De eigen buikmassage

Uit: Nr. 219, mei/jun 2012

‘Der Tod sitzt im Darm’ is een veel gehoorde uitspraak in Duitsland. Deze uitspraak geeft aan hoe belangrijk de darm is. De darmfunctie kun je zelf ondersteunen door dagelijks de buik te masseren.

Rond 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Met een oppervlakte van 200 m2 is de darm het grootste afweerorgaan in het lichaam. De afweercellen zitten in het darmslijmvlies; ze produceren immuunglobuline (IgA). Dit zijn eiwitten die het lichaam maakt tegen lichaamsvreemde stoffen. Verder vinden we daar ook macrofagen (vreetcellen) en granulocyten, cellen die andere lichaamsvreemde cellen (bacteriën, enzovoort) vernietigen.

Biljoenen bacteriën helpen de afweercellen door een soort barrière te vormen en om het spijsverteringssysteem gezond te houden. Een juiste verhouding van ‘goede’ ten opzichte van ‘slechte’ darmbacteriën is belangrijk. Medicamenten als antibiotica, cortison, hormonen en schadelijke stoffen uit de voeding en het milieu kunnen deze verhouding verstoren. Er ontstaan dan darmproblemen. Naast onder meer buikpijn, een vol gevoel, winderigheid, diarree of juist verstopping kunnen elders in het lichaam problemen ontstaan doordat, zoals gezegd, het immuunsysteem grotendeels wordt aangetast.

Nieuwe vitaliteit

Dagelijks, ’s morgens en ’s avonds, de eigenbuikmassage toepassen leidt ertoe dat de buik ontspant. Een drukkend gevoel in de bovenbuik verdwijnt. Het ontlastingpatroon verbetert, evenals de kwaliteit van de ontlasting. De buikomvang neemt af en de kleding zit prettiger. De huid wordt frisser en de rimpels minder. Acné en cellulite (sinaasappelhuid) kunnen verbeteren of verdwijnen. De lichaamshouding wordt beter door herstel van de stand van de wervels, waardoor hoofdpijn, nek- en rugpijn kunnen verdwijnen. Door een betere doorbloeding zullen aambeien minder worden. Er volgt een lichamelijke en geestelijke ontspanning, een betere nachtrust en een gezonde eetlust. Individuele verschillen hebben te maken met de toestand van de gezondheid en het immuunsysteem.

Niets nieuws onder de zon

De bekende Oostenrijkse arts F.X. Mayr (1875-1965) heeft de massage van de eigen buik bij gezondheidsproblemen, of preventief, al onderzocht. Dr. Mayr kende het geheim van gezondheid: een gezonde, goed werkende darm. In veel klinieken in de hele wereld worden Mayr-kuren aangeboden. Mayr stelde ook voedingsadviezen op. De kern daarvan was: zorgvuldig eten; kleine hapjes en goed kauwen in een ontspannen sfeer. Verder moet het eten er altijd smakelijk uitzien; ‘het oog eet ook mee!’

De wijsheid van de buik; de buikhersenen

Iedereen kent wel de ‘vlinders in je buik’ of de ‘onderbuikgevoelens’. Deze impulsen uit de buikholte komen van rond 100 miljoen zenuwcellen die de darmen omgeven. Ze beïnvloeden ons denken en handelen. Vandaar de ‘buikhersenen’. De vorm van de darmen doet veel denken aan de hersenen. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan en ontdekt dat dezelfde celtypen, boodschappers en receptoren, in beide organen te vinden zijn. Een niet goed functionerend maag- / darmstelsel kan een belasting van de hersenen veroorzaken. Eigenbuikmassage kan intellectuele en emotionele verbeteringen opleveren.

Natuurlijke maatregelen

Een goede spijsvertering heb je zelf in de hand!. Neem drie maaltijden per dag met een tussentijd van vier tot vijf uur.
Vlozaadschillen (Plantago psyllium) zijn een gezonde regulator voor een goede stoelgang. In de darm zwellen de vlozaadschillen tot 20 maal het eigen volume. Neem de vlozaadschillen daarom in met flink wat water. Tijdens het opzwellen worden bacteriën en gifstoffen uit de darm opgenomen en vervolgens uitgescheiden. De vlozaadschillen kunnen ook aan Biogarde worden toegevoegd.
Tijdens het proces van eigenbuikmassage en andere ontgiftende maatregelen kan er een onaangename mondgeur optreden. In plaats van kauwgom of pepermuntjes te nemen is het beter om vers salieblad te kauwen. Dit werkt ontstekingsremmend, bacterie- en schimmeldodend. Bovendien bevordert salie de vetvertering en werkt in het maag- en darmstelsel, vooral als thee gedronken, ontkrampend en reinigend. Het is ook goed om de tong bij het tandenpoetsen mee te poetsen; van achter naar voren.
Drink niet tijdens de maaltijden en ook binnen een uur voor en twee uur na het eten. Natriumarm water is een natuurlijk reinigingsmiddel voor het lichaam en zou elke dag gedronken moeten worden. Drink ’s morgens na het opstaan een glas lauwwarm water om de darmen te stimuleren.
Warmte draagt bij tot het welbevinden van de buik. Een buikwikkel kan goede diensten bewijzen door het stimuleren van de bloed- en lymfecirculatie. De uitscheiding van gifstoffen en zuren wordt bevorderd. Een katoenen of linnen doek wordt in warm water vochtig gemaakt en om de buik gewikkeld. Daarover wordt een voorverwarmde handdoek en tenslotte een wollen doek gewikkeld. Dit blijft minstens een half uur zitten. Mocht het teveel afkoelen, houd dan een warmwaterzak bij de hand. Warme kruidenthee drinken voorkomt ook afkoeling.
Het is beter om geen laxeermiddelen te gebruiken. Deze kunstmatige prikkeling van de darm kan op den duur de gevoeligheid van de darm en de verteringsprocessen nadelig beïnvloeden. Dit geldt ook voor natuurlijke middelen en laxerende thee. De darm wordt lui doordat de normale reflex van de darm niet meer werkt zonder hulp van een laxeermiddel.
Lijnzaadolie beschermt de darmwand en houdt de huid jong. Hoogwaardige, koudgeperste lijnzaadolie bevat een zeer hoog percentage omega 3-vetzuren.

