Darmproblemen en acupunctuur

Acupunctuur en darmen

Uit: Nr. 247, jan/feb 2017

Het spijsverteringssysteem van een baby staat voor een reusachtige klus. Bij de geboorte weegt een kindje ongeveer 3 kg; na een jaar is dat gemiddeld 9 kg. Die toename van driemaal het startgewicht zal in de rest van het leven niet meer nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling.

De opbouw van het lichaam vraagt in het eerste levensjaar enorm veel van het maag-darmsysteem, terwijl dat systeem zelf ook nog op gang moet komen. Voor de geboorte verliep de voeding via de navelstreng, maar na de geboorte komen borstvoeding / flesvoeding het spijsverteringssysteem binnen en daarna steeds meer vastere stoffen. De vertering van de nieuwe voeding vraagt aanpassingen en groei binnen de organen. Als dit niet soepel verloopt, kunnen buikkrampen het gevolg zijn, vaak gepaard gaand met flinke huilbuien. In ernstiger gevallen neemt de baby onvoldoende bouwstoffen op uit de voeding en groeit of ontwikkelt zich niet volgens de verwachting.

Acupunctuur kan een eenvoudig hulpmiddel zijn om de orgaanfuncties goed op gang te krijgen. De energie van een baby is dermate levendig dat een behandeling bestaat uit het kortstondig aanprikken van enkele punten. De kleine kan heel vertrouwd op de arm van een ouder of verzorger liggen en voelt doorgaans van de prikjes niets door de aanwezigheid van het babyvet. Een acupunctuurnaaldje is ongeveer 0,2 mm dun en massief, er gaan geen vloeistoffen door en is dus niet te vergelijken met een vaccinatie- of bloedpriknaald.

Ook bij oudere kinderen en volwassenen kunnen zich allerlei darmproblemen voordoen. Dit kunnen functionele stoornissen zijn door een verkeerd voedingspatroon, spanningen, te weinig beweging, hormonale veranderingen of bijwerkingen van medicatie. Daarnaast zijn aandoeningen als het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, e.d. mogelijke oorzaken van het onvoldoende functioneren van de darmen. Inmiddels is algemeen bekend dat goed functionerende darmen van het grootste belang zijn voor ons immuunsysteem en onze vitaliteit, zowel geestelijk als lichamelijk. Dagelijkse ontlasting van een goede samenstelling is het meest ideaal, maar voor velen geen realiteit. In de praktijk merk ik dat mensen zich vaak niet bewust zijn van hun slecht werkende darmen en bijvoorbeeld een stoelgang van tweemaal per week heel normaal vinden. Ook buikpijn of winderigheid horen er echt niet bij. De darmen moeten in feite in stilte hun werk goed kunnen doen.

In de Chinese geneeskunde maken we onderscheid tussen verschillende oorzaken en kijken we bijvoorbeeld of de darmen te veel koude energie hebben, daardoor geblokkeerd raken en verkrampen; of te veel warmte, mogelijk door ontstekingen. Uitputting is soms ook aan de orde, waardoor er geen kracht is om de darmperistaltiek op gang te houden. De uitkomst van het onderzoek is bepalend voor de keuze van welke acupunctuurpunten er gebruikt moeten worden. Dankzij acupunctuurbehandelingen wordt de energie in de buikholte sterker en gaat deze weer doorstromen, waardoor de darmfunctie verbetert. Ook kan de acupuncturist voedingsadviezen geven om de darmwerking te stimuleren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn een significante verbetering is opgetreden door acupunctuurbehandelingen.

Bij alle leeftijden is er een duidelijk verband te leggen tussen wat wij emotioneel moeten verteren of loslaten en ons spijsverteringsstelsel. Bij een deel van de kinderen – die voor het eerst naar school gaan en heel erg moeten wennen aan al het nieuws wat dat biedt – wordt buikpijn veroorzaakt door de spanning die dat oplevert. Als de buikpijn na enkele weken blijft zeuren, kunnen een paar acupunctuurbehandelingen een snelle omslag teweegbrengen: de darmen ontspannen en het kind zit weer lekker in zijn vel en kan al de nieuwe indrukken veel beter aan. Bij spanningen in de thuissituatie kan zo’n  behandeling ook een goed hulpmiddel zijn om er beter mee om te gaan.Ook (jong)volwassenen die door stress of in zwaarbelaste levensfasen verteringsproblemen ontwikkelen, ervaren de ondersteuning van acupunctuur als heel waardevol.

Als onze darmen de verteringsresten onvoldoende uitscheiden moeten andere systemen harder werken. Dit kan de oorzaak zijn voor overbelasting van de longen en regelmatige luchtwegproblemen tot gevolg hebben; ook kan de huid eczeem ontwikkelen. Dit zijn dus ook signalen om de darmwerking en de hoeveelheid energie van het darmsysteem eens goed te laten bekijken.

Carla van de Kamp

info@acupunctuuroldemarkt.nl