Vitamine B12

Uit: Nr. 256, jul/aug 2018

Hoe belangrijk is dat?

Vitamine B12 is zeer essentieel! Het is hard nodig voor de energiehuishouding van alle cellen in het lichaam en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Een gebrek aan vitamine B12 kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid en kan leiden tot symptomen van vermoeidheid, bleekheid, anorexia, geestelijke verwardheid, depressie, waanbeelden, paranoia, gewichtsverlies, ademhalingsproblemen, etc. Het is zelfs zo dat veel natuurartsen een B12-gebrek zien als de oorzaak van de ziekte die het zenuwstelsel aantast: ME. Daarnaast kan een sterk gebrek aan B12 leiden tot pernicieuze anemie (= kwaadaardige bloedarmoede; red.) wat zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Bloedtesten

Vaak geven bloedtesten geen vitamine B12-tekort aan. Nu is het zo dat de ‘gewone’ bloedtesten die bij de huisarts gedaan worden niet relevant zijn voor het ontdekken van een tekort, alleen bij mensen met een heel ernstig tekort. Het grootste gedeelte van de mensen met een tekort aan B12 hebben een al jarenlang laag gehalte aan B12 dat zich bij een degelijke bloedtest laat zien als een zogenaamd ‘laag / normaal’ tot soms zelfs ‘normaal’. Dit komt doordat B12 voldoende in het bloed aanwezig kan zijn, maar niet altijd voldoende voorhanden is in de lichaamscellen. Dit is weer het resultaat van een onvoldoende vermogen van het lichaam om de niet-bioactieve vorm om te zetten in de bioactieve vorm.

Bloedtesten onderzoeken alleen de niet-bioactieve vorm in het bloed, maar niet de vorm die wel bioactief is in de weefsels. Het is duidelijk dat zowel het meten van de hoeveelheid van de juiste vorm van B12 als het hebben van voldoende van de bioactieve vorm in de cellen een lastige kwestie is.

Intrinsieke Factor

Daarnaast hebben we voor de opname van B12 via het voedsel een stofje in de maag nodig om B12 op te kunnen nemen. Dit stofje heet ‘Intrinsieke Factor’ en dit wordt afgescheiden door cellen in de maagwand. Bij de meeste mensen wordt dit stofje helaas niet meer voldoende afgescheiden vanwege vroeger of recent gebruik van antibiotica, alcohol, suiker, medicijnen, koffie, etc. Dit leidt tot een te lage opname van B12. Het stofje Intrinsieke Factor kan echter wel worden gerepareerd door het nemen van zogenaamde orgaanextracten van varkens of runderen. Deze extracten worden gemaakt door de organen van deze dieren en bevatten alle stoffen die het overeenkomstige orgaan bij de mens kan repareren, en dit werkt fantastisch. Als men de Intrinsieke Factor wil repareren, kan men het maagextract nemen. Dit geldt alleen voor de B12 die we via ons voedsel binnenkrijgen. Er is echter nog een andere en voor het lichaam betere route.

Darmbacteriën

Ons darmstelsel kan te weinig juiste bacteriën bevatten. We weten dat B12 in onze voeding voorkomt, en met name in dierlijke voeding. Vrij weinig mensen weten echter dat het ook in plantaardige voeding voorkomt. Dit komt doordat het niet door planten of dieren gevormd wordt. Het is een microbe, geproduceerd door micro-organismen. Dergelijke micro-organismen bevinden zich in een gezonde bodem voor landbouw, maar ook in ons darmstelsel, als dit gezond is. Nu zijn er in de westerse wereld maar weinig mensen te vinden die nog een optimaal functionerend darmstelsel hebben. Dit komt door alle chemische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen van landbouwbestrijdingsmiddelen, E-nummers in onze voeding, koffie, alcohol, suiker, gluten, zuivel, etc. Hierdoor hebben we te weinig van de juiste bacteriën in ons darmstelsel en dat leidt tot te weinig vorming van B12. Het is dus zeer belangrijk dat we voldoende van de juiste bacteriën in de darm hebben.

Kobalt

Vitamine B12 is de enige vitamine die een spoorelement bevat, namelijk kobalt. Mensen – en alle gewervelde dieren – hebben kobalt nodig en het kan alleen worden geassimileerd in de vorm van vitamine B12. Dit is te zien aan de naam van de B12: cobalamine. In het menselijk lichaam vindt de productie van B12 in de dunne darm plaats, door de daar aanwezige micro-organismen, waar het ook geabsorbeerd wordt in de bloedstroom. Zolang we genoeg goede bacteriën in de darm hebben die voldoende kobalt en andere nutriënten hebben, kunnen ze B12 produceren. Vanzelfsprekend hebben mensen die een jarenlang tekort aan B12 hebben gehad, suppletie in de vorm van zuigtabletten of injecties nodig. Dit is echter slechts een oplossing voor de korte termijn. Voor de lange termijn is het noodzakelijk dat de darmen het zelf weer kunnen laten produceren.

Goede darmfunctie

Voor aanmaak van vitamine B12  zijn goed functionerende darmen nodig. Er kan geconcludeerd worden dat het belangrijk is dat onze darmen optimaal functioneren. Het belang van het hebben van voldoende darmbacteriën gaat helaas niet alleen maar om het optimaal functioneren van de stoelgang, maar ook over het maken en opnemen van voldoende vitaminen en het juist functioneren van ons afweersysteem, etc. Gelukkig is het nu niet meer al te ingewikkeld om de darm optimaal te laten functioneren. Er is een sterk werkend darmreinigingsproduct met daarnaast een darmherstelprogramma beschikbaar, waarmee alle functies van ons darmstelsel weer optimaal kunnen gaan werken. Eén van die functies is dat we weer voldoende vitamine B12 kunnen gaan aanmaken. Als het lichaam zelf weer in staat wordt gesteld zijn functies uit te voeren zoals de natuur het bedoeld heeft, zal het gehele lichaam zichzelf weer kunnen herstellen.

Marion Schaatsbergen

035 6668151

www.naturaad.nl (in revisie)