Voorgaande kort samengevat

De eigenbuikmassage zorgt voor meer energie en vitaliteit. Het immuunsysteem wordt op een natuurlijke manier geactiveerd. De buik voelt zacht en ontspannen aan.
De darmfunctie wordt genormaliseerd, merkbaar aan de dagelijkse ontlasting. Een goede ontlasting is worstvormig, ruikt nauwelijks, is licht glanzend door een dun slijmlaagje. Er is eigenlijk geen toiletpapier nodig. Er blijven geen resten achter na het doorspoelen van het toilet. De ontlasting blijft niet drijven omdat gasvorming in de darmen verleden tijd is.
Er ontstaat als vanzelf weer een gezonde eetlust en verlangen naar vooral natuurlijke voeding. Dit alles draagt er als ‘bijwerking’ toe bij, dat men enkele kilo’s kan afvallen.

Niet wachten tot morgen; de methode

Begin vandaag nog met de eigenbuikmassage. Wees daarbij niet fanatiek, maar geduldig en liefdevol voor de eigen buik. Eventueel een druppeltje van de favoriete olie in de handen wrijven voor het begin; de handen worden dan gelijk aangenaam warm.

1. Leg de handen op de onderbuik; de duimen wijzen richting
navel, vingers naast elkaar richting schaambeen zodat er een ‘hartje’ ontstaat. Ontspan onder rustig diep in- en uitademen. Voel de aangename warmte van de eigen handen en ruik eventueel de heerlijke geur van de favoriete olie.
De rechterhand draait linksom (tegen de klok in, vanuit eigen perspectief gezien) en de linkerhand rechtsom. Altijd eerst rechterhand, dan linkerhand en daarna afwisselend dezelfde bewegingen met beide handen tegelijkertijd. Begin met telkens 10 maal; dit om fanatiek masseren te voorkomen. Als de eigenbuikmassage in de dagelijkse routine is ingebouwd doen de handen hun werk vrijwel automatisch. De huid wordt in een langzaam tempo zo gemasseerd dat alleen de huid beweegt.

2. De rechterhand glijdt nu langzaam naar de bovenbuik en de linkerhand draait op de onderbuik. Eerst met de rechterhand zachtjes linksom en daarna met de linkerhand rechtsom masseren en afsluitend de beide handen tegelijkertijd.

3. Nu gaat de rechterhand zachtjes naar de onderbuik, daarbij contact houdend met de huid en de linkerhand naar de bovenbuik op de maag. Afsluiten met de beide handen tegelijkertijd.

Droogborstelen

Het geheel is verder te ondersteunen door de huid droog te borstelen. Dit bevordert de doorbloeding waardoor cellulite vermindert en meridianen worden gestimuleerd. De huid gaat heerlijk tintelen en een weldadige vitaliteit is direct te merken. Een heerlijke start van de dag. Wel zo mogelijk minimaal twee keer per dag toepassen. Eventueel de huid daarna met een favoriete olie inwrijven. Begin met de voet van het linkerbeen, daarna de kuit, de knie en het bovenbeen. Eindigen met lange streken van de borstel van voet naar het bovenbeen. Het is erg belangrijk om altijd te eindigen met streken naar het hart toe. Dit in verband met de richting van de bloedstroom. Herhaal dit aan het rechterbeen.
Daarna de billen stevig borstelen; dit vooral bij ernstige cellulite niet overslaan.
Bij de linkerarm eerst de hand, onderarm, goed de elleboog, dan bovenarm borstelen en weer eindigen met lange streken van hand naar bovenarm in de richting van het hart. Herhalen aan de rechterarm. Als afsluiting de buik eventueel masseren met de borstel. De richting is met de klok mee. Van rechtsonder richting het middenlijf met langzame zachte streken. Van het middel richting maag, dan van rechts naar links over de maagstreek, daarna van maag naar het linkermiddel en het laatste deel van de dikke darm.
Eventueel een bronzen lichaamsborstel gebruiken om nog meer vitaliteit te ervaren. Het belangrijkste echter is de aandacht waarmee het gedaan wordt. Dus niet even snel tussendoor, maar de tijd nemen om rustig en ontspannen te borstelen.

Ervaringen met de eigenbuikmassage en het droogborstelen zou ik graag ontvangen op mijn e-mailadres.

Herma Honkoop, Heilpraktikerin

info@gezondbeterworden.nl
www.gezondbeterworden.nl
0543 565253