Jin Shin Jyutsu

Uit: Nr. 276, nov/dec 2021

De toegevoegde waarde van complementaire zorg

In mijn energetische praktijk Met Hart & Hoofd, waar ik werk met Jin Shin Jyutsu, meldt zich Frank, een jongeman van 30 jaar. Hij heeft onlangs de diagnose longkanker gekregen. Het is een understatement om te zeggen dat Frank geschrokken is: zo denk je eerst alleen aan een lastig hoestje, het volgende moment blijkt dat een gevorderd stadium van kanker te zijn. In het ziekenhuis is overlegd over het mogelijke behandelplan. Daarop vooruit­lopend kiest Frank voor een Jin Shin Jyutsu-behandeling.

Elke toepassing van Jin Shin Jyutsu zorgt al meteen voor meer ontspanning. Ook tijdens deze behandeling merkt Frank dat dát in ieder geval klopt. Dat is mooi, want stress is vanzelfsprekend in  dit soort situaties. Dus alle beetjes ontspanning zijn meegenomen.

Ik kies voor de activering van de energiestroom die inwerkt op het hele schouder-gebied en voor de stroom die long- en leverenergie in balans brengt. We spreken drie behandelingen in een week af, daarna moet Frank weer naar het ziekenhuis voor het vervolg. Frank krijgt nog een aantal tips voor zelfhulp mee, die hij ook trouw toepast.

Behandelplan

In het ziekenhuis aangekomen, geeft de oncoloog aan dat het voor de behandeling belangrijk is dat eerst het vocht, dat bij zijn longen zal worden aangetroffen, wordt afgevoerd. Daarna zal de behandelmethode definitief worden bepaald en gestart. Voor het verwijderen van het vocht moet Frank naar verwachting 1 of 2 dagen in het ziekenhuis blijven.

Het eerste goede nieuws: bij het aftappen van het vocht blijkt dat er nog maar weinig vocht aanwezig is. Door het toepassen van Jin Shin Jyutsu was het lichaam zelf al begonnen met het afvoeren van het vocht. Uiteindelijk is Frank met een uurtje volledig klaar en kan hij meteen weer naar huis.  Een mooie meevaller.

In het ziekenhuis wordt vervolgens het behandelplan verder uitgewerkt. Mede op basis van het verminderde vocht wordt gekozen voor doelgerichte therapie. Dat is ook goed nieuws. De behandeling zal uit medicatie bestaan die Frank dagelijks zelf thuis kan innemen. Nadat hij de medicatie heeft meegekregen en zijn behandeling dus officieel is begonnen, komt Frank weer langs voor enkele Jin Shin Jyutsu-sessies. Ook blijft hij de zelfhulp regelmatig toepassen.

Stressvermindering

Bij de eerstvolgende ziekenhuiscontrole daarna, blijkt de medicatie boven verwachting snel en goed te zijn aangeslagen.

Ook daarin is, naar mijn persoonlijke mening, de kracht van Jin Shin Jyutsu terug te vinden: het helpt om de medicatie op een zo efficiënt mogelijke manier op te nemen en te verwerken.

Naast de voordelen op fysiek gebied – zoals het afvoeren van het vocht, het verminderen van vermoeidheid en het goed opnemen van de medicatie – zorgt Jin Shin Jyutsu vooral voor het verminderen van stress. Dat is zeer ondersteunend, want op die manier kan het lichaam alle energie besteden aan het herstel.

Goed voorbeeld van samenwerking

We zijn nu 1,5 jaar verder. Frank voelt zich goed, leeft gezond en functioneert weer als voorheen. Hij staat nog wel onder controle van de specialist, maar bij de laatste check was er eigenlijk geen kanker meer zichtbaar. De medicatie wordt evenwel voorlopig nog voortgezet.

Hoewel er geen overleg tussen de zorgaanbieders plaatsvond (anders dan via Frank), is het al met al toch een voorbeeld van samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg. Het laat zien, hoe een ‘alternatieve geneeswijze’ (in dit geval Jin Shin Jyutsu) ondersteunend kan zijn bij een complex gezondheidsvraagstuk.

Een dergelijke samenwerking kan veel positiefs opleveren, zowel voor de patiënt als voor de behandelaren. Want wie wordt er nu niet blij van, als behandelingen goed aanslaan en mensen opknappen? Er wordt al het nodige ondernomen op het gebied van samenwerking, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Ondertussen, zoals in deze bijdrage, maar eens wat ‘practice based evidence’ blijven delen…

Kitty Hartkamp

https://methartenhoofd.nl