Psoriasis
Uit: Nr. 221, sep/okt 2012
Psoriasis is een chronische, niet besmettelijke, huidziekte. De ziekte komt veel voor en wordt gekenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. Psoriasis uit zich meestal het eerst op plaatsen op het lichaam waar er langdurig druk op de huid plaats vindt. Denk hierbij aan de ellebogen, knieën, knokkels, maar ook op plaatsen als het behaarde hoofd.
In de beginstadia van psoriasis ontstaan rode vlekjes, die na verloop van tijd gaan schilferen en soms jeuk veroorzaken. Er is een ontstekingsreactie aanwezig (roodheid), maar in tegenstelling tot een bacteriële ontsteking is bij psoriasis geen pus aanwezig. Er treedt geen genezing op, wat als gevolg heeft dat de ontstekingen zich kunnen uitbreiden als een soort heidebrand, wat de soms grote schilferende plekken veroorzaakt.
De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Kenmerkend hierbij is de versnelde deling (proliferatie) en verminderde rijping (differentiatie) van hoorncellen in de opperhuid. Doordat de teveel aangemaakte cellagen niet worden afgestoten en de aanmaak van nieuwe cellen is versneld, ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen.
Psoriasis uit zich vooral op de huid, maar het is geen primair huidprobleem. De oorzaak ligt in het immuunsysteem, dat ontregeld is.
Psoriasis is een chronische, niet besmettelijke huidziekte
Als lid van de artsenwerkgroep Psoriasis Therapie heb ik de afgelopen vier jaar vele patiënten kunnen helpen door gebruik te maken van het middel Psorinovo (dimethylfumaraat, met vertraagde afgifte in de darm), ook wel bekend als fumaarzuur.
Het middel is zeer effectief en heeft zijn waarde al zo’n dertig jaar bewezen. Psorinovo is onschadelijk voor het menselijk lichaam, doordat het van nature voorkomt in de cellen van het menselijk lichaam en dus een lichaamseigen stof is.
Zo’n 30 jaar geleden startte mijn collega L. Kunst, inmiddels met pensioen, psoriasispatiënten te behandelen met fumaraten. Hij schrijft hierover: Die geschiedenis begon vijftig jaar geleden met de ontdekking van een individuele biochemicus / arts, W. Schweckendiek, dat zijn psoriasis door een uitwendige behandeling met fumaarzuur in korte tijd verdween. Spoedig daarna, toen de klachten terugkwamen, stapte hij van deze omslachtige behandeling over op inwendige behandeling met fumaarzuur-esters (= chemische verbinding tussen alcohol en fumaarzuur; red.). Hij paste een combinatie toe van dimethylfumaraat (DMF) en de zouten van verschillende monoethyl-esters (MEF). Die combinatie bleek te helpen en was uiteraard praktischer. Het was een ontdekking die, behalve misschien in Duitsland, is doodgelopen in de 90’er jaren. Als oorzaak: het ontbreken van een commercieel belang bij de farmaceutische industrie, zodat niet alle mogelijkheden van fumaraten tot op de bodem zijn uitgezocht. Er zijn inmiddels veel publicaties over fumaraat en geen enkele auteur betwist de werkzaamheid ervan. Echter – ondanks enkele aan fumaraat gewijde proefschriften en ondanks mijn publicaties in de 80’er en 90’er jaren – worden deze middelen nauwelijks voorgeschreven, en als het al gebeurt meestal niet in de juiste vorm, zodat er ook vervelende bijwerkingen worden gerapporteerd.
Door gedurende een bepaalde periode Psorinovo te gebruiken, kunnen cellen hun evenwicht hervinden en kan de productie van huidcellen zich normaliseren.
Sommige patiënten ontwikkelen, als gevolg van psoriasis, gewrichtsontstekingen (Artritis psoriatica). Door het gebruik van Psorinovo verminderen vaak de hierbij behorende klachten of verdwijnen geheel.
Bijwerkingen van Psorinovo zijn in het algemeen gering en altijd reversibel. Flushing (roodheid van de huid) treedt in de helft der gevallen op, is kortdurend en verdwijnt vrijwel steeds wanneer de patiënt eenmaal goed is ingesteld. Darmklachten en/of diarree komt in 10% van de gevallen voor en is vaak een reden om de therapie te stoppen
Naast het gebruik van Psorinovo is het raadzaam om aanvullende voedingsadviezen en eventueel voedingssupplementen te gebruiken om zo tot een optimaal resultaat te komen.
Dick Nicolai, arts
Voor meer informatie zie de website van de Vereniging Psoriasispatiënten Nederland – https://psoriasispatientennederland.nl