stemvorken helende werking

Fonoforese

Uit: Nr. 269, sept/okt 2020

In het voorjaar van 2005 kreeg ik het lumineuze idee om onze donkerbruin gebeitste trap blank te schuren. Enige weken later had de trap een transformatie doorgemaakt en was werkelijk schitterend geworden. Het probleem was echter dat mijn schouderklachten, die al twintig jaar sluimerend en regelmatig opflakkerend aanwezig waren, na het wekenlang schuren van de trap enorm waren verergerd.

Maanden later waren de klachten in plaats van verbeterd, alleen maar erger geworden. Ik had de grootste moeite met eenvoudige handelingen, zoals stofzuigen, afwassen, strijken en schakelen in de auto. Rust, lichte beweging, oefeningen en massage mochten niet baten. Ik was ten einde raad. Toen kwam ik, eind 2005, in aanraking met stemvorken. Na twee weken dagelijks een trillende stemvork (de OM-klank van 136,10 Hz) op de pijnlijke plaats te hebben gezet waren de klachten verdwenen. Toeval, dacht ik, want het leek wel erg ongeloofwaardig. Maar de klachten bleven weg, en gaandeweg durfde ik de belasting op te voeren, tot ik tot mijn eigen verbazing weer alles kon, van stofzuigen en strijken tot schilderen, verhuizen en stuc­platen tegen het plafond schroeven.

Heling

Door deze ervaring ben ik de mogelijkheid van heling door fonoforese serieus gaan nemen. In dat proces kwam ik een aantal hardnekkige programmeringen tegen. Het probleem is namelijk dat het voor ons moeilijk te accepteren is dat iets wat we niet volledig begrijpen zo goed kan werken. Het lijkt immers zo onbenullig, het aanslaan van stemvorken en deze op het lichaam zetten. Niets is echter minder waar. Het lijkt voor spieren, bijvoorbeeld, vrijwel onmogelijk om onder de invloed van bepaalde frequenties hun spanning vast te houden. De spieren en het gehele weefsel ontspannen zich. Mijn eigen ervaringen ging ik al snel doorgeven aan anderen, in de vorm van workshops. Mede daardoor zijn er nu honderden therapeuten en andere mensen die met fonoforese werken.

Het belang van trilling en frequenties wordt wel steeds meer erkend. Het is een gebied waar alternatief en regulier elkaar in de toekomst wellicht zullen vinden. Want, hoewel er nog veel onbekend is over trilling en het effect ervan op ons lichaam en ons gevoel van welzijn, toch zijn er al veel mensen die de effecten wel degelijk merken. Het bewust opnieuw afstemmen op positieve trillingen kan zowel de stemming verbeteren als klachten verlichten. Negatieve invloeden, zoals het wonen in de buurt van zendmasten zijn bij velen wel bekend, maar nog steeds niet érkend. De discussie over 5G is momenteel volop in gang.

Frequenties

Niet iedere trilling geeft overigens een toon. Als het aantal trillingen per seconde te laag is, of niet regelmatig genoeg, dan noemen we wat we horen geen toon maar slechts geluid (of herrie). Pas als er voldoende stabiliteit is in de beweging kan er sprake zijn van tonen. En juist die stabiele klanken zijn vormgevend. Zo zien we op ‘de platen van Chladni’ (Duits natuurkundige, 1756-1827; red.) dat sommige frequenties vormen te zien geven en andere niet Hoewel ons lichaam en de dingen om ons heen er heel solide uitzien, is alles om ons heen, en zijn wijzelf, opgebouwd uit vormgevende golven. Je zou dus kunnen zeggen dat we zijn opgebouwd uit klank. Vijfentwintighonderd jaar geleden zei Pythagoras al: ‘Een steen is bevroren muziek.’

In de complementaire geneeskunde vinden we veel apparaten die allemaal als overeenkomst hebben dat ze met frequenties werken. Het is echter jammer dat deze apparaten alleen met elektriciteit functioneren, wat op trillingsniveau weer een behoorlijke storingsbelasting kan opleveren. Ook vinden veel mensen het niet prettig ermee behandeld te worden.

