Het Keltische jaarwiel, deel 1

Uit: Nr. 269, sept/okt 2020

Al jaren verbind ik mij met het natuurlijke ritme. Dit ritme zie je terug in de vier seizoenen, de vier windrichtingen, de vier elementen, de dertien manen en dat wat zich achter de natuur bevindt, dat wat ook wel het vijfde element of Spirit genoemd wordt. Dit alles wordt verklaard in dit artikel over het Keltische jaarwiel.

Verbind je met de natuur door middel van een oeroud symbool.

De cirkel van het leven is als een wiel dat altijd blijft draaien, omwenteling na omwenteling, jaar na jaar. Dit Keltische Wiel, waar ik je hier meer over ga vertellen, omvat symbolisch de elementen, de bij­behorende windrichtingen en uiteraard de vier seizoenen.

Alles is er al, we hoeven nergens heen.

De snelheid waarmee wij de afgelopen decennia in toenemende mate leefden, is alles behalve natuurlijk. Deze manier van leven is niet houdbaar en zal ook niet meer terugkeren. De ontwikkeling van snelheid, competitie en gehaastheid is niet goed, niet voor ons welzijn en niet voor dat van de aarde.

Als we ons meer verbinden met ons lokale ecosysteem – met dat stukje aarde waarop we leven – zullen we veel meer in ons natuurlijke element zijn. Je hoeft namelijk niet ver te reiken of ver te reizen om de natuur, de elementen en de Spirit hiervan te ervaren. Juist niet! Alles wat jij nodig hebt, bevindt zich juist hier! Alles is er al. We hoeven ons alleen maar wezenlijk te verbinden, onze harten te openen om ons met het grotere geheel te verbinden.

Ons eigen erfgoed, in contact met de natuur in je omgeving.

Het Europees sjamanisme is een belangrijk onderdeel van ons lokale erfgoed, waar ik mij al jaren in verdiep. Met name de Keltische stroming is hierin belangrijk voor me. De Kelten leefden in een groot deel van Europa. De Kelten waren niet één volk dat in een bepaald gebied leefde. Het was een verzameling van volkeren en stammen die zich in Europa over een groot gebied verspreidde en zo ook in ons land.

De natuurvolkeren, zoals de Kelten, wisten allang dat het belangrijk is om goed voor de aarde te zorgen en contact te maken met de natuur. Het gaat dan ook vooral om de natuur in onze directe omgeving. Laten wij deze draad ook weer oppakken. Onze wijsheid en kennis ligt voor een deel diep onder de aarde verscholen maar is gewoon in het hier en nu beschikbaar… als we de moeite nemen om ons wezenlijk te verbinden.

Het Keltische jaarwiel der seizoenen in vogelvlucht.

Graag vertel ik je meer over Het Keltische jaarwiel. Het wiel waarover we het hebben is oud en toch tijdloos. Daarom is het zeer passend in onze huidige tijd. We mogen de verbinding weer herstellen met onze prachtige natuur.

Na de stille, verdiepende winter komt altijd weer de heldere, frisse lente met haar nieuwe heldere energie. Deze belofte wordt altijd weer waargemaakt. Na de stilte van de winter ontvouwt alles in de natuur zich opnieuw en groeit alles tot de volle wasdom die het in de uitbundige zomer laat zien. In de hoogzomer zou je de natuur hoogzwanger kunnen noemen. Daarna breekt de tijd van oogsten aan, die tevens een tijd van loslaten betekent. Zo laten de bomen hun bladeren in de magische herfst los, de periode van verval breekt aan.

Dan lijkt het wiel weer tot stilstand te komen, maar dat is slechts schijn… Het is de beweging van dood naar wedergeboorte, want als de dagen zich weer lengen zijn diep in de aarde de eerste roerselen van de nieuwe groei alweer voelbaar en komen de sapstromen weer op gang. De kracht om naar buiten te treden, begint heel langzaam weer toe te nemen. Het natuurlijke ritme van ons mensen is niet anders en zit evengoed ook in ons. Als je je wezenlijk verbindt met de natuur en haar cycli ervaar je hoe helend, inspirerend en rustgevend het is om dit te doen. De natuur is altijd in haar element en dat ben jij ook, als je bewust in verbinding bent.

