Ernstige virale dreigingen; coronavirus en ons afweersysteem

Coronavirus en ons afweersysteem

Uit: Nr. 269, sept/okt 2020

Elke zondag rond 11:30 uur vertelt Jaap Huibers zijn column in het programma M Magazine op radio M Utrecht. Onderstaand de tekst van zijn column.

Nu dat zeer bedreigende coronavirus uit China wereldwijd om zich heen is gaan zieken, vandaag iets over het afweer­systeem, dat van groot belang is om zulke ziekteverwekkers, zo goed als mogelijk is, te kunnen weerstaan.

Hoe je het ook wendt of keert, het goed functioneren van ons lichaam en het zo goed mogelijk ‘gewapend’ zijn tegen ziekteverwekkers, valt of staat met de kwaliteit en de capaciteit van ons eigen afweer­systeem.

Het afweersysteem zou je kunnen vergelijken met een heel goed getraind en 24-uurs stand-by keurkorps van ‘elitesoldaten’ dat alles wat voor jouw lichamelijke gezondheid bedreigend – en soms zelfs levensgevaarlijk – kan zijn, direct uitschakelt en om zeep helpt.

Het afweersysteem is een heel complex gebeuren. We weten er misschien wel iets van, maar hoe het allemaal echt in zijn werk gaat en welke invloeden er allemaal op in kunnen spelen? Er moeten volgens mij nog heel veel ‘draadjes’ ontdekt worden in dat heel ingewikkelde ‘web’ dat afweersysteem wordt genoemd.

Toch kunnen we, met de inzichten die er nu zijn, het afweersysteem een beetje helpen en eraan bijdragen om de kwaliteit ervan wat op te hogen.

En dat is misschien wel eenvoudiger dan u denkt!!!

In lang vervlogen tijden werd door de toenmalige artsen wel opgemerkt en geschreven: ‘De dood huist in de darmen.’ Met zo’n visie en benadering kan een moderne arts helemaal niets meer aanvangen. Maar, zou er misschien toch een kern van waarheid schuilen in die heel oude zienswijze?

Laten we even heel logisch proberen na te denken.

Om te beginnen: alles wat we eten is in feite, dus concreet en daadwerkelijk, ‘niet-lichaamseigen’ en dus lichaamsvreemd.

Wat we eten moet in de darmen met behulp van enzymen en de darmflora-activiteit, letterlijk ‘omgebouwd’ worden tot bij jou passende, dus lichaamseigen substanties.

Het voedsel dat we eten vormt in wezen dus altijd een bedreiging voor ons lichaam, als de darmen niet voldoende ‘ombouw-capaciteit’ kunnen realiseren.

 

En wat gebeurt er nu allemaal in de darmen? Daar wordt op geniale wijze gewerkt en uitgeplozen wat echt bij jou past, wat echt van waarde is voor je gezondheid, dus…, jawel, ook voor een goed functionerend afweersysteem.

Maar, als je in de supermarkten rondkijkt… Oh, het is allemaal mooi, aantrekkelijk, begeerlijk, maar… jouw darmen zijn met erg veel van dat moderne ‘lekkers’ niet zo erg gelukkig, omdat de ingrediënten die het bevat, de darmen soms erg veel ‘kopzorgen’ geeft, wat betreft de juiste bewerking en omzetting ervan.

 

En hoe kun je jouw darmen plezieren en zo goed mogelijk op orde houden? Eigenlijk heel simpel: eet nooit te veel, eet eenvoudig, sober en liefst van puur-natuur-kwaliteit. Dan belast je je darmen zo min mogelijk en zal jouw eigen afweersysteem het gevecht aan kunnen gaan met ‘kwade rakkers’, zoals die gemene virussen.

En om ons afweersysteem te stimuleren, te helpen een goede kwaliteit en capaciteit op te bouwen, zijn drie geneeskruiden van waarde gebleken: Pau d’arco, Astragalus en Uncaria tomentosa. Alle drie als tinctuur verkrijgbaar, en neem dan van iedere tinctuur 2x daags 15 druppels, bij elkaar gedaan in iets water. Deze combinatie kan zeer lang achtereen worden gebruikt.

Koester je afweersysteem! Dan bouw je beslist reservecapaciteit op om ernstige tijden beter te kunnen doorstaan.

Jaap Huibers, Amerongen

www.rtvutrecht.nl/jaaphuibers