AGE’s in voeding, bedreiging voor de volksgezondheid

Uit: Nr. 271, jan/feb 2021

Wetenschappers luiden de noodklok over een stof in voeding die in verband gebracht wordt met overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekte en de ziekte van Alzheimer. Het betreft hier Advanced Glycation Endproducts.

Vrijwel niemand weet wat AGE’s zijn, maar dat staat op het punt te veranderen: gevorderde glycatie eindproducten – in het Engels afgekort tot AGE’s – gaan de wereld van voeding en gezondheid op de kop zetten. Jan Blaauw (orthomoleculair specialist) heeft hier al eens een congres over georganiseerd.

Plaatje AGE's in voedingAGE’s zijn verbindingen die op grote schaal ontstaan tijdens de productie van voeding in de fabriek. Ze worden ook via ingrediënten aan levensmiddelen toegevoegd om de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Het gehalte loopt nog verder op tijdens het thuis koken. Te denken valt bijvoorbeeld aan bijna zwart geblakerde randjes van op de barbecue bereide etenswaren. De meest AGE’s van al het voedsel ontstaan in gebakken spek. Crème brûlée als toetje is een echte AGE-bom. Gekaramelliseerde producten bevatten veel AGE’s; te denken valt aan cola en andere frisdranken, chips en andere snacks waar suiker aan toegevoegd wordt.

Natuurlijk bevat onze voeding ook stoffen die AGE’s afbreken:

 • kaneel,
 • knoflook,
 • salvia (reuterana),
 • maté (Zuid-Amerikaanse plant waarvan men thee zet),
 • groene thee,
 • alfa-liponzuur,
 • tijm,
 • rozemarijn,
 • tomatenpuree,
 • vitamine C,
 • pyridoxamine (afgeleide van vitamine B6),
 • een aantal Chinese kruiden waaronder ginseng,
 • curcuma (longa),
 • carnosine,
 • mariadistel (sylimarin),
 • resveratrol (in wijn en rode druiven),
 • mungbonen,
 • bamboeblad.

Lang werd verondersteld dat AGE’s in voeding geen kwaad kunnen. De aanwijzingen stapelen zich echter op dat zij betrokken zijn bij een reeks wijdverbreide ziekten, zoals overgewicht (speciaal buikvet), dia­betes, hart- en vaatziekten, nierziekten en dementie.

‘Mensen moeten voor AGE’s gewaarschuwd worden, net zoals ze worden gewezen op de gevaren van transvetzuren, tabak en overmatig gebruik van zout, vet en suiker’, zegt de Amerikaanse wetenschapper prof. dr. Helen Vlassara. Zij doet een oproep aan de levensmiddelenindustrie om het AGE-gehalte in hun producten te verminderen.

Mensen moeten voor AGE’s gewaarschuwd worden.

Vlassara geldt wereldwijd als de toonaangevende autoriteit op het gebied van gezondheid en AGE’s in voeding. Onlangs nog publiceerde zij een studie die een verband tussen de ziekte van Alzheimer en AGE’s uit voeding suggereert. Op basis van eerdere experimenten met proefpersonen betoogt Vlassara dat halvering van de dagelijkse dosis voedings-AGE’s al tot grote gezondheidswinst leidt, zoals afvallen, verlies van buikvet en een verbeterde suikerhuishouding.

In april verscheen de Nederlandse vertaling van haar boek ‘The AGE-Less Way’ in het Nederlands als ‘Het anti-AGE-dieet’. Prof. dr. Helen Vlassara is directeur van de afdeling Experimentele Diabetes en Veroudering en hoogleraar Medicijnen en Geriatrie aan de Mount Sinai School of Medicine in New York. Samen met haar onderzoeksteam bestudeert zij al meer dan 35 jaar de gezondheidseffecten van AGE’s. Zij vindt het de hoogste tijd dat het publiek wordt gewaarschuwd voor deze giftige stoffen in onze voeding. Zo schrijft zij in haar boek dat AGE’s de bouwstenen van ons DNA chemisch veranderen. Ze kunnen ontstekingen veroorzaken omdat het lichaam AGE’s als lichaamsvreemd ziet.

Internist en vasculair specialist dr. Andries Smit van het UMCG ontwikkelde een methode om de AGE-status snel en op een niet invasieve manier betrouwbaar vast te stellen. Deze nieuwe diagnostische methode hebben wij opgenomen in de praktijk en geeft direct een betrouwbare risicoanalyse op hart- en vaatziekten. De AGE-reader belicht de huid van de onderarm met ultraviolet licht en analyseert de fluorescerende eigenschappen die veel AGE’s hebben. De AGE’s in de huid zijn een graadmeter voor de AGE-waarden elders in het lichaam. De AGE-reader geeft een goede indicatie van de ‘biologische leeftijd’ van de cliënt. Want, zeg nu zelf, wie gaat er voor onze gezondheid zorgen als wij het zelf niet doen?

Iedereen kan de inname van AGE’s eenvoudig terugbrengen naar een veilig niveau met de recepten en regels van het anti-AGE-dieet. Dit is niet de zoveelste dieet-hype, maar een wetenschappelijk geteste, evenwichtige voedingswijze die nergens botst met de algemeen geldende richtlijnen. Je kunt het anti-AGE-dieet zelfs combineren met elk ander dieet. Calorieën tellen en honger lijden, zijn niet nodig. Vlassara: ‘Afvallen en gezonder worden zonder minder te eten is een onverwacht en opwindend resultaat van ons onderzoek naar AGE’s!’

Rian Bruijne – van Dorst

Praktijk voor Orthomoleculaire en Integrale geneeskunde Prevent Care

www.prevent-care.eu

Noot:

De AGE-reader is ontwikkeld door o.a. professor dokter Andries Smit van het Universitair Medisch Centrum te Groningen.