Op je tandvlees lopen
Uit: Nr. 264, nov/dec 2019
Dat sporten gezond is weten we allemaal, maar dat er veel chronische welvaartsziekten zijn die een relatie onderhouden met de staat van je gebit… dat weten de meesten mensen niet.
Alleen gezonde voeding en sporten zijn niet genoeg om te voorkomen dat je ziek wordt. Minder hygiëne, onvoldoende en/of verkeerd onderhoud van je gebit kan een aanleiding zijn tot een flink aantal welvaartsziekten, waaronder kanker, diabetes, alzheimer, maar ook beroertes en hartinfarcten. Bacteriën in het tandvlees uit tandplak, maar ook uit langzaam ontbindende wortelkanaal-behandelde tanden en kiezen en ernstige cariës kunnen via inslikken in de darmen en in de bloedbaan terechtkomen. In een onderzoek door de Harvard School of Public Health in 2007 werd er een duidelijk verband gelegd tussen alvleesklierkanker en mannen met slechte gebitten.
Wortelkanaal-behandelde tanden en kiezen – die eigenlijk lijkjes zijn die in de mond langzaam gaan ontbinden – zijn een bron van pathologische bacteriën en toxische stoffen. Waar vroeger een tand of kies werd geëxtraheerd, heeft tegenwoordig de esthetiek het gewonnen van de levensbedreigende gevolgen die wortelkanaal-behandelde elementen voor de gezondheid kunnen hebben. In mijn praktijk kom ik de bewijzen daarvan aan de lopende band tegen.
Alzheimer
Dat zelfs alzheimer nu gelinkt wordt aan de staat van ons gebit zal velen verbazen. Een recent onderzoek in San Francisco (www.dailymail.co.uk/Health/article-6623771/Having-gum-disease-Ramses-risk-Alzheimers.html) laat zien dat in de hersenen van 51 van de 53 alzheimerpatiënten de giftige afvalstoffen van de pathologische tandvleesbacterie Porphyromonas gingivalis zijn terug te vinden. Blijkbaar kan deze bacterie zich door inslikken verspreiden door het lichaam; de toxische enzymen die deze tandvleesbacterie produceert, worden afgezet in het speeksel, het ruggenmerg en in de hersenen. In het onderzoek was de schade die o.a. werd gevonden in de geheugencentra – na besmetting met deze tandvleesbacterie bij muizen – een bewijsvoering dat mensen met langdurige tandvleesziektes 70% meer kans hebben om uiteindelijk dementie en of alzheimer te ontwikkelen.
Bacteriën in de mond kunnen ook direct door het tandvlees migreren in de bloedbaan; hierdoor is het mogelijk om uit te breiden naar de bloedvaten en organen. Er ontstaan ontstekingsreacties die aderverkalking en vervolgens de kans op een hartinfarct en hartontsteking doen vergroten.
Nitraat-nitriet-nitrosaminen
Nitraten uit voeding worden door bacteriën in de mond omgezet in nitrieten. Deze kunnen zich binden aan eiwitten om vervolgens kankerverwekkende nitrosaminen te vormen. Deze omzetting gedijt uitstekend in een warme, zure omgeving, zoals in de mond en in onze maag.
Mensen met langdurige parodontitis hebben een hoog gehalte aan schadelijke nitrosaminen in de mond en de darmen. Naast dat deze stoffen uiterst kankerverwekkend zijn, blijkt uit studie in 2009 dat deze nitrosaminen ook ten grondslag liggen aan insulineresistentie. Hoe meer bacteriën in de mond meedoen aan deze omzetting, hoe meer nitrosaminen zich in het lichaam kunnen vormen.
Door de enorme hoeveelheid nitraten in onze voeding, onder andere door het toenemend gebruik van kunstmest (kaliumnitraat); additieven als nitriet in o.a. vleeswaren en oude kazen; nitrosaminen in onze medicatie, o.a. bloeddrukremmers, hoeven we ons eigenlijk niet te verbazen over de explosieve groei van ziektes als kanker, diabetes en alzheimer.
Anaerobisme
Nitrieten en nitrosaminen binden zich in ons lichaam aan de rode bloedlichaampjes, vervolgens doen zij het ijzer in de hemoglobine (rode bloedkleurstof) oxideren, waardoor het niet meer beschikbaar is voor de opname en het transport van zuurstof. Dit heet anaerobisme. Ik denk hier ook meteen aan moderne ziektes zoals fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een bepaald enzym kan deze reactie weer terugdraaien, echter zuigelingen maar ook vele volwassenen blijken niet over voldoende van deze enzymen te beschikken. Daarbij is de inname van fluoride via ons drinkwater en in tandpasta niet behulpzaam, omdat fluoride een enzymdodende werking heeft. Je kunt dus heel ‘gezond’ eten en veel sporten, maar als je je gebit en tandvlees niet goed verzorgt, kun je door verkeerde en grote aantallen bacteriën in je mond, nog steeds veel van deze nitrosaminen aanmaken.
In mijn praktijk kom ik regelmatig chronisch vermoeide patiënten tegen of cliënten die last hebben van pijnlijke en vermoeide spieren ( fybromyalgie). Natuurlijk is dat altijd individueel. Er kan o.a. bijnieruitputting aan ten grondslag liggen, een slecht werkende schildklier, verzuring en/of kanker. Vaak echter bij de EAV-meting komen er verstoringen en afwijkingen naar voren die hun oorzaak hebben in tandvleesontstekingen, diepe pockets, tandsteen, slechte gebitsverzorging, verouderde wortelkanaalbehandelingen en/of rotte stompjes onder kronen en bruggen.
In de meeste gevallen laat de EAV-meting en een inspectie van de tongspiegel goed zien waar de oorzaak van de klacht ligt. En kunnen we – samen met de biologische tandarts, voeding, gerichte supplementen en/of klassieke homeopathie – de pathologische bacteriegroei terugdringen en de daaruit volgende lichamelijke klachten goed behandelen.
Wat betreft de nitraten en nitrieten in onze voeding is het belangrijk om zoveel mogelijk biologische groenten te eten, omdat deze niet met kunstmest worden gekweekt. We kunnen beter voedingsmiddelen mijden die met nitriet-additieven behandeld zijn. Het is aan te bevelen voldoende hoogwaardige vitamine C gebruiken; het omzettingsproces van nitraat-nitriet naar nitrosaminen wordt hierdoor onderbroken (theelepel vit. C-poeder in je sap of smoothie). Ook de Lactobacillus-bacterie is nuttig om de omzetting van nitraat-nitriet in nitrosaminen te verminderen. Deze bacterie vind je in veel gefermenteerde producten, zoals yoghurt en zuurkool, en in een gezonde darmflora.
Daarbij is het enorm belangrijk je gebit goed te verzorgen en voor regelmatige controle een biologische tandarts te bezoeken.
Anu Alexander Kruijtbosch
Natuurgeneeskundig therapeut met bio-energetische tandheelkundige expertise