Onzichtbaar cadeautje

Uit: Nr. 259, jan/feb 2019

Als klein meisje was ik al geïnteresseerd in de heilzame mogelijkheden van de natuur. Het eerste boek dat ik zelf kocht ging over geneeskrachtige kruiden. Het had iets magisch, die plaatjes van de verschillende planten en daar de beschrijving bij van de geneeskrachtige werking. Op de een of andere manier had ik toen al het idee dat het ‘oorspronkelijke ontwerp’ van de aarde zo fantastisch was opgezet dat voor elk probleem ook een oplossing in de natuur aanwezig was.

Het oorspronkelijke ontwerp was naar mijn idee volledig in balans, maar wel dynamisch. Daardoor kon er dus wel iets uit balans raken. Maar er was voor alles een oplossing beschikbaar.

Naast mijn interesse voor kruiden was ik ook gefascineerd door mensen die met hun handen pijn konden verlichten of wegnemen. Oude verhalen over wonderbaarlijke genezingen boeiden me enorm. En in de familie waren wat verhalen over oude tantes die ‘helende handen’ hadden. Helaas kende ik die oudtantes zelf niet.

Misschien kwam mijn interesse voort uit een ervaring die ik op jonge leeftijd had. We gingen op vakantie naar Duitsland en net voor vertrek werd ik behoorlijk ziek. Eenmaal in het vakantiepark aangekomen, werd ik gelijk naar bed gebracht. Toen ik wakker werd, zat ik boven op de kast in de slaapkamer. Ik verbaasde mij erover: hoe kwam ik daar? Op dat moment kwamen mijn ouders binnen. Ik was bang dat ze boos op me zouden zijn, maar tot mijn verbazing zagen ze mij niet. Ze liepen naar het bed en toen zag ik mijzelf liggen. ‘Die is ver weg,’ zei mijn moeder, ‘we laten haar maar lekker slapen’. Op dat moment verdween ik van de kast en lag ik weer in het bed. Ik herinner mij dat ik het jammer vond om terug te gaan.

Pas jaren later besefte ik dat ik een buiten-lichamelijke ervaring heb gehad. Dat schijnt vaker voor te komen bij kinderen en niet heel uitzonderlijk te zijn. Maar voor mij was het heel bijzonder. Het heeft mij in ieder geval doen beseffen dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij met onze ogen kunnen zien. Het verbaasde mij dan ook niet dat de natuur niet alleen zichtbare oplossingen levert voor de mens (zoals de heilzame planten en kruiden), maar ook prachtige onzichtbare oplossingen in de vorm van een ‘energiesysteem’. Toch stond ik versteld van het effect van Jin Shin Jyutsu®, toen ik daar voor het eerst mee in aanraking kwam.

Jin Shin Jyutsu

Jin Shin Jyutsu is gebaseerd op eeuwenoude ‘universele wijsheid’ en werd als het ware herontdekt, in het begin van de 20e eeuw, door de Japanse meester Jiro Murai. Toen hij op jonge leeftijd getroffen werd door een onbekende maar terminale ziekte liet hij zich naar een afgelegen berghut brengen om in stilte te kunnen sterven. Hij vastte, mediteerde en gebruikte mudra’s (speciale handgrepen). In plaats van te sterven herstelde hij volledig, tegen alle verwachtingen in. Dit wonderbaarlijke herstel deed hem besluiten de rest van zijn leven te wijden aan het verder uitwerken van deze bijzondere kracht, waarmee ieder mens verbinding kan maken. Hij studeerde en ervoer tijdens meditaties het verloop van de energie in het lichaam. Ook leidde hij een klein aantal leerlingen op. Zo ontstond uiteindelijk Jin Shin Jyutsu, ook wel vertaald als de ‘Kosmische kunstloze kunst om mezelf te leren helpen / kennen’. Een van zijn leerlingen was de Japans-Amerikaanse Mary Burmeister. Zij nam deze universele wijsheid rond 1950 mee naar Amerika en heeft ervoor gezorgd dat Jin Shin Jyutsu vervolgens verder werd verspreid.

De term kunst wordt gebruikt omdat het veel meer is dan een techniek. En hoewel de toepassing enerzijds zeer eenvoudig is, is de filosofie allesomvattend en gecompliceerd. Uitgangspunt is dat disbalans in de mens ziekte en ongemak doet ontstaan. Wanneer de mens verbinding maakt met zijn essentie en daarvanuit leeft, kent hij zichzelf en dan is lichaam, geest en ziel in balans.

Toen ik jaren geleden in contact kwam met Jin Shin Jyutsu, dacht ik in eerste instantie dat ik mijzelf voor de gek hield. Ik paste een zelfhulpgreep toe en ik voelde de pijn in mijn nek letterlijk binnen enkele ogenblikken wegtrekken. Ik dacht dat ik het mij inbeeldde, maar ik werd wel nieuwsgierig. Want wát als het echt zo werkte? Van hoeveel ongemak kon ik dan afkomen?

