Neuro Emotionele Integratie (NEI)

Uit: Nr. 248, maa/apr 2017

Met behulp van NEI kunnen onverwerkte emoties en incidenten worden aangepakt, zonder dat daar een herbeleving voor nodig is. Het is een proces om tot (verrassende) inzichten te komen en is geschikt voor mensen van alle leeftijden, van nul tot (over de) honderd. Het doel van NEI is te komen tot begrip van het waarom van een bepaalde, al dan niet emotionele, reactie. Door deze bewustwording kunnen we een gedrag of een gevoel veranderen.

NEI

Is een methode die het beste haalt uit acupunctuur, bio-kinesiologie, neurowetenschappen en toegepaste psychologie. De methode biedt een simpele, snelle en eenvoudige manier om emotionele blokkades uit het verleden op te lossen. Door middel van spiertesten en het stellen van vragen aan het onderbewuste geheugen is het mogelijk om erachter te komen wat er in het verleden gebeurd is dat je er nu van weerhoudt een volledig functioneel en gelukkig leven te leiden. NEI is een krachtige methode die succesvol is gebleken voor mensen met veel uiteenlopende klachten. Het integreert energetische informatie en kan inzicht geven in waarom we ons op een bepaalde manier gedragen of voelen.

Het ontstaan van NEI

In eerste instantie is NEI ontwikkeld door Roy Martina. Hij werkte als huisarts, maar al snel kwam hij tot de ontdekking dat de huisartsenpraktijk niet iets was wat hij echt ambieerde. Hij liep tegen een aantal knelpunten aan en merkte dat hij mensen onvoldoende kon helpen. Roy Martina wilde meer. Na een jaar werkzaam te zijn geweest als huisarts begon hij met een studie acupunctuur, homeopathie en voedingstherapie. Dit gaf hem veel meer inzicht in het functioneren van de mens, vooral op bio-energetisch niveau. In de opleiding miste hij echter een goede integratie tot een harmonieus geheel. Daarom begon hij een diepgaande studie naar andere mogelijkheden in de alternatieve geneeskunde om zo meer te begrijpen van dit geheel. In de loop van de tijd ontwikkelde hij een totaal nieuwe methode. Deze methode omvat een integratie van vele alternatieve takken, vooral van die takken die het meest effectief bleken te zijn. Deze methode staat bekend als Neuro Emotionele Integratie, afgekort NEI.

Achtergrondinformatie

Het is belangrijk om hier terug te gaan in de geschiedenis en wel naar de acupunctuur. Dat is een geneeswijze die in het Verre Oosten al meer dan 4000 jaar bestaat. De filosofie erachter is dat energie in het lichaam in de organen wordt gemaakt en over het lichaam wordt verdeeld in zogenaamde meridianen. Er zijn twaalf hoofdmeridianen die genoemd zijn naar organen: hart, dunne darm, blaas, nieren, kringloop, drievoudige verwarmer, galblaas, lever, longen, dikke darm, maag, milt.

De enige meridianen die niet corresponderen met organen zijn de kringloop en de drievoudige verwarmer, die verbonden zijn met het hartzakje en het endocriene (hypofyse) systeem. Er zijn meer meridianen, zoals het conceptievat en het gouverneursvat. Het conceptievat loopt midden over de voorzijde, vanuit de bekkenbodem tot aan de onderlip. Het gouverneursvat loopt over de achterkant van het lichaam, vanaf de bekkenbodem over de wervels omhoog, over de schedel en kruin, om te eindigen in het midden van de bovenkaak. Als we een mens in lengterichting middendoor delen, precies in twee helften, dan zouden daar het conceptievat en het gouverneursvat lopen, die beide veel te maken hebben met het endocriene systeem, de hersenfunctie en de geslachtsorganen.

Volgens de acupunctuurtheorie kunnen ziekten onder andere ontstaan door emoties, verkeerde voeding, uitwendige oorzaken en blokkades van de meridianen zelf. En volgens dezelfde theorie is elk orgaan of elke meridiaan verbonden met bepaalde emoties. Roy Martina heeft dit als basis voor de NEI gebruikt, waardoor we snel de emotie kunnen ontdekken die ons kan blokkeren of saboteren. Als emoties namelijk niet goed worden verwerkt, kunnen ze stress veroorzaken in de betreffende organen of meridianen.

In de praktijk

De wijze waarop NEI nu wordt toegepast is in de loop der jaren op verschillende manieren (her)ontwikkeld. Er worden diverse opleidingen en cursussen aangeboden die zeer uiteenlopend zijn qua theorie en inhoud, maar ook in prijsklassen. De basis van alles is nog steeds hetzelfde: het werken met de 0-spiertest en het aanpakken van blokkades.

Als je met de 0-spiertest werkt, moet je gesloten vragen stellen. Gesloten vragen zijn vragen die je alleen met ja of nee kunt beantwoorden. Deze vragen stel je aan je systeem. Je systeem bestaat uit je lichaam, je aura en je chakra’s; dus je hele zijn. Door de juiste vragen te stellen kun je blokkades en/of oude emoties opsporen. Als je weet wat de blokkade veroorzaakt, hoe en waardoor het is ontstaan, dan ga je uitzoeken wat deze gebeurtenis betekent voor het nu, wat die blokkade voor gevolgen heeft in je leven op dit moment. Door dit uit te zoeken, weet je wat de oorzaak en wat het gevolg zijn. Hiermee pak je niet alleen concreet de oorsprong aan, dus niet alleen het ontstaan van het probleem, maar je haalt ook de blokkade weg en daarmee ook de klacht. En je wordt je bewust van oorzaak en gevolg, waardoor je ook bewuster in het leven komt te staan… wat ook weer allerlei positieve gevolgen heeft!

Op deze manier zijn er mensen met uiteenlopende klachten behandeld, met een positief resultaat. Een aantal van deze klachten / problemen waren: astma, eczeem, frozen shoulder, spastische dikke darm, hooikoorts, hoofdpijn en verstopte voorhoofdsholtes. Ook mensen met concentratiestoornissen, eetstoornissen, stress, burn-out, enz. heeft het geholpen, evenals kinderen met ADHD, PDD-NOS en met leer- en aandachtsproblemen.

Ter afsluiting een ervaringsverhaal van een cliënt: Persoonlijk was ik al bekend met NEI. Het mooie met Joke is dat zij veel dieper en verder gaat dan het normaal gesproken gaat bij NEI. Er komt daardoor soms zoveel energie vrij dat je letterlijk voelt dat je loslaat. Je voelt het van je afglijden. Soms kom je direct bij de kern, maar soms zijn er meerdere sessies nodig omdat er zoveel op ligt. Het blijft elke keer weer een bijzondere ervaring. Het is soms onvoorstelbaar waar het probleem uiteindelijk vandaan blijkt te komen. Bijvoorbeeld uit een vorig leven. Dit is lastig voor te stellen maar de reactie die je er vaak op krijgt (lichamelijk of geestelijk) is veelzeggend! Kortom ik ben enthousiast en ik raad het iedereen aan!

 

Joke Snijder

Therapeut, cursusleider en coach

Praktijk Hart en Handen

06 13808508