Migraine

Uit: Nr. 267, mei/jun 2020

Voedselintolerantie en voedingstherapie

In het programma Dokters van morgen van 5 november 2019, gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg, werd gesproken over migraine en andere vormen van hoofdpijn. Het blijkt dat in Nederland maar liefst tweeënhalf miljoen mensen lijden aan migraine, spannings- of clusterhoofdpijn. Hiertegen worden veel pijnstillers geslikt.

Pijnstillers en andere medicijnen hebben vaak bijwerkingen. Het middel is soms erger dan de kwaal. Neuroloog Gisela Terwindt raadt mensen met migraine meestal aan om te stoppen met de pijnstillers. Ook andere dure behandelingen worden toegepast. Wetenschappers doen onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van migraine in de hersenen om daarna een nieuw medicijn te ontwikkelen. Het gaat dan om symptoombestrijding. Er wordt op geen enkele wijze aandacht besteed aan voeding.

In het programma vertelde een vrouw over haar hormonale hoofdpijn, in de periode vóór de menstruatie.

De hoofdpijn ontstaat doordat het lichaam meer vrouwelijke geslachtshormonen ofwel oestrogenen aanmaakt en er meer histamine geproduceerd wordt.

Histamine

De praktijk wijst uit dat de meeste vrouwen een verhoogd histaminegehalte hebben, vooral vóór de menstruatie. Histamine is een hormoonachtig eiwit en tevens een neurotransmitter in de hersenen. Veel vrouwen hebben een intolerantie voor histamine, gluten, melkeiwitten, alcohol, pesticiden en E-nummers. Vaak is er een erfelijke aanleg. Gluten is een histamine­vrijmaker, net als alcohol. Voeding die de smaakversterker E621 ofwel ve-tsin (glutamaat) bevat, kan een migraine-aanval uitlokken. Voor deze smaakversterker zijn door de fabrikanten diverse verhullende benamingen bedacht, om mensen te misleiden.

Histamine behoort tot de groep biogene aminen – net als serotonine en tyramine – en verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Serotonine en tyramine vernauwen de bloedvaten daarentegen, waardoor de bloeddruk net kan stijgen. Door voedselintolerantie en ongezonde leefgewoonten kunnen de niveaus van deze neurotransmitters uit balans zijn. Er kan bijvoorbeeld een teveel aan histamine of een tekort aan serotonine ontstaan. Ook een laag histaminegehalte of een verhoogd serotonineniveau komt voor. Voeding, voedselintoleranties en ongezonde leefgewoonten spelen hierin een belangrijke rol.

Er kan dus een verwijding of vernauwing van de bloedvaten optreden bij migraine door het eten van voeding die rijk is aan biogene aminen of door alcohol. Stress of onverwerkte emoties kunnen het histaminegehalte ook verhogen.

Het blijkt dat in Nederland maar liefst tweeënhalf miljoen mensen lijden aan migraine, spannings- of clusterhoofdpijn. Hiertegen worden veel pijnstillers geslikt.

Symptomen

Klachten die bij migraine kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, braken, darmklachten als obstipatie en candida (schimmelinfectie), schommelende bloedsuikerspiegel, hypoglykemie, slaapproblemen, overgevoeligheid voor licht of geluiden, stress, verhoogd histaminegehalte, tekort aan serotonine en duizeligheid.

Voedingsadviezen

Om de klachten die gepaard gaan met migraine te verminderen, kun je het beste vermijden: suiker, koffie, thee, alcohol, coca cola, chocolade, drop, kaas, tabak en drugs. Kies zoveel mogelijk voor plantaardige, verse en biologisch geteelde producten. Probeer eens een maand granen die gluten bevatten, te vermijden, zoals tarwe, haver, gerst, rogge en spelt. Tarwe bevat het hoogste gehalte aan gluten. Vermijd voeding die pesticiden, hormonen, antibiotica en E-nummers bevat. Verdovingen en vaccinaties verhogen ook het histaminegehalte. Vermijd zo veel mogelijk geraffineerde suikers, ook die van de complexe koolhydraten in granen en melkproducten (lactose). Bananen en druiven bevatten veel fructose. Deze kun je beter uit je voedingspatroon weglaten.

Andere adviezen

Een goede gezondheid begint bij een schone darm en lever. Wees lief voor deze organen. In een gezond lichaam kan een ziekte zich minder manifesteren. Zorg voor een evenwichtig dag- en nachtritme. Vermijd stress en zoek ontspanning in de natuur.

Een van de lezeressen van mijn boeken en bezoekster van mijn website schreef mij: ‘Ik kan niet veel meer eten, maar ik ben wel verlost van mijn migraine.’

In mijn boek Histamine en ik vind je een lijst van voeding, arm aan biogene aminen. Ook staat er een lijst in van voeding, rijk aan biogene aminen, met achterin enkele recepten. Als je interesse hebt in het receptenboekje Nieuw Leven, stuur mij dan een e-mail. Dan stuur ik het receptenboekje als pdf gratis toe.

Slot

Hopelijk passen ‘de dokters van morgen’ voedingstherapie toe en hebben zij meer aandacht voor voedselintoleranties in relatie tot migraine.

Laat gezonde en natuurlijke voeding jouw beste medicijn zijn. Je kunt jouw migraine weg eten door het juiste voedingspatroon en een gezonde leefwijze, rekening houdend met voedselintoleranties.

Van harte beterschap gewenst.

Didy van de Veer

www.levendvoedsel.nl