Voedingssupplementen Deel 1

Supplementen Deel 1

Uit: Nr. 253, jan/feb 2018

Hoeveel om gezond te blijven?

 

Vitaminen, mineralen en aminozuren zijn van het grootste belang voor uw gezondheid. U kunt niet zonder! Door tekorten hieraan kunt u ziek worden, terwijl een teveel in het algemeen onschadelijk is voor ons lichaam! In de orthomoleculaire geneeskunde en de biochemie worden de mensen met vitaminen en mineralen behandeld om ze sterker en gezonder te maken.

Op de medische faculteiten wordt onvoldoende onderricht gegeven in de orthomoleculaire geneeskunde en de biochemie. Artsen en specialisten weten weinig over de biochemie en denken dat de laboratoriumuitslagen juist zijn, wat wijst op onvoldoende kennis op dit gebied.

Laboratoriumonderzoek

De laboratoria geven 2 waarden aan omdat ze ervaren dat de meeste bepalingen tussen deze twee waarden liggen. Artsen en specialisten krijgen geen college op de medische faculteit over vitaminen, mineralen, suikers en aminozuren en houden dus de waarden van de laboratoria aan. Dit is onjuist! De meeste waarden van de vitaminen en mineralen (en soms de aminozuren) behoren veel hoger te liggen. Vlak voor de tweede wereldoorlog (1937) kreeg de Hongaarse specialist Szent-Gyorgyi (1893-1986) de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar celademhaling en vitamine C. Bij kanker werd vitamine C gegeven in doseringen van 20.000 tot 100.000 mg per dag waardoor genezing plaats vond. Vitamine B3 wordt in Amerika in hoeveelheden van 3 x 1000 mg gegeven bij schizofrenie (dr. Hoffer), waardoor in 90% genezing optreedt.

Vitaminen, mineralen en aminozuren zijn veel (20.000 maal) onschuldiger dan de reguliere medicijnen van de artsen en specialisten (onderzoek van de FDA in Amerika). De gevreesde bijwerkingen ontbreken. Vitaminen, mineralen en aminozuren maken de mens sterker; we hebben ze hard nodig om gezond te blijven. Een tekort kan gevaarlijk zijn!

Kwaliteit voeding

De kwaliteit van de voeding is door het gebruik van kunstmest slecht geworden. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in de voeding is volgens TNO ernstig verminderd. Ondanks dit onderzoek van TNO over de tekorten in de voeding blijven medici (en de Voedingsraad) dit ontkennen. Door dit chronisch tekort aan de noodzakelijke vitaminen en mineralen worden mensen ziek. Gevolg: geen vooruitgang in de behandeling van hart- en vaatziekten en kanker en toename van sterfte door medicijnvergiftiging, en een stijging van verzekeringspremies. De universiteiten doen geen onderzoek naar de oorzaken van ziekten en de regering vertrouwt op de intentie van de medici. De regering gaat ervan uit dat de medici het beste met de mensen voor hebben, maar de medici worden misleid door de farmaceutische industrie. Als de mensen gezonder zouden worden, dalen de kosten voor ziekteverzekeringen en hebben we minder artsen, specialisten en dure ziekenhuizen nodig.

We moeten een onderscheid maken tussen drie groepen van gezonde en levensverlengende middelen, namelijk vitaminen, mineralen en aminozuren. Onderstaand worden de vitaminen besproken en in deel 2 de mineralen en de aminozuren.

De vitaminen

De hoeveelheden aan vitaminen die we nodig hebben worden hieronder aangegeven.

Vitamine A: De referentiewaarde is 1-2,2. Dat is de waarde die men het meest tegenkomt en deze is veel te laag. Bij de Hunza’s (een volk beneden de Himalaja) ligt de waarde 15-20 keer hoger. De mensen zien er daar jonger en mooier uit en er was daar geen kanker tot de westerse wereld er (met hun medicijnen) kwam. Hoge doseringen kunnen geen kwaad en zijn goed voor ogen, haar en de complete weerstand. Men blijft er jong bij. Dat vitamine A in een kwaad daglicht kwam te staan, komt doordat men vrouwen met huiduitslag (acne) in het gezicht vitamine A-zuur gaf en niet waarschuwde dat dit niet gebruikt mag worden 3 maanden voor en tijdens de zwangerschap. Anticonceptie is noodzakelijk bij deze therapie. Vitamine A-zuur is heel wat anders dan vitamine A.

