Eetbare zomerbloemen
Uit: Nr. 274, jul/aug 2021
De zomer is hét seizoen om de mogelijkheden die de natuur biedt, uit te proberen. Zo zijn er ‘s zomers bijvoorbeeld veel eetbare bloemen. Probeer daar eens een salade van te maken, met een frisse dressing van citroensap en honing. Of versier een belegd broodje eens met bloemetjes, of garneer er een soep mee.
De bloemen die u wilt gebruiken plukt u uiteraard niet bij een uitlaatstrook voor honden. Kijk eerst eens in uw eigen tuin, in de berm langs een rustige weggetje of op een afgelegen plek in bos of park.
Ook de bloemen van planten die u gekocht heeft bij een tuincentrum, kunt u het eerste jaar na de aankoop beter niet gebruiken; eerst moeten de kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen langzaamaan verdwijnen. Bij een natuurwinkel kunt u meestal wel zaden of kruidenplanten kopen, die bij bloei meteen eetbaar zijn.
Doorschieten
Indien u over eigen grond beschikt (tuin of moestuin), laat dan eens een aantal gewassen doorschieten. U zult zien dat ze gaan bloeien. Zoals de bloemetjes van de doorgeschoten prei of ui, ze smaken heerlijk. Ook kunt u er kappertjes van maken (dit kan trouwens ook van andere bloemknopjes, zoals van madeliefje en paardenbloem).
Welke bloemen?
De bloemen van bekende (doorgeschoten) keukenkruiden en groenten kunnen goed gebruikt worden. Bijvoorbeeld de bloemen van bies- en daslook, tijm, rozemarijn, munt en basilicum. Of de bloemen van courgette, pompoen en rucola.
Wilde kruiden bieden ook veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan madeliefjes, paardenbloemen, zuring, korenbloemen, borage, klaprozen en de bloemetjes van de vlier of het duizendblad. Verder zijn ook te gebruiken: witte, gele en paarse dovenetel, goudsbloem, kamille en teunisbloem. Ook de bloemen van planten als de Oost-Indische kers, het vlijtig liesje, de roos, lavendel, de zonnebloem en het viooltje zijn eetbaar.
Werkwijze en toepassing
De bloemen of de bloemblaadjes worden in stukjes geknipt indien deze te groot of te opzichtig zijn.
Deze klein geknipte bloemetjes zijn trouwens ook fantastisch om door wat roomboter te mengen, samen met een snufje zout en wat bieslook en/of peterselie; het levert een heerlijk en vooral gezellig smeersel op voor bij de lunch of de barbecue, in eigen tuin of tijdens de picknick.
Ook pesto biedt een kans om wilde bloemen te gebruiken. Een combinatie met zevenblad, brandnetel, paardenbloem of pinksterbloem geeft verrassende resultaten.
Zo zijn er diverse mogelijkheden om de maaltijd op te vrolijken en uw familie en vrienden in te wijden in de wereld van uw eetbare achtertuin. Het kan overigens niet alleen met eten, maar ook met drinken: bloemen in de theepot of de waterkan.
Medicinale werking
Het gebruik van bloemen is niet alleen een manier om het eten gezelliger en smakelijker te maken. Veel van deze bloemen hebben ook nog eens een medicinale waarde, ze kunnen dus goed zijn voor de gezondheid.
Zo maakte ik met de bloemen van het sint-janskruid een rode olie, die ik gebruik bij (zon)verbranding en bij koortsuitslag.
Voor een medicinale toepassing geldt uiteraard: gebruik het met mate en raadpleeg een hulpbron.
Eetbare bloemen: voor mij ging er een onbekende wereld open met vele mogelijkheden, waarvan ik het bestaan niet kende. Als dat voor u ook zo is, dan laat ik u er graag kennis mee maken.
Een kritische slotopmerking: bij twijfel, niet plukken of raadpleeg eerst een bron. Zo is het niet verstandig om sommige schermbloemigen te gebruiken; de familie van de nachtschade (o.a. aardappel en tomaat) is zelfs giftig. Veel plezier en eet smakelijk!
Adrieke de Lange
a3ke_delange@hotmail.com