Vruchtbaarheidsproblemen mannen

Uit: Nr. 252, nov/dec 2017

Bij stellen met een kinderwens, waar het niet lukt om binnen 1 jaar een zwangerschap tot stand te brengen, blijkt verminderde vruchtbaarheid van de man in 30% van de gevallen de oorzaak te zijn.

In september 2016 is in Rotterdam een groot congres van urologen rond deze problematiek gehouden. Hier werd duidelijk dat de spermakwaliteit de afgelopen 30 jaar flink is teruggelopen. Per lozing is er een teruggang van 60 miljoen zaadcellen naar 40 miljoen. Als deze trend zich voortzet heeft de mens over 20 jaar een probleem, want bij 20 miljoen cellen is er al sprake van een verminderde vruchtbaarheid. Los van de achteruitgang van de kwantiteit is er ook vaker een kwaliteitsprobleem: de beweeglijkheid en vorm van de spermacellen zijn niet optimaal. Op dit moment heeft in de westerse wereld 1 op de 7 mannen een vruchtbaarheidsprobleem.

Oorzaken

Mogelijke oorzaken zijn hormoonverstorende chemicaliën in ons milieu. Xeno- oestrogenen (nep-oestrogenen) in ons drinkwater / voedsel komen in het lichaam en verstoren de balans met testosteron. Mannen met een oestrogeenoverschot kunnen ook zichtbaar last krijgen van vetophoping rond de heupen en de borsten. Mogelijk wordt de toename van zaadbalkanker en prostaatkanker eveneens door deze hormonale disbalans veroorzaakt.

Een van de verdachte chemicaliën is Bisfenol A (BPA), een weekmaker van plastics. In verschillende landen, onder andere Frankrijk, is deze stof inmiddels verboden voor plastics waar voedsel in verpakt wordt. Alle frisdranken en water in plastic flesjes zijn dus evenmin verantwoord. Ook door het opwarmen van een maaltijd in een plastic magnetron-doosje komt deze stof in het eten.

Xeno-oestrogenen zitten verder in cosmetische producten; dat zijn de parabenen die een langere houdbaarheid mogelijk maken. Een aantal E-nummers met gallaten (stoffen die het ranzig worden van vetrijke producten tegengaan) moeten ook genoemd worden. Voorbeelden daarvan zijn chips, soep, lang houdbaar vetrijk vlees en kauwgom. Ook verf en lijm bevatten PCB’s die in het vet van zuivel, vlees en vis terecht komen.

Denk ook aan een zinktekort door, in het algemeen, onvolwaardige voeding. Zink is belangrijk voor de bevruchting. De zaaduitstorting bevat vrij veel zink en veelvuldige uitstortingen kunnen leiden tot een tekort.

Mobiele telefoon

Het veelvuldig, soms de hele dag, dragen van een mobiele telefoon in een broekzak veroorzaakt een thermisch effect op de weefsels in de omgeving. Deze temperatuurverhoging werkt negatief op de functie van de testikels en de kwaliteit van het sperma. Ook blijkt de elektromagnetische straling van een mobieltje een verstorend effect te hebben op de vruchtbaarheid.

De verminderde of onvruchtbaarheid van de man kan aanleiding zijn om een ICSI of IVF-traject te starten en zo een zwangerschap te realiseren. Door alle hormonen die een vrouw daarbij toegediend krijgt, is dit voor haar een ingrijpend en belastend traject. Gelet op het bovenstaande kan de man zelf door verandering van zijn leef- en eetpatroon een goede invloed op zijn spermakwaliteit hebben, waardoor dit traject in ieder geval een betere kans van slagen heeft en wellicht niet meer nodig is.

Ondersteuning

De aanmaak van het sperma duurt ongeveer 3 maanden. Door gezonder te gaan leven – de voeding aanpassen door zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken, niet roken, weinig alcohol, regelmatig bewegen, ontspanning zoeken en de magnetron uit te laten – kan belangrijke winst behaald worden.

Daarnaast kunnen acupunctuur en/of Chinese kruiden, door verbetering van de benodigde meridiaanenergieën, een goede ondersteuning bieden. Met deze vorm van therapie wordt de hormoonbalans naar een beter evenwicht gebracht en neemt de totale vitaliteit van de energie toe. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dankzij acupunctuurbehandelingen de vorm, de beweeglijkheid en de hoeveelheid zaadcellen worden verbeterd. Een acupunctuurbehandeling bestaat uit het plaatsen van naaldjes in de onderarmen, benen, buik en rug. Het ondergoed blijft gewoon aan. De naaldjes zijn uiterst dun omdat er geen vloeistof doorheen hoeft en ze zijn meestal nauwelijks te voelen. Doordat de energie in het lichaam beter wordt verdeeld en vrij kan stromen, werkt dit heel ontspannend. Gelet op de periode van 3 maanden die nodig is voor de aanmaak van sperma is het goed om tijdig met acupunctuur te starten, zeker bij het vooruitzicht op een IVF-traject. Zo wordt de kans op een gunstig resultaat groter.

Carla van de Kamp

info@acupunctuuroldemarkt.nl