Vitamine A veroorzaakt géén afwijkingen bij het ongeboren kind! Men kan zonder enig gevaar 1 tot 3 x 25000 IU (of hoger) innemen, bijvoorbeeld bij acne.

Carotenoïden: Dit zijn 2 vitaminen A aan elkaar. Ze worden ook bètacarotenoïden genoemd en zitten in veel voedsel, zoals wortels. Veel eten van wortels doet de huid oranje kleuren, maar niet alle carotenoïden doen dat. Voor de omzetting van bètacaroteen in vitamine A hebben we vitamine A en C, ijzer jodium en schildklierhormoon nodig. We kunnen de volgende carotenoïden onderscheiden die we minstens(!) moeten innemen tegen virale en bacteriële infecties, oogaandoeningen en huidaandoeningen (acne):

  1. bèta-caroteen 10.000-15.000 IU
  2. lycopene 1-3 mg
  3. luteïne / zeaxanthine 1-6 mg
  4. alfa-caroteen 500-800 mg

Vitamine C: Dit is een zeer belangrijke vitamine tegen kanker. De aangegeven referentiewaarde van de laboratoria: 11-100 umol/ltr. Dit is 100 maal of meer te laag. Bij de meeste mensen in Nederland is er een chronisch en soms een acuut ernstig tekort aan deze vitamine. Artsen en specialisten herkennen verschijnselen van een tekort (moeheid, afname van de weerstand tegen infecties, verhoging van de histamine, etc.) meestal niet omdat hierin geen college gegeven wordt en men de mening heeft dat er in voedsel in Nederland voldoende vitamine C aanwezig is, ondanks dat TNO het tegendeel heeft aangetoond. Bij een tekort geven artsen meestal 3 x 100 mg in plaats 4 x 1000 mg. Voor uw weerstand raad ik aan elke dag zeker 2 x 2000 mg vitamine C te gebruiken en bij ziekte te stijgen naar de 10.000 mg per dag of hoger. Indien de ontlasting zacht wordt, minder de dosis dan tijdelijk en verhoog deze weer als de ontlasting goed is. Soms moet een ander soort vitamine C-tablet gebruikt worden.

Bij kanker is 10.000-20.000 mg vitamine C plus l-lysine 3 x 1000 mg en 200-500 mcg seleno-methionine per dag nodig.

Vitamine D3: In Nederland (en Amerika) is er een ernstig tekort aan vitamine D3 door te weinig zon. De waarde moet tussen 100-250 nmol/l liggen. Osteoporose ontstaat niet door een tekort aan kalk, maar door een tekort aan magnesium, strontium en vitamine D3. Een magnesiumtekort veroorzaakt hoge bloeddruk. Inname van preparaten van de specialisten kunnen uw darmen beschadigen. Het beste is vitamine D3 per injectie (wat ook tegen winterhanden en voeten helpt) en deze is meestal maar 1-3 maal per jaar in een concentratie van 600.000 IE nodig. Vitamine D3 kan ook via druppels en glazige dragees (geen tabletten) ingenomen worden. Druppels 10-15 per dag of 6 dragees per dag. Dit kunt u het beste uw hele leven (wanneer de r in de maand is) innemen. Kinderen tot 6 jaar 5 druppels per dag of 1-2 dragees; daarna geleidelijk stijgen. Teveel kan geen kwaad.

Vitamine B1 = thiamine: De referentiewaarde 90-170 nmol/ltr is veel te laag en behoort ver boven de 170 nmol/ltr te liggen. Gebruik 1-3 x 100 mg per dag.

Vitamine B2 = riboflavine: De referentiewaarde 200-375 nmol/ltr is veel te laag en moet ver boven de 375 nmol/ltr liggen. Het is een belangrijk vitamine tegen migraine, samen met magnesium. Gebruik 1-3 x 100 mg.

