Voedingssupplementen, hoeveel om gezond te blijven (2)

Hoeveel vitaminen en mineralen precies

Uit: Nr. 254, ma/apr 2018

Vitaminen, mineralen en aminozuren zijn van het grootste belang voor uw gezondheid. U kunt niet zonder! Door tekorten hieraan kunt u ziek worden, terwijl een teveel in het algemeen onschadelijk is voor ons lichaam! In het eerste deel werden de vitaminen behandeld; dit tweede deel gaat over de mineralen (waarbij wel gewaakt moet worden voor een teveel) en de aminozuren.

Op de medische faculteiten wordt onvoldoende onderricht gegeven in de orthomoleculaire geneeskunde en de biochemie. Artsen en specialisten weten weinig over de biochemie en denken dat de laboratoriumuitslagen juist zijn, wat wijst op onvoldoende kennis op dit gebied.

Laboratoriumonderzoek

De laboratoria geven twee waarden aan omdat ze ervaren dat de meeste bepalingen tussen deze twee waarden liggen. Artsen en specialisten krijgen geen college op de medische faculteit over vitaminen, mineralen, suikers en aminozuren en houden dus de waarden van de laboratoria aan. Dit is onjuist! De meeste waarden van de vitaminen en mineralen (en soms de aminozuren) behoren veel hoger te liggen.

Een teveel aan vitaminen en aminozuren kan geen kwaad, maar een teveel aan mineralen is niet gezond.

Vitaminen, mineralen en aminozuren zijn veel (20.000 maal) onschuldiger dan de reguliere medicijnen van de artsen en specialisten (onderzoek van de FDA in Amerika). De gevreesde bijwerkingen ontbreken. Vitaminen, mineralen en aminozuren maken de mens sterker en deze hebben we hard nodig om gezond te blijven. Een tekort kan gevaarlijk zijn!

De mineralen

Een teveel aan vitaminen en aminozuren kan geen kwaad, maar een teveel aan mineralen is niet gezond. Men gaat niet dood bij inname van een teveel, maar dan kunnen er wel bijwerkingen ontstaan. Niet alle mineralen / metalen worden hier behandeld, maar wel de belangrijkste.

Magnesium: Dit mineraal is zeer belangrijk en zorgt ervoor dat het kalk de botten in gaat. Als u ’s nachts kuitkrampen heeft, dan is er een tekort aan magnesium en een teveel aan calcium. Hoge bloeddruk is vaak een gevolg van magnesiumtekort. De aangegeven waarde 0,65-1,00 mmol/l is te laag en moet 1,00-1,20mmol/l zijn. Magnesium is van belang voor 300 processen in ons lichaam. Magnesium-tauraat of magnesium-malaat zijn m.i. het prettigst om in te nemen.

Chroom: Dit is een belangrijk mineraal voor de suikerstofwisseling. Een tekort veroorzaakt vaak een erge snoepbehoefte en dan gaat het helemaal verkeerd. Men wordt dan steeds dikker. Per dag is 200 mcg vaak voldoende, maar laat de bloedwaarde niet boven de 40 nmol/l komen. Om suikerziekte (diabetes) tegen te gaan is het van belang om de hoeveelheid van de volgende mineralen in het bloed na te laten kijken: magnesium, zink, chroom, mangaan en vanadium. Dit 5-tal is nodig samen met het alfa-liponzuur om de suikers de spieren in te krijgen; anders gaat het de vetcellen in en wordt men erg dik.

Zink: Tussen 18-24 umol/l is het beste. De meeste bloedwaarden liggen lager en daarmee neemt uw weerstand af. Tabletten of capsules van 25-50 mg kunt u dagelijks innemen (vooral als u grieperig of verkouden bent), samen met vitamine C en l-lysine om uw weerstand en interferon te verhogen.

Mangaan: De advieswaarde is 10-37 nmol/l. Een tekort veroorzaakt botafwijkingen, osteoporose en zwelling van de gewrichten. Zie ook onder chroom.

Calcium: Advieswaarde 2,20-2,45 mmol/l. We hebben meestal genoeg kalk in ons lichaam en het is minder belangrijk tegen botontkalking dan vitamine D en magnesium. Deze laatste twee zijn van belang om kalk de botten in te krijgen, anders gaat de kalk in de vaten en spieren zitten en geeft dan kuitkrampen ’s nachts.

Selenium: 1,50-2,00 umol/l. Selenium is een zeer belangrijk middel tegen kanker. In Nederland is er een ernstig tekort hieraan en daardoor is er veel kanker. Het is van belang tegen artritis, aderverkalking, staar, verminderde weerstand, vergiftiging met zware metalen, onvruchtbaarheid.