In het noorden van de cirkel vinden we het element Aarde.

Het element Aarde gaat over manifesteren en daar hoort de energie van de winter bij. De winter is een periode voor bezinning, aanschouwen wat er in de diepte in jou leeft en gemanifesteerd wil worden. Bij dit element hoort de wind die uit het noorden komt. Aarde is verbonden met de nacht, met koude en met de donkere maanfase. Vanuit de zonnestand bezien, hoort de ‘kleur’ zwart bij Aarde.

Het element Aarde is verbonden met het basischakra. Aardetypes zijn aards, ze staan met beide benen op de grond en houden zich graag bezig met de praktische kant van het leven.

Te veel Aarde: Niet flexibel, te vast, te veel focus op materie, niet openstaan voor invloeden van buitenaf, te conservatief, te stijf, teveel gehecht aan dingen.

Te weinig Aarde: Niet concreet, geen manifestatiekracht, onhandig, klunzig, niet gefocust.

Aarde in balans: Effectieve manifestatiekracht, dingen in de vorm gieten en tegelijkertijd open staan voor andere ideeën en andere vormen en/of structuren.

In het oosten van de cirkel vinden we het element Lucht

Dit element staat voor de energie van de lente. De lente is een periode van ontkiemen. Dit element staat voor de ochtend. De windrichting die bij het element Lucht hoort is het oosten, de richting waar het eerste licht van de opkomende zon zich kenbaar maakt. Het heeft een naar binnen gerichte energie, een beweging die is als de inademing. Vanuit de zonnestand bezien, hoort de kleur geel bij Lucht, de kleur van de ochtendzon en staat voor de maan in het eerste kwartier. Lucht is verbonden met het vierde chakra (hart). Luchttypes zijn als de lucht: wendbaar en licht. Lucht is het meest ijle van de vier elementen.

Te veel Lucht: Te veel in je hoofd zitten, niet geaard, alles wat zich voordoet willen beredeneren en rationaliseren, te veel in een fantasie leven.

Te weinig Lucht: Geen inspiratie, traag van begrip zijn, geen visie hebben, er is geen vrijheid, misschien zelfs wel angst om te ademen.

Lucht in balans: Licht en wendbaar als een veertje, actief, beweeglijk en snel van be-grip. Luchttypes vinden het fijn om feiten en gegevens te verbinden. Ze zijn goed in het werken met ideeën (zaadjes), vernieuwers van het denken. Ze zijn goed in communicatie.

De cirkel van het leven is als een wiel dat altijd blijft draaien

Bianca Hulleman

info@hetiseral.nl / www.hetiseral.nl

Dit artikel wordt vervolgd in De Natuur Uw Arts Nr. 270 van november / december. Dan komen het zuiden en het westen aan bod, evenals de kern Spirit ofwel ether.

Overzicht van gemanifesteerde elementen

aarde

lucht

vuur

water

Temperatuur

Koud

Warm

Heet

Koel

Windrichting

Noord

Oost

Zuid

West

Seizoen

Winter

Lente

Zomer

Herfst

Maanstand

Donker

Eerste kwartier

Vol

Derde kwartier

Beweging

Omlaag

Naar binnen

Naar buiten

Omhoog

Tijd van de dag

Nacht

Ochtend

Middag

Avond

Kleur, bezien vanuit de zon

Zwart

Geel

Wit

Rood

Astrologische zonnetekens

Stier

Maagd

Steenbok

Tweelingen

Weegschaal

Waterman

Ram

Leeuw

Boogschutter

Kreeft

Schorpioen

Vissen