Een methode waarbij je met heel specifieke frequenties kunt werken zonder elektriciteit is door middel van stemvorken. Die methode heet fonoforese.

In de loop van de jaren heb ik met deze methode vele bijzondere verbeteringen van klachten gezien. Daarnaast merkte ik dat mensen het heerlijk vinden om met stemvorken te werken, bij zichzelf en/of bij anderen, of om een stemvorkbehandeling te ondergaan. Mensen voelen zich meer ontspannen en slapen beter. Iemand die pas sinds enkele weken met stemvorken werkte, vertelde mij onlangs: ‘Na jaren voel ik me opeens weer helemaal mezelf. Niet alleen mijn ernstige chronische rugklachten zijn vrijwel verdwenen, maar ik slaap beter en ben helemaal bij mezelf gekomen. Wat een ongelooflijk fijn gevoel is dat. Ik ben zo blij!’

Effect

Laatst kreeg ik de vraag welke stemvork tegen het coronavirus gebruikt moet worden. Maar op zulke vragen heb ik echt geen antwoord. Het is prachtig dat mensen zich beter voelen, dat zie ik steeds gebeuren en dat vind ik erg fijn, maar ik ben geen wetenschappelijk onderzoeker, slechts een ervaringsdeskundige. Dezelfde stemvork heeft niet bij iedereen hetzelfde effect. Mijn keuze in stemvork is vaak gebaseerd op mijn kennis van de astrologie. Want een gedeelte van de stemvorken heeft frequenties die overeenstemmen met de omwentelingsritmes van de planeten. En over de invloed van die planeten is vanuit de overlevering wel veel bekend. Zo zou ik Neptunus kiezen bij onzichtbare vijanden, zoals het coronavirus. Maar ik heb echt geen idee of het zou werken. Wel had ik ooit rook ingeademd van rubberen prikkeldraad-isolatoren die vlam vatten toen we een stukje weiland kaal wilden branden. Ik kon nauwelijks meer ademen en ging bijna van mijn stokje. Zolang ik echter de Neptunus-stemvork op mijn longen liet klinken kreeg ik voldoende lucht, en na een paar uur was het over. Zo’n acute situatie is geweldig om de werking uit te proberen. Dat ondervond ik ook een aantal jaren geleden, toen ik Venus gebruikte bij een niersteenaanval: de klachten bleven beheersbaar zolang ik die stemvork gebruikte. Ik voelde de steen vanuit mijn nieren stukje bij beetje opschuiven naar de blaas (en ik volgde die weg met mijn stemvork), waarna de klachten verdwenen waren.

Maar dat betekent nog niet dat dat altijd en bij iedereen ook zo zal zijn. Als je bij tien mensen een stemvork op dezelfde manier gebruikt, zul je tien heel verschillende reacties krijgen. Zet een stemvork bij iemand op de borstkas, en de een zal zeggen: ‘Ik voel er helemaal niets van’, en een ander zal de trilling voelen tot in de toppen van de vingers en tenen. Weer een ander voelt zich er ongemakkelijk bij, schiet verschrikkelijk in de lach, of voelt zich juist in de zevende hemel. Er bestaat daarom geen standaardbehandeling met stemvorken. ‘Als je veel honger hebt moet je veel eten, als je veel dorst hebt moet je veel drinken.’ Als de harmonie in je leven en je lichaam ver te zoeken is, kun je veel harmonische vibraties gebruiken. Het kan zijn dat iemand die pijn heeft de trilling van de stemvork in eerste instantie helemaal niet kan voelen (‘hij doet het niet’), of maar heel even (‘hij is al opgehouden’), terwijl de stemvork juist nog trilt dat het een lieve lust is. Meerdere behandelingen kunnen een dergelijke plek weer ‘tot leven’ brengen, waardoor de energie daar weer gaat stromen. De persoon zal de trilling daardoor steeds beter gaan voelen.

