitgebreide lijst met gecertificeerde coaches.

Jolanda Vleugel 

Opleidingsinstituut voor Integrale Coaching & Therapie 

www.jolandavleugel.nl/coaches

Contact:

– Evi Hellings Praktijk La Vie Coaching 06 83568643

– Annette van Dalsum Praktijk voor integrale Coaching & Therapie 06 21658203

– Monique Bos Praktijk Feeling Nature  06 26303247