Zouttherapie

Uit: Nr. 248, maa/apr 2017

In het voorjaar is het de tijd van de nodige pollen in de lucht. Voor sommige mensen betekent dat binnenblijven. De pollen kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen met gevoelige luchtwegen. Ook door andere oorzaken kunnen luchtwegen geïrriteerd raken waardoor er veel slijm geproduceerd wordt en daardoor benauwdheidsklachten ontstaan. Vaak wordt er gewacht tot de luchtwegklachten zich weer openbaren, voordat er wat ondernomen wordt. Het is beter om er preventief wat aan te doen, en dat kan prima met een zoutkuur.

Sommige mensen hebben vooral last van de luchtwegen in het voorjaar, anderen in de zomer of het najaar. Een preventieve kuur kan altijd. Maar ook als de problemen zich al gemanifesteerd hebben kun je baat hebben bij een zoutkuur. Zouttherapie is een inhaleringstherapie om klachten van onder andere astma, bronchitis, COPD, allergieën, chronische verkoudheid en griep op een natuurlijke manier te verminderen. In eerste instantie is zouttherapie een aanvulling op bestaande medicatie, maar na een kuur kan het zijn dat er minder medicatie nodig is.

Tijdens een vakantie aan zee kun je de heilzame werking van zout merken. Vaak heb je dan minder benauwdheidsklachten en huidklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. De heilzame werking van zout voor de huid is al heel lang bekend door het kuren in de Dode Zee. Ditzelfde effect werd ontdekt in zoutgrotten en -mijnen, toen bleek dat arbeiders daar weinig tot geen longziekten hadden of er juist van herstelden.

De heilzame, zuiverende werking van de natuurlijke zoutgrotten helpt ontstekingen te voorkomen en de luchtwegen vrij te houden.

Natuurlijke zoutgrotten kunnen zo goed mogelijk worden nagebootst. Bij elke ademhaling worden daar minuscule zoutdeeltjes diep de bronchiën en sinussen in gebracht.

In een zoutkamer wordt een gezond microklimaat van een submediterrane zoutmijn nagebootst met behulp van een halogenerator. Door de generator wordt DSA (dry salt aerosol) in een ruimte verstoven. Een aerosol met vaste deeltjes kan ontstaan uit natuurlijke bronnen, zoals bijvoorbeeld zout. Het gaat om slechts minimale hoeveelheden zout (1-10 mg/m3 aerosol), zodat je niet bang hoeft te zijn dat je te veel zout binnenkrijgt. De aanbevolen maximale hoeveelheid in de voeding per dag is 6 gram.

Zouttherapie, ook wel halotherapie genoemd, reinigt de luchtwegen van de verschillende vervuilende stoffen en allergenen die dagelijks via de luchtwegen ingeademd worden. Door een regelmatige schoonmaakactie d.m.v. halotherapie krijgen de longen een grotere capaciteit om zuurstof op te nemen, wat de vitaliteit van lichaam en geest verhoogt. Overmatig slijm wordt opgelost, waardoor terugkerende luchtwegklachten verlicht kunnen worden. Ook is er een gunstig effect op de huid, waardoor bijvoorbeeld eczeemklachten kunnen verminderen. Vooral jongeren en kinderen reageren snel op deze natuurlijke behandelwijze.

Het zout produceert ook negatieve ionen wat een positief effect heeft. Negatieve ionen zorgen voor meer energie, minder hoofdpijn en minder gevoel van stress. Negatieve ionen kunnen zuurstofopname door het lichaam makkelijker maken en zorgen ervoor dat er minder histamine vrijkomt in de luchtwegen. Histamine is een lichaamseigen stof die een rol speelt binnen het afweersysteem.

Ionen zijn moleculen die een elektrische lading hebben gekregen. Het frisse gevoel dat je krijgt als je over het strand loopt of onder een waterval doorloopt, komt door de negatieve ionen die hier in overvloed in de lucht zitten. Negatieve zuurstofionen die we inademen zijn belangrijk voor onze stofwisseling. De zuurstof hebben we nodig voor het verbranden van vetten, koolhydraten en eiwitten.

In huis en werkomgeving leven we vaak met veel elektrische apparatuur, grote kunststof oppervlakten en huisstof. Dit komt de negatieve ionen niet ten goede. Een tekort aan negatieve zuurstof-ionen kan leiden tot gevoelens van onrust, vermoeidheid, een verstoorde nachtrust en een lagere psychische of fysieke weerstand. Je huis goed luchten is heel belangrijk maar ook het beperken van het gebruik van elektrische apparatuur helpt om de atmosfeer in huis en/of werkomgeving te verbeteren.

In een zoutkamer profiteer je van de gunstige atmosfeer met veel negatieve zoutionen, wat een ontspannende en heilzame werking heeft naast het gunstige effect op de luchtwegen en de huid.

Roland Prins

https://www.zoutkamerkampen.nl/