Hoogsensitiviteit

Uit: Nr. 266, mrt/apr 2020

Hoogsensitiviteit betekent dat je hooggevoelig bent. Dat houdt in dat je veel gevoeliger bent voor indrukken dan de ‘gemiddelde’ mens (voor zover die bestaat).

Als je hoogsensitief bent, heb je een bijzonder verfijnd en gevoelig zenuwstelsel. Daardoor neem je intuïtief meer informatie, stemmingen en prikkels op dan anderen.

Ook zintuiglijke prikkels komen veel sterker door. Alles wordt veel intenser beleefd. Je doet meer met de intuïtief en zintuiglijk aangeleverde informatie, namelijk: je denkt over alles wat binnenkomt veel meer na. Ook dit nadenken zorgt voor prikkels. Dit teveel aan indrukken en prikkels ervaar je vaak als belastend en je hebt daarom ook meer tijd nodig je hiervan te herstellen.

Herstellen

Om te herstellen heb je als HSP’er (Hoog Sensitief Persoon) regelmatig behoefte aan een rustige omgeving. Die rustige omgeving heb je nodig om alle indrukken en emoties te verwerken. De fijnste omgeving voor een HSP’er is de natuur. Door het maken van lange wandelingen (langer dan een uur) kun je weer ontladen, tot rust komen, stress laten voor wat het is én kom je weer volledig bij de creatieve ruimte die in je zit.

Creativiteit

Een belangrijk aspect van hoogsensitiviteit is namelijk de hoge mate van creativiteit. En die creativiteit is tevens een uitlaatklep voor alle energie die je opneemt. Het kan uitdrukking geven aan alle informatie die je opdoet. Creativiteit is voor jou als HSP’er dus nodig om jezelf uit te drukken.

Echter, veel HSP’ers nemen niet de tijd en de ruimte om die rust en creativiteit in te bouwen. Vaak laat je je meeslepen door ‘de mallemolen’ van de maatschappij. Je gaat maar door en staat daardoor te lang, te veel en te vaak bloot aan een veelheid van (te sterke) stimuli.

Valkuil

Een echte valkuil voor HSP’ers is: ‘te’. Ofwel: te hard werken, te zorgzaam zijn voor anderen, teveel jezelf wegcijferen, te perfectionistisch zijn, te bang om fouten te maken, te weinig prikkels kunnen filteren, te lang ‘mee blijven doen’, …

Dit kan leiden tot stress, overspanning, burn-out en depressie. Vaak zie je bij HSP’ers ook klachten als chronische vermoeidheid, fibromyalgie, prikkelbaar darmsyndroom, etc. Puur en alleen door het te lang, te veel en te vaak doorgaan en jezelf te blijven blootstellen aan al die prikkels.

Veel van de stressproblemen (burn-out of andere klachten) komen voort uit het niet accepteren van je rol, stijl en capaciteiten. Het heeft geen zin om te doen alsof je bent als alle anderen. HSP’ers kúnnen geen 10 dingen tegelijk en jouw energie ís nu eenmaal eerder op (omdat je meer te verwerken hebt).

Als je hoogsensitief bent, heb je een bijzonder verfijnd en gevoelig zenuwstelsel. Daardoor neem je intuïtief meer informatie, stemmingen en prikkels op dan anderen.

In je werk

Ook in je werk is het belangrijk dat je tijd neemt om je af te kunnen sluiten, om alleen te zijn en je weer op te kunnen laden.

Jouw enorme loyaliteit, je hoge kwaliteits­eisen, je gave van het snel oppikken van stemmingen en signalen, het mee willen draaien als ieder ander: dat zorgt ervoor dat je regelrecht op een burn-out afstevent. Neem dus die tijd voor jezelf!

Als je je hoogsensitiviteit niet goed kunt beheersen, heb je vaak moeite met begrenzing, zoals ‘nee zeggen’ en kiezen voor dingen die je energie geven en ontspannen.

