Hoge bloeddruk, orthomoleculaire benadering

Uit: Nr. 262, jul/aug 2019

Hoge bloeddruk

Dit artikel is een voorbeeld van hoe orthomoleculaire geneeskunde in de praktijk kan worden toegepast.

Iemand vroeg mij ooit om raad. Het gaat om een vrouw die al twintig jaar een hoge bloeddruk had, wat het risico van hart- en vaatziekten verhoogde. Bovendien had ze last gekregen van etalagebenen, een aandoening van de bloedvaten, waardoor ze moeilijk liep. Van haar arts kreeg ze het advies om bloeddruk- en cholesterolverlagers en bloedverdunners te gebruiken. Dat stond haar tegen en ze besloot haar leefstijl aan te passen. Met een looptraining kwam ze van haar beenklachten af en mede door goede voeding verbeterden haar bloedwaarden aanzienlijk. Echter: haar bloeddruk, die bij tijd en wijle toch wel hoge waarden laat zien, krijgt ze niet onder controle. Bovendien blijkt het in de familie te zitten, wat een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten.

Deze mevrouw heeft al belangrijke en wellicht de moeilijkste maatregelen genomen, zoals verandering van gedrag door meer te bewegen en door aanpassing van het voedingspatroon. Maar met het ouder worden is dit wellicht nog onvoldoende. Doordat hoge bloeddruk in de familie voorkomt en deze nauwelijks reageert op de leefstijl­verandering, is de kans groot dat hier een genetische factor aan ten grondslag ligt. Om dit te corrigeren is voor haar wellicht een hogere magnesiuminname noodzakelijk, hoger dan wat de gemiddelde mens nodig heeft en wat via de voeding ontoereikend blijkt. Er zijn inderdaad wetenschappelijke onderzoeken, waaruit blijkt dat magnesiumsuppletie een verhoogde bloeddruk helpt verlagen.

Meting van de vitamine D-spiegel in het bloed is aan te bevelen, niet alleen omdat veel Nederlanders een te lage bloedspiegel hebben, maar ook omdat een tekort kan leiden tot een hoge bloeddruk. Als de bloedspiegel te laag is, is suppletie met vitamine D een tweede mogelijkheid.

Wanneer we het hebben over hart- en vaatziekten, dan zijn de omega 3-visvetzuren van groot belang. Ze verlagen het risico van een hartinfarct, helpen tegen hartritmestoornissen, verbeteren de kwaliteit van het bloed en verlagen een hoge bloeddruk. Nog een factor die onderzocht kan worden, is de homocysteïnespiegel in het bloed. Een hoge homocysteïnewaarde is te vergelijken met een verhoogd cholesterol, maar ik vind het een belangrijkere risicofactor voor hart- en vaatziekten. Samen met een hoge bloeddruk wordt het risico van hart- en vaatziekten hierdoor nog eens extra vergroot. Een verhoogd homocysteïne kan verlaagd worden met de B-vitamines, te weten foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12.

Daarnaast zou deze mevrouw ter bescherming van haar bloedvatwanden extra antioxidanten kunnen nemen. Vooral de flavonoïden komen hiervoor in aanmerking. Deze zijn te vinden in groene thee, rood en donkerblauw fruit en als voedingssupplement.

Vitamine C als universele antioxidant mag niet ontbreken als preventieve maatregel. Een hoge dosis vitamine C helpt overigens de bovendruk te verlagen.

Zo zijn er dus een aantal mogelijkheden om hoge bloeddruk orthomoleculair te behandelen.

Gert Schuitemaker

Orthomoleculair apotheker