Intuïtie

Fonoforese is een non-invasieve methode die geen bijwerkingen kent, hoewel er voor de zekerheid wel enkele contra-indicaties zijn, zoals epilepsie en het hebben van een pacemaker. Omdat je nooit zeker weet hoe iemand reageert, ben je ook voorzichtig bij zwangerschap en ernstig zieken. Intuïtie is zeker belangrijk bij de keuze van wel of niet behandelen. Ook het kiezen van de te gebruiken stemvorken doen veel behandelaars intuïtief. Niet van alle stemvorken zijn namelijk zulke duidelijke indicaties bekend, zoals dat het geval is bij de stemvorken die gebaseerd zijn op de astrologische kennis.

Hoorbare tonen

Hans Cousto heeft in de jaren 70 van de vorige eeuw ontdekt hoe je de bewegingen van de hemellichamen, maar ook andere ritmes die we niet kunnen horen, kunt omrekenen naar hoorbare frequenties, namelijk door deze simpelweg dusdanig vaak te verdubbelen (octaveren) tot je ze hoort. Daardoor kunnen er stemvorken van gemaakt worden die we vervolgens kunnen beluisteren of op het lichaam kunnen zetten om de frequentie aan ons systeem door te geven. Kijk bijvoorbeeld naar het ritme van een jaar. Deze toon is de meest gebruikte toon binnen de fonoforese. Een jaar wordt bepaald door de omwenteling van de aarde om de zon. Dat duurt 365 en een kwart dag. De frequentie van de jaartoon is daarom 1 trilling per 365,25 dagen. Omgerekend naar een voor ons hoorbare frequentie, volgens de principes van Hans Cousto, kom je op een trilling van 136,10 trillingen per seconde, dus 136,10 hertz. In ons huidige muzieksysteem komt dat overeen met een cis, eigenlijk niet zo’n belangrijke toon. Maar wonderlijk genoeg blijkt dit precies de toon te zijn die we kennen als de OM-klank, de oerklank volgens oude beschavingen, die de ‘bron van alle leven is’.

Deze klank is de grondtoon van de Indiase muziek. In tegenstelling tot de westerse kamertoon, die door de jaren heen aan grote veranderingen onderhevig is geweest, is de basistoon van de Indiase muziek nooit veranderd. De toon wordt doorgegeven van generatie op generatie, van musicus op musicus, vaak van vader op zoon. Het belang van deze toon is in India ook vele malen groter dan het belang van de kamertoon in het Westen. Hier is het hoogstens een gebakkelei over wat we nu weer eens zullen afspreken. Daar is het echter een kwestie van spirituele afstemming. Geen zaak wordt serieuzer genomen dan het onder de knie krijgen van de juiste basisklank. De jonge muzikant moet net zo lang oefenen tot hij volledig één is geworden met de klank, wat jaren kan duren. Deze grondtoon van de Indiase muziek, die ‘sa’ of ‘sadja’ wordt genoemd komt in frequentie dus nauwkeurig overeen met de duur van de omwenteling van de aarde om de zon en de OM-stemvork van 136,10Hz.

Als je zelf wilt beginnen met het werken met stemvorken is deze OM-klank een goede keuze. En als je heel gevoelig bent, kies dan voor de ‘meestervork’ van 128Hz. Die werkt zelfs nog subtieler en zachter dan de OM-klank. In het dit jaar verschenen boekje Fonoforese – de basis kun je alle informatie vinden om op een verantwoorde manier een start te maken met fonoforese. Deze methode is makkelijk toe te passen en ook prachtig te combineren met andere helingsmethoden, zoals massage, acupressuur, shiatsu, voetreflexmassage en diverse healingsmethoden zoals aura- en chakrahealing. Ik hoop dat veel mensen, net zoals ik, de heerlijke werking van de stemvorken mogen ontdekken!

Ronne van den Hurk

www.magna-mater.nl

www.fonoforese.nl