Tips

Ervaar je veel druk van buitenaf? Moet je veel van jezelf? Ben je perfectionistisch, altijd in de weer, cijfer je jezelf weg? Probeer dan eens deze tips:

Zet jouw hoogsensitiviteit bovenaan alle to-do-lijstjes, prioriteiten, etc.

• Zet jezelf bovenaan alle to-do-lijstjes, prioriteiten, etc.

• Geef voorrang aan tijd voor jezelf (desnoods inplannen in je agenda).

• Zorg ervoor dat je je energie in goede banen leidt. Dat houdt in: na je werk, na een stressvolle / overprikkelende situatie; ga wandelen (minstens een uur), hard­lopen of ga iets creatiefs doen.

• Ga aan de slag met alle onverwerkte emoties (verdriet, woede).

• Vind uit waar je hart naar uit gaat. Wat doe je graag (en dat bedenk je niet rationeel, maar dat voel je als je tot rust bent gekomen, als je in de natuur bent) en ga dat doen!

• Blijf uit de buurt van mensen die niet goed voor je zijn.

• ‘Vecht’ voor een kalm en harmonieus bestaan.

• Accepteer dat je niet alles onder controle hebt.

• Ontspan.

• Leer standaard ‘nee’ te zeggen.

• Ofwel; creëer een leven dat geschikt is voor jóú, i.p.v. voor anderen.

Ondersteunende essentiële oliën

Gebruik oliën met een therapeutische waarde. Deze zijn duurder dan die je in de winkel kunt kopen. Maar oliën met een therapeutische waarde zijn puur en hebben ontzettend veel werkzame stoffen die je op allerlei vlakken kunnen onder­steunen.

Hieronder een kleine opsomming van oliën die kunnen ondersteunen bij hoogsensitiviteit en die in mijn praktijk worden toegepast. De onderstaande lijst is lang niet compleet, maar geeft een mooi beeld van de mogelijkheden.

Palo santo

Deze blend helpt je af te schermen tegen negatieve emoties en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Frankincense

Mooie olie die helpt bij meditatie en diepe ontspanning. Deze olie ondersteunt en bevordert spirituele en innerlijke kracht. Bij massage op de kruin, helpt het om negatieve gedachten af te weren en kan het hoofdpijn verlichten. Kan ook geïnhaleerd worden; ruiken aan het flesje.

Lavender

Is in te zetten om in je kracht te gaan staan en daar te blijven staan, in je eigen centrum. Vredig en kalm. Ze zijn fijn voor het inslapen en doorslapen en krachtig in het ondersteunen bij angsten en overweldigd voelen.

Peppermint

Deze verfrissende en oppeppende olie kun je in je aura aanbrengen om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Neem 1-2 druppels in je handpalmen en wrijf je handen in elkaar. Breng je handen tot een stukje van je lichaam en beweeg ze om je hoofd, je schouders en zo naar beneden tot je voeten. Je hoeft je lichaam hierbij niet aan te raken.

Cedarwood

Deze aardende olie kun je diffusen (= vernevelen; red.) of onder de voetzolen aanbrengen na een lange dag vol prikkels, om tot rust te komen.

Orange

Ondersteunt de natuurlijke celreparatie­processen in het lichaam, geeft vreugde en moedigt positieve emoties aan. Extra fijn voor in de donkere wintermaanden.

Lemongrass (is een zogenaamde ‘hete olie’; dus verdunnen)

Bescherming tegen elektrische straling en andere externe prikkels. Verdund aanbrengen op de polsen, op de kruin druppelen, op de schouders aanbrengen, onder de voetzolen of door het hele aura halen voor ondersteuning en kracht.

Wat past bij jou en je kind?

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit heel veel oliën zijn en dat je niet goed weet welke het beste bij jouw situatie past. Er zijn verschillende manieren om uit te testen welke olie jou het meest kan ondersteunen. Dat kan door middel van spiertesten of door het uit te meten met een biotensor of een pendel.

Jessica Leffers

info@jess-gezondheid.nl