Ik besloot mijn paard te gebruiken als ‘proefdier’. Bij hem ging ik energieplekken aanraken om te verbinden met de universele energie. Hij kon geen last hebben van verwachtingen, verbeelding of overtuigingen, waardoor iets wel of niet zou lijken te werken. Hij had op dat moment al langere tijd last van een akelige hoest, dus er was ook iets waaraan ik kon merken of het zou helpen.

Wat gebeurde was verbazingwekkend. Al snel nadat ik mijn handen op de energieplekken legde, werd hij stiller, rustiger. Ik zag direct zijn ademhaling zwaarder worden. Het duurde niet lang. Na korte tijd maakte hij kenbaar dat het genoeg was geweest, en ik liet het erbij. Wel besloot ik om het in ieder geval een aantal dagen achter elkaar te blijven doen. Al na 2 dagen verminderde het hoesten. Of leek het maar zo? Ik twijfelde. Maar na een kleine week was het hoesten zo goed als over. Het was boven verwachting en voor mij was dit het bewijs dat ik nodig had.

Jin Shin Jyutsu gaat uit van speciale energieplekken op het lichaam van mens en dier (26 links en 26 rechts). Door gebruik te maken van deze plekken, kun je ervoor zorgen dat de universele energie, waarmee je verbonden bent, ongehinderd door je lichaam kan stromen. Het brengt balans en lost blokkades op. Wat ik er extra bijzonder aan vind, is dat we onbewust al de plekken op ons lichaam aanraken waarmee we de balans kunnen herstellen. Zo duimt een baby niet alleen vanwege een zuigbehoefte. Het duimen helpt ook om alle indrukken van de hele dag te ‘verteren’. Daardoor kun je beter ontspannen en slapen. Wij volwassenen kunnen hetzelfde effect bereiken door onze duim vast te houden. Het zorgt ervoor dat je minder piekert en rust in je hoofd krijgt.

Dit is één voorbeeld, maar er zijn er veel meer. Zat je als kind (of nu nog) graag op je handen? Met je armen over elkaar? Met het hoofd in je handen? Allemaal houdingen die helpen balans te vinden. Het zijn intuïtieve houdingen: ons lichaam weet wat we nodig hebben, zonder dat ons verstand betrokken is.

Laatst ontmoette ik een dame op leeftijd die mij vertelde last te hebben van haar maag. Gedurende het gesprek bleef zij haar duim vasthouden… onbewust; zij was niet bekend met JSJ. Door het vasthouden van de duim ondersteunt zij energetisch haar maag. Prachtig hoe het werkt. Het harmoniseren zit al in ons.

Door deze voorbeelden lijkt het misschien, dat Jin Shin Jyutsu vooral een manier is om van lichamelijk ongemak af te komen. Het is wel begrijpelijk dat we er zo naar kijken. Immers, lichamelijke ongemakken vallen ons op omdat ze ons belemmeren in het dagelijks functioneren. Maar ons lichaam is eigenlijk een stoppenkast. Wanneer er ergens kortsluiting optreedt, slaat er een stop door. Die stop zit meestal op een andere plek dan waar de kortsluiting ontstaat. Het is dus de kunst om jezelf zodanig te leren kennen dat je de oorzaak vindt van de kortsluiting. Heb je last van je nek, zoek dan (ook) naar wat er op je nek ligt. Of waar je hardnekkig aan vasthoudt. Heb je pijn in je rug, kijk dan waar je je letterlijk en figuurlijk aan vertilt. JSJ helpt je verder te kijken dan het ongemak. Het helpt je te zoeken naar de oorzaak. Of de oorzaak van de oorzaak. Het symptoom is slechts een aanwijzing.

Ooit kwam er iemand bij me die al jarenlang rugklachten had. In het gesprek dat wij bij de harmonisatie hadden, werd duidelijk waar hij zich aan vertilde en hij ging daar anders naar kijken. Na 2 keer stromen waren de klachten verdwenen.

Het is dus belangrijk om jezelf beter te leren kennen. En alleen jijzelf kan dat onderzoek doen. Het kan – zeker wanneer je zelf nog nooit met ‘energie’ hebt gewerkt – heel helpend zijn om een harmonisatie te ondergaan. Maar het meeste profijt heb je wanneer je daarnaast jezelf regelmatig in balans brengt. Je hoeft geen speciale gaven te hebben om dat te doen. Iedereen kan het: het zit al in je en is moeiteloos toe te passen.

Een prachtig onzichtbaar cadeau.

Een eenvoudige manier om jezelf in balans te brengen is het vasthouden van je vingers. In je vingers zitten ‘sneltoetsen’ naar veel verschillende lichaamsfuncties. Misschien lijkt het te simpel om waar te zijn, maar het spreekwoord ‘eenvoud is een kenmerk van het ware’ is hier zeker van toepassing. Omdat alleen een mededeling ‘houd je vingers vast’ geen recht doet aan de mooie filosofie van Jin Shin Jyutsu, heb ik een minicursus erover opgesteld voor mensen die er meer over willen weten. De minicursus is gratis aan te vragen via de website van Met Hart & Hoofd.

Kitty Hartkamp

info@methartenhoofd.nl