Vogelmuur

Uit: Nr. 270, nov/dec 2020

De officiële naam voor de vogelmuur is Stellaria media. Stellaria is de Latijnse naam voor ster. Andere namen voor Stellaria zijn: muur of murik. Vogels zijn gek op het plantje vandaar dat de plant ook vogelmuur heet.

Vogelmuur groeit en bloeit het hele jaar. Het plantje kent geen seizoenstijden en is tijdloos. Het kruidje is te zien in tuinen waar nog plaats is, op braakliggende akkers en langs slootkanten. Eigenlijk is het plantje overal te vinden. Het is een klein vochtig kruidje met eivormige blaadjes die recht te-genover elkaar staan. Vogelmuur ligt veelal half op de grond, maar als het zich thuisvoelt op de plek waar het zich bevindt, dan zie je het rechtop groeien. De witte bloemetjes lijken op sterretjes. Zij zijn vaak verscholen in de bladoksels van het kruid.

Een moeder schreef mij het volgende: ‘Mijn zoontje dat steeds verkouden was, liep met mij veel in de tuin. Hij was het die steeds naar de vogelmuur toe ging.’ Informatie uit een kruidengids leerde haar dat het plantje hoog werd aangeprezen door Dr. Kneipp als kalmerend middel bij irritatie van de luchtwegen. Zij groef twee plantjes uit, het ene zette zij in een potje bij zijn ledikantje en het andere hing als een toefje boven zijn bedje. Na enkele weken verminderden de klachten.

Muur kreeg de aandacht van dr. Sebastiaan Kneipp. Als kind kwakkelde hij met zijn gezondheid vanwege luchtwegproblemen en zijn droom om priester te worden werd o.a. daardoor op allerlei manieren tegen­gewerkt. Toch wist hij zijn droom waar te maken. Hij werd priester en schreef vele kruidenboeken. Dr. Kneipp noemde vogelmuur: het longkruid aller tijden. Deze Duitse kruidenman uit de 19e eeuw was een fenomeen op kruidengebied.

De stoffen die in vogelmuur zitten, gaan naar de ondersteuning van de huid: de binnenhuid, waar de slijmvliezen zich bevinden, en de buitenhuid. De slijmvliezen van de binnenhuid beschermen de weefsels van de organen, o.a. de longen en bronchiën. Bij verkoudheid is er vaak sprake van taai slijmvlies, en de vliezen kunnen dan hun werk niet doen. Zij belemmeren dan ook de ademhaling. Met hoesten proberen wij het slijm los te krijgen, maar dat lukt niet altijd. Vogelmuur maakt het slijm vloeibaarder, waardoor het beter wordt opgehoest. Daarna is het slijmvlies weer in goede conditie en biedt bescherming tegen bacteriën en virussen, zorgt voor de juiste vochtigheidsgraad en gaat verkrampingen tegen.

Ook de buitenhuid profiteert van de kracht van de vogelmuur. Bij jeuk, eczemen of psoriasis verkoelt het kruid de huid. Men kan dan zalf maken van vogelmuur of men legt muur op de huid als een kompres.

Stellaria wordt ook wel de dokter van de armen genoemd. Deze plant geeft door alle stoffen die hij in zich heeft ons lichaam veel kracht, zodat wij meer weerbaar zijn tegen infecties. Muur kan ook als groente gegeten worden.

Vogelmuur kan worden gebruikt bij alle soorten hoest, irritatie van de luchtwegen, eczeem, psoriasis, huidirritaties. Ook voorkomt het littekens, reumapijn en wonden. Het is een versterkend middel bij lage weerstand, vooral bij kinderen. Bij oogontsteking kan een kompres op het oog worden gelegd (wel altijd naar de arts gaan). Het helpt koorts te verlagen.

Toepassingen

Vers: Een bosje vogelmuur bij wieg of ledikantje of een plantje in de slaapkamer. Plantje kneuzen en op de aangedane huid leggen. Eten als groente of in rauwkost­salades verwerken. In de blender kan met vogelmuur, samen met water of vruchtensap, een kruidendrankje worden gemaakt.

• Thee: Twee theelepels verse of gedroogde muur in een kwart liter kokend water een kwartier laten trekken en de thee is klaar. Advies: twee koppen per dag. Koude thee in het badwater voor het kwetsbare kind verhoogt de weerstand. Een doek gedompeld in koude thee is geschikt als kompres. Van thee kruidensiroop maken: de thee vermengen met enkele lepels honing.

• Zalf: Een paar handjes vogelmuur samen met kokosolie enkele uren licht verwarmen. Afzeven en de zalf is klaar. Bewaren in de koelkast. Op de huid aanbrengen; kan ook op het borstgebied.

 Tinctuur: dosering 3 keer 15 druppels. Kinderen: druppels naar leeftijd.

• Bloesemremedie: Pacific stock chickweed – Stellaria media – voor het erkennen en ervaren van tijdeloosheid; volledig aanwezig zijn en in staat zijn om te reageren.

In oude geschriften staat dat de thee nog krachtiger wordt als men bij het koken een derde wijn erbij doet.

Trudy van Diepen-Stam

info@kruidenvrouw.nl