Handoplegging/magnetiseren en reiki
Uit: Nr. 260, mrt/apr 2019
Alle mensen hebben het overdragen van levensenergie van nature in zich. Uit een eerder artikel van de heer Sauter, in DNUA 258 – pag. 24, blijkt een groot nadeel van magnetiseren: mensen geven vaak hun eigen energie weg. Het is tekenend dat de heer Sauter aangeeft dat hij zichzelf ‘uitputtend sloopte’.
Veel magnetiseurs die merken dat ze hun eigen energie weggeven, gaan om die reden een reiki-cursus volgen. Reiki is een energie-helingsmethode die over de gehele wereld wordt beoefend. Iedereen die de reiki 1- initiaties heeft gehad, is voortaan een energiekanaal waar de reiki-energie doorheen stroomt. Als je reiki-energie via je handen overdraagt of via gedachtekracht wegstuurt, word je daar als reikikanaal zelf energieker van, omdat de energie door je heen stroomt.
In een reiki 1-cursus stemt de reikimaster je via initiaties af op de reiki-energiebron. Dit gebeurt via een specifiek ritueel met gebruikmaking van alle vier reikisymbolen.
Wanneer wij onze handen op iemand leggen met de intentie energie over te dragen, kan dat ook wel handoplegging worden genoemd. In mijn boek Groeien met Reiki leg ik handoplegging, magnetiseren en reiki als volgt uit.
Handoplegging
Waarschijnlijk is handoplegging de oudste geneeswijze. Op Egyptische graftomben en tempels van duizenden jaren geleden zien we daar beelden van. In vroegere tijden oefenden priesters in Griekenland de geneeskunst uit door droomuitleg, gebedsgenezing én handoplegging. Handoplegging hoorde bij de oude genezingsprak- tijken van de Kahuna’s in Polynesië, de Aboriginals in Australië en de indianen in Amerika. In teksten in het Sanskriet, Chinees en Armeens kunnen we lezen dat handoplegging de belangrijkste vorm van genezing was. Ons grote voorbeeld van genezen door handoplegging is Jezus Christus. In de bijbel staan hier veel passages over. Ook in de kerk is handoplegging gebruikelijk.
De bekende Griekse arts Hippocrates – die de vader van de moderne geneeskunde wordt genoemd – merkt al in de vijfde eeuw voor Christus dat de warmte die uit de handen van ervaren artsen stroomt, heel heilzaam is. Als hij zijn patiënten kalmeert, valt het hem soms op dat iets in zijn handen naar de aangedane plekken trekt.
De Duitse arts Franz Anton Mesmer brengt in de tweede helft van de achttiende eeuw handoplegging terug in de westerse medische wereld. Zijn nieuwsgierigheid wordt gewekt als bij een aderlating van een vriend het bloeden afneemt wanneer hij dicht bij hem staat, en weer toeneemt als hij zich verwijdert. Tijdens experimenten met een magneet merkt Mesmer dat in elk mens een in- en uitstroming van energie is, maar ook tussen mensen onderling. Zijn therapie die hij op basis hiervan ontwikkelt, wordt niet alleen magnetiseren maar ook mesmeriseren genoemd. Mesmer vestigt uiteindelijk zijn praktijk in Parijs; hij krijgt veel navolgers in Frankrijk. Tegenstanders van hem zien het als een vorm van suggestie wanneer patiënten beter worden, maar een officieel onderzoek wijst uit dat er wel degelijk sprake is van genezingen.
Reiki
Wanneer we een behandeling van een magnetiseur krijgen, voelt dat niet veel anders aan dan een reikibehandeling. Veel mensen die aan reiki beginnen, weten van zichzelf dat ze kunnen magnetiseren. Maar ze merken vaak dat ze dan moe worden en ook klachten van de ander overnemen.
Willem en René magnetiseerden voordat ze aan reiki begonnen. Willem: ‘Als ik een collega behandelde, was hij na twintig minuten vrij van hoofdpijn. Het nadeel was dat ik er zelf uitgeput van raakte, want ik gaf mijn eigen energie weg. Je wordt er slap van én geëmotioneerd. Huilbuien waren niet van de lucht. Hoe dat komt, wist ik toen nog niet. Totdat iemand me aanraadde een informatieavond van reiki bij te wonen.’ René: ‘Waarom ik met reiki ben begonnen? Omdat ik al jaren magnetiseerde en veel ‘rottigheid’ van anderen mee naar huis nam.’
Een simpele reikicursus kan dat verhelpen. Wie een professionele opleiding tot magnetiseur krijgt, leert hoe hij energie kan doorgeven zonder eigen energie te verbruiken.
Bob, een verpleegkundige, magnetiseerde zijn patiënten wel eens. Na een dag werken was hij vaak helemaal leeg, uitgeput. Sinds hij reiki heeft, is dat anders. Als hij mensen wast, krijgen die gelijk reiki van hem. En zo hoort hij van een man met een hersentumor: ‘Elke keer als jij bent geweest, kan ik weer lopen.’ Patiënten die bang zijn voor de dood, raken dankzij Bob hun angst kwijt. Bij mensen met botbreuken mag het gips er veel sneller af. En mensen die het benauwd hebben: ‘Het lijkt wel alsof jij me zuurstof geeft.’
Bij reiki hoeft dat niet te worden onderwezen. Als reikikanaal worden we automatisch een doorgeefluik. Een belangrijk voordeel is dat de reikigever eveneens energie meekrijgt.
Margreet ziet uit eigen ervaring wat het verschil kan zijn tussen reiki en magnetiseren: ‘Ik ben reikikanaal. Mijn vriend magnetiseert. Zijn handen zijn loeiheet, die van mij ‘gewoon’ heet. Zijn energie beïnvloedt op een positieve manier pijnklachten, maar werkt niet op het emotionele. Reiki werkt echter op beide. Hij neemt soms klachten over en ikzelf heb daar nooit hinder van gehad. Beiden krijgen we dingen, boodschappen, inzichten door wanneer we ons op iemand afstemmen.’
Een magnetiseur leert ook hoe hij zich moet afsluiten voor de negatieve energie van anderen. Na iedere behandeling slaat hij zijn handen af, omdat de energie zich hier anders ophoopt. Reiki heeft op zich een beschermend effect, maar die is niet voor iedere reikigever toereikend.
Annemieke van Ling,
Kerk-Avezaath
0344 682391
Annemieke.van.Ling@wss.nl