Koper: Koper is van belang voor de hemoglobine in de rode bloedcellen. Een tekort of een teveel is niet goed. Een teveel komt zelden voor maar veroorzaakt krampen in het gehele lichaam en in de onderarmen en kan daar een vaatvernauwing geven. Soms kan men een groene ring in de ogen zien. Bij een teveel moet men zink innemen en naar de oorzaak zoeken van teveel koper. In de meeste vitaminemiddelen zit een beetje koper en dat is meestal genoeg. Een kopertekort geeft bloedarmoede.

Fosfor: Meestal is er genoeg fosfor in ons lichaam. Een teveel aan fosfor in het bloed kan ontstaan doordat er veel fosfor in melk en coca cola aanwezig is. Een teveel aan fosfor in het lichaam veroorzaakt botontkalking en versterkte lengtegroei. We hebben zelden extra fosfor nodig.

Molybdeen: 150-500 mcg/dag. Molybdeen is van belang bij een teveel aan sulfiet en koper in het lichaam. Meestal hebben we genoeg in het voedsel. Bij te veel rode wijn, waar vaak sulfiet in zit, kunnen we molybdeen nodig hebben. Niet gebruiken bij jicht.

Borium (boron): Borium is er apart of in borax. Het is een mineraal dat in planten zit en het is van belang tegen botontkalking. Het versterkt de opname van magnesium en kalk en brengt vitamine D in een actieve vorm voor de absorptie van calcium. Het is van belang bij osteoporose en zorgt voor het op peil houden van hormonen om de botten krachtig te maken. Een tekort kan groeistoornissen veroorzaken.

IJzer: Dit mineraal is een belangrijk deel van de hemoglobine in rode bloedlichamen. Het zorgt voor de overbrenging van zuurstof naar de weefsels. Vitamine B12 en foliumzuur zijn daarbij voor de celdeling van belang. Een tekort veroorzaakt anemie (bloedarmoede). Vaak wordt bij anemie een teveel aan ijzertabletten gegeven en dit is schadelijk voor de darmen. In de vorm van druppels of vloeistof is de opname veel beter. Zuig het met een rietje op van een lepel, anders worden uw tanden zwart. Vitamine C verhoogt de opname.

De aminozuren

Aminozuren zijn kleine stukjes eiwitten. We moeten ons voedsel eerst goed kauwen (en er liefst weinig bij drinken) voordat we het doorslikken. In de maag zorgen maagzuur en pepsine ervoor dat eiwitten verder gesplitst worden tot dipeptiden (2 aminozuren aan elkaar) en in de dunne darm worden ze tot enkele aminozuren gesplitst, zodat ze geschikt worden voor opname in de darmen en het bloed. Indien deze splitsing niet plaats vindt, neemt u geen eiwitten op en worden bepaalde belangrijke eiwitten niet gevormd. Eén van de belangrijkste eiwitten is het albumine. Het albumine in het bloed zorgt voor de aanzuiging (door osmose) van lichaamsvocht uit de benen en andere lichaamsdelen. Als de maag zijn werk niet kan doen of geremd wordt door maagzuurremmende medicijnen, kunt u ernstig ziek worden. Antacida (maagzuurremmende medicijnen) en melk remmen de vitamine B12-opname.

De opname van voedingsstoffen

De opname van de voedingsstoffen is afhankelijk van een goed werkende maag en darmstelsel, en dit geheel is afhankelijk van een goede buikademhaling. Het middenrif  is uw ’tweede hart’ en bij de inademing moet het middenrif naar beneden gaan, zodat de buik naar buiten komt. Bij de uitademing gaat het middenrif naar boven. Hierdoor worden de darmen goed gemasseerd en wordt het voedsel het beste opgenomen. Eet rustig en kauw goed. Drink weinig tijdens het eten, anders kan de maag uw voedsel niet goed splitsen.

De opname van de voedingstoffen is afhankelijk van een goed werkend maag-darmstelsel

Literatuur over deze materie is er in overvloed. Vooral over de tekorten in de voeding en bij de mensen. Een teveel kan geen kwaad, behalve als men mineralen, vooral calcium per infuus gaat toedienen (geeft hartstilstand). Via de voeding of in tabletvorm kan het geen kwaad en is 20.000 x veiliger dan de reguliere giftige medicatie. Dat er tekorten in de voeding zitten is door TNO al een paar maal aangetoond en daarvan heb ik lijsten in mijn bezit.

J.Beunk

Arts voor orthomoleculaire en homeopatische geneeskunde

Haarlem

023 5271612

 

Noot Redactie DNUA: Bij voedingssupplementen maakt het verschil welk merk men gebruikt. Als grote hoeveelheden supplementen worden gebruikt, is het van belang dat onder begeleiding van een goede orthomoleculaire therapeut te doen.