Vrije radicalen en anti-oxidanten

Uit: Nr. 243, mei/jun 2016

Vrije radicalen en anti-oxidanten zijn twee termen die nogal eens gebruikt worden in artikelen over voeding en gezondheid. Maar wat zijn het eigenlijk precies? Hoe kom je eraan? Wat doen ze?

Vrije radicalen zijn deeltjes die ontstaan in ons lichaam als reststof bij de verbranding van voedingsstoffen (oxidatieproces), tijdens de werking van het afweersysteem of bij de reiniging van afvalstoffen. Het is dus een normale, gezonde zaak dat wij vrije radicalen produceren.
Ze hebben een positieve functie doordat ze zich in ons afweersysteem binden aan bacteriĆ«n en virussen en deze dan onschadelijk maken. Ze kunnen echter ook van buiten het lichaam komen, bijvoorbeeld uit kunstmatige stoffen in onze voeding of door luchtverontreiniging. Vrije radicalen is dus een verzamelterm voor diverse stoffen die zich ‘vrij’ aan een cel kunnen binden en de werking daarvan verstoren.

Een ophoping van deze stofjes is voor ons echter ongezond; daardoor ontstaat vervuiling van het lichaam, met versnelde veroudering of laaggradige ontstekingen als gevolg. Laaggradige ontstekingen geven geen koorts, maar hebben een verwoestende werking op diverse structuren in ons lichaam, zoals te zien is bij reuma, fibromyalgie of artritis.
Het lichaam ruimt deze vrije radicalen dan ook het liefst zo snel mogelijk op. Hiervoor zijn enzymen nodig die het lichaam zelf aanmaakt, of anti-oxidanten die we via de voeding binnenkrijgen. Daar de vrije radicalen een verschillende oorsprong en samenstelling hebben, is het belangrijk om ook een brede verscheidenheid van anti-oxidanten via de voeding binnen te krijgen.

Vitamine A, B6, C en E, zink, selenium en chroom zijn voorbeelden van anti-oxidanten. In goede voeding vooral in groente, fruit, noten en kruiden zijn die stoffen voldoende aanwezig. Enkele voorbeelden van producten rijk gevuld met anti-oxidanten zijn knoflook, kurkuma, avocado’s, kleine bosvruchten, kiemen en broccoli. Broccoli moet wel zo snel mogelijk na het oogsten gegeten worden; al 6 uur na de oogst begint de afbraak van de goede voedingsstoffen. Als er in het lichaam toch tekorten aan anti-oxidanten zijn ontstaan, kan een tijdelijke aanvulling met behulp van een supplement wenselijk zijn.

Conclusie:

Vrije radicalen en anti-oxidanten zijn termen voor stoffen die wij altijd in ons lichaam hebben. De juiste balans tussen die twee is belangrijk voor een goede gezondheid en voorkomt versnelde veroudering of chronische ontstekingen.

Carla van de Kamp
info@acupunctuuroldemarkt.nl

Oorspronkelijk gepubliceerd in De Natuur Uw Arts, 41e jaargang 2016 nr. 243, pagina 19

Gepubliceerd in: DNUA 243 mei – juni 2016