Koortslip
Uit: Nr. 255, mei/jun 2018
Bijna iedereen krijgt wel een keer in zijn leven een koortslip, en vaak niet één keer, maar vaker, want het herpesvirus blijft latent aanwezig in je lichaam en komt weer naar voren, wanneer je weerstand even niet optimaal is. Maar hoe gevaarlijk is zo’n koortslip en wat kun je eraan doen?
Ik opende een berichtje op Facebook over baby Shelby die overleden was aan de gevolgen van een herpesinfectie. De klachten waren te laat met een koortslip in verband gebracht, met ernstige complicaties als gevolg. Voor zover bekend zijn er in drie jaar tijd vijftien kinderen opgenomen met herpes simplex, het koortslipvirus; drie zijn eraan overleden en snel ingrijpen is van levensbelang, aldus een nieuwsbericht van een paar jaar geleden.
Waar voor volwassenen een koortslip vooral hinderlijk is, is deze voor baby’s tot een maand of vier gevaarlijk. Hun afweermechanisme is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor een herpesinfectie heftig kan verlopen, met als ernstigste complicatie de dood.
Aangezien een koortslip erg besmettelijk is, is een goede persoonlijke hygiëne tijdens een koortslipinfectie extra belangrijk. Je kunt het virus bij jezelf onbedoeld verspreiden naar bijvoorbeeld je neus, oog of geslachtsorganen. Was je gezicht daarom twee keer per dag, deel geen handdoeken, glazen en borden met anderen, wees voorzichtig met wassen van je gezicht, het opdoen van make-up en het in- en uitdoen van contactlenzen. Je kunt ook een ander onbedoeld besmetten. Knuffel of zoen een ander daarom niet tijdens een infectie. Normaal gesproken is het besmettingsgevaar voorbij, zodra de koortslip genezen is. Toch is het advies om voorzichtig te blijven in het contact met baby’s en jonge kinderen, wanneer je regelmatig een koortslip hebt.
Vanuit de reguliere gezondheidzorg wordt meestal een antivirale crème met de werkzame stof aciclovir voorgeschreven. Het is klinisch bewezen dat aciclovir het herstel van een koortslip versnelt. Je kunt al starten met de behandeling, zodra je tintelingen, jeuk of branderigheid voelt. Zo kun je de uitbraak bestrijden. De koortslip geneest sneller dan wanneer je deze niet zou behandelen. Zelfs als de koortslip is doorgezet, zoals bij rode vlekken of blaasjes, versnelt aciclovir-koortslipcrème het genezingsproces. Het virus blijft echter latent aanwezig in het lichaam. De uitbraakfrequentie neemt niet af. Daarnaast is de lijst met mogelijke bijwerkingen lang, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, jeuk, huiduitslag (inclusief gevoeligheid voor licht), vermoeidheid en koorts.
Gelukkig zijn er ook nog andere oplossingen. De Virulite® is een klein lichttherapie-apparaatje dat je thuis kunt gebruiken. De koortslip-plek wordt behandeld met infrarood licht, met een golflengte van rond de 1072 nanometer. Tijdens klinisch onderzoek is aangetoond dat een koortslip met het gebruik van Virulite 50% sneller is genezen dan met het gebruik van antivirale crème. Bijkomstig voordeel is dat de behandeling zonder bijwerkingen verloopt. De uitbraakfrequentie van koortslippen op de behandelde plaats neemt af en er is een snelle afname van pijn en tintelingen.
Bioresonantie is gebaseerd op een vergelijkbaar principe. Het herpesvirus heeft een specifieke trilling. Wanneer een testbuisje met een virus uit de herpesfamilie aan de ingangselektrode van het apparaat wordt gezet, geeft het bioresonantie-apparaat de tegentrilling via de uitgangselektrode. Beide elektroden zijn ook met jou verbonden. Hierdoor wordt je immuunsysteem gestimuleerd, waardoor je sneller beter wordt.
Andere succesvolle methodes zijn homeopathie* of biofotonentherapie.
Mensen met een koortslip, die op een natuurlijke manier behandeld zijn, melden dat zowel de uitbraakfrequentie als de heftigheid steeds verder afneemt, totdat deze helemaal wegblijft. Met behulp van deze methoden kan het herpesvirus bestreden worden en zo besmetting van baby’s helpen voorkomen.
Milou van Rooij-de Vries
info@cho-behandelingen.com
www.cho-behandelingen.com
Bronnen: www.zovirax.nl; www.virulite.nl
Noot redactie DNUA: Geschat wordt dat bij zo’n 90% van de mensen het herpesvirus latent aanwezig is. Het optreden en de heftigheid van een koortslip hangen samen met ons immuunsysteem. Door gezonde voeding en een gezonde leefstijl bouwen we een sterk immuunsysteem op. Als onze weerstand dan toch even wat minder is, waardoor een koortslip optreedt, kunnen Echinacea en vitamine C hulp bieden. Bij Vitamine C mag rustig een hogere dosis worden genomen dan op de verpakking wordt aangegeven. Deze twee middelen helpen ons immuunsysteem om weer aan te sterken.
JK