Mudra’s helpen

Uit: Nr. 265, jan/feb 2020

Mudra’s zijn vingerhoudingen die in de ayurvedische, Indiase en Chinese geneeskunde onder andere gebruikt worden om op energetische, lichamelijke en psychische basis een evenwicht tot stand te brengen. Door een vinger te buigen of twee vingers te kruisen of aan te raken, kunnen we onze geest op een goede manier beïnvloeden. Het is een praktisch hulpmiddel, waar je jezelf en je dierbaren mee kunt helpen grotere en kleinere klachten draaglijk te maken.

Ondanks de hectische tijd waarin wij leven, zijn er toch vaak momenten van nietsdoen: wanneer je bijvoorbeeld in de file zit, of wanneer de trein of bus net voor je neus wegrijdt, tijdens het wachten bij de kassa, bij tv-kijken, enz. Op deze momenten van wachten is het gemakkelijk om vingers in een bepaalde positie te brengen en ze daarin een paar minuten te houden. Zij zijn een indicator van levenskracht, want door je vingers op een bepaalde manier in balans te houden, activeer je de meridianen die voor een onbalans in je lichaam zorgen.

Er zijn veertien grote energiestromen, die meridianen worden genoemd. Dit is duizenden jaren geleden al beschreven in de Chinese geneeskunde. De meridianen lopen ongeveer 5 mm onder de huid en komen hier en daar aan de huidoppervlakte, de zogenaamde acupunctuurpunten. De begin- en eindpunten bevinden zich voornamelijk in het hoofd, de vingers en de tenen. Wanneer meridianen al tien jaar of langer uit balans zijn, zijn ook de bijbehorende organen niet meer in balans. Er doen zich steeds meer stoornissen voor. Pas veel later komen zulke onbalansen tot uiting in een ziektebeeld. Wanneer we echter bij een aanwezige onbalans de mudra’s toepassen, schakelen wij in onszelf een energiestroom in die als medicijn werkt.

Energetische onbalans blijkt vaak uit emotionele stoornissen, psychosomatische klachten en kwalen, waarvoor geen medische verklaring te geven is.

Wie een zwakke conditie heeft, gebruikt vaak (eventueel met andere mudra’s) de mudra voor een krachtiger immuunsysteem. Het immuunsysteem is de basis van een stabiele gezondheid. Voorbeeld: Gebruik uw rechterhand. Doe uw duim en ringvinger tegen elkaar, en uw wijsvinger op het eerste duimgewricht. Doe dit zes keer per dag, gedurende drie minuten. Deze mudra kunt u met vele andere combineren. Daarover bij een volgende gelegenheid meer.

Mudra’s zijn geen vervanging van een geneeskundige behandeling, maar ondersteunen deze doeltreffend.

Bartha Kort, hypnotherapeut

Tel. 0578 615569 (do+vr/10-12 uur)

via Stichting Natuurlijk Welzijn