Vitamine B3: Het wordt ook genoemd: nicotinezuur, niacinamide en niacine. Nicotinezuur en niacine geven warmte-opvliegingen bij inname en kunnen het beste na het eten ingenomen worden. Er is in Nederland en Amerika een groot tekort in de voeding aan vitamine B3. Het wordt in Amerika ook gebruikt bij de behandeling van schizofrenie en kanker. De bloedwaarde is meestal tussen de 20 en 50 umol/l en dat moet veel hoger zijn. We weten niet eens hoe hoog omdat sommigen 3 x 2000 mg moeten gebruiken zonder een probleem. Vaak zien we een erg hoog vitamine B6–gehalte als er een laag vitamine B3 is. Ze werken samen om het cholesterol laag te houden. Cholesterol is een deel van de celkern en celwand. Een hoog cholesterolgehalte kan geen kwaad, een te laag gehalte vitamine B3 kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Vitamine B5 = pantotheenzuur: De referentiewaarde dient hoger te zijn dan 2,1 umol/l. Naar mijn ervaring is hier vaak een chronisch tekort aan. Men krijgt dan vroeg grijs haar en/of kaalheid, eczemen, depressies en neurologische aandoeningen met moeheid. Het beste is om dagelijks 1-2 x 500 mg pantotheenzuur in te nemen.

Vitamine B6 = pyridoxaal-5-fosfaat: De referentie waarde 35-105 nmol/ltr ligt veel te laag, maar vaak zijn deze waarden heel hoog als gevolg van een tekort aan vitamine B3. Door vitamine B3 te geven gaan de vitamine B6-waarden naar beneden. Vitamine B3 en B6 zijn nodig om de onschuldige cholesterol op zijn plaats in de cellen te brengen. Vitamine B6 in de vorm van pyridoxine-HCL is niet goed. Voor enig effect moet dit in hoge doses kort ingenomen worden. Het is niet goed voor de lever omdat het een chemische stof is.

Vitamine B12 = hydrocobamine: Een tekort komt zeer(!) veel voor. De oorzaak is een tekort aan de essentiële ‘intrinsic factor’. Door melk wordt de intrinsic factor in de maag geremd en daarmee de opname. U wordt dan moe en het kan neurologische stoornissen veroorzaken. Dit vitamine B12 zit in vlees en vis. De waarde moet boven de 0,64 of veel hoger liggen; dit kan nooit kwaad.

Vitamine B9 of B11 = foliumzuur: Waarde 20 nmol/l of hoger. Deze vitamine werkt samen met vitamine B12 om de groei van het ongeboren kind te bevorderen en open ruggetjes te voorkomen. Als alleen foliumzuur gegeven wordt, kan het vitamine B12-gehalte dalen en dat kan onvruchtbaarheid, abortus of vroeggeboorte veroorzaken.

Vitamine B8 of H = biotine: Zit vooral in lever, noten, sojaproducten en eierdooiers. We hebben tussen de 4 à 100 mcg per dag nodig. Een tekort veroorzaakt onvoldoende voeding van de lever en haaruitval. Het is van belang voor de zenuwbanen. Het helpt in geringe mate de suikers de spieren in te krijgen. Van groot belang hierbij is vooral het alfa-liponzuur, anders gaan de suikers de vetcellen in en wordt men steeds dikker.

Vitamine K2: Als u steeds blauwe plekken heeft, dan is er een tekort aan vitamine K2. Het is ook nodig tegen botontkalking. Het veroorzaakt geen trombose, zoals vaak beweerd wordt. Het zijn dragees en meestal is 1 per dag voldoende, liefst samen met kalk en magnesium. Een teveel aan vitamine K1 veroorzaakt trombose en dit is wat anders dan vitamine K2.

Vitamine E = d-alpha-tocoferol: De referentie waarde 12-46 umol/ltr ligt veel te laag en moet ver boven de 46 umol/ltr liggen. Het beste is om 1-4 x 400 IE elke dag in te nemen. Deze vitamine is van belang bij: hart- en vaataandoeningen, slechte wondgenezing, littekens, kortademigheid, krampen in de spieren (kuitkrampen is magnesiumtekort), verrekte spieren, levervlekken, tandvleesontstekingen, moeheid. Het is ook een vaatverwijdende stof en een anticoagulans, d.w.z. het remt de trombosevorming. Vitamine C versterkt de werking van vitamine E en beide zijn nodig voor de werking van de onverzadigde vetzuren.

Wordt vervolgd.

In deel 2 van dit artikel komen de mineralen en de aminozuren aan de orde.

J.Beunk

Arts voor orthomoleculaire en homeopatische geneeskunde (niet-praktiserend)

Orionweg 23, 2024 TA Haarlem

023 5271612

Noot Redactie DNUA: Bij voedingssupplementen maakt het verschil welk merk men gebruikt. Als grote hoeveelheden supplementen worden gebruikt, is het van belang dat onder begeleiding van een goede orthomoleculaire therapeut te doen.