Stevia als zoetstof toegelaten

Uit: Nr. 218, maa/apr 2012

Stevia als zoetstof toegelaten op Nederlandse markt

Stevia is een plant, een kruid, die van oorsprong uit Paraguay komt. De indianen die daar wonen gebruiken stevia al heel lang om hun drinken en voedsel te zoeten. Aan het einde van de negentiende eeuw kreeg de Westerse wereld er bijzondere belangstelling voor en kreeg stevia ook hier meer bekendheid. De bladeren van de plant bevatten de zoetstof, glycosiden, die wel zo’n 40 maal zoeter kan smaken dan suiker of sacharose. De verse maar, ook de gedroogde steviabladeren en het extract van de plant kunnen worden gebruikt als zoetstof. Er is geraffineerd stevia-extract verkrijgbaar… maar die is niet meer natuurlijk te noemen.

Art Stevia Bladeren DNUA 218De Europese Commissie wees februari 2000 een verzoek van de Belgische professor Jan Geuns af om een vergunning voor het in de handel brengen van stevia als voedingsmiddel. Zonder deze aanvraag zou stevia ongetwijfeld op de markt zijn gebleven. Ten onrechte ontstond toen het idee dat stevia een gevaar zou kunnen zijn voor de volksgezondheid. Uitgebreide onderzoeken, onder meer in Japan, hadden de onschadelijkheid van het product eerder al overtuigend aangetoond. Er zijn ook geen bijwerkingen van stevia vastgesteld. Stevia wordt al lang gebruikt als zoetstof in Coca-Cola. Dit alles laat onverlet dat prof. Geuns de indruk heeft gekregen dat hij werd tegengewerkt. Vooral de zoetstoffenindustrie ziet stevia als een bedreiging en deze oefende flinke druk uit om de erkenning van stevia als voedingsmiddel tegen te werken. Stevia is een bedreiging omdat het natuurlijk en goedkoop is, en er kan ook geen patent op worden verkregen.

Deze tegenwerking heeft uiteindelijk niet kunnen voorkomen, dat kortgeleden de Europese voedselautoriteit EFSA het gebruik van stevia als natuurlijk zoetmiddel heeft goedgekeurd. Steviolglycosiden bevatten geen suiker, geen calorieën en geen koolhydraten. Ze hebben ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Dat maakt stevia tot een geschikte zoetstof voor diabetici. Steviolglycosiden kunnen ook met een gerust hart worden gebruikt door mensen die willen afvallen. De zoete smaak hoeft niet te worden afgezworen. Stevia is verkrijgbaar als poeder, vloeistof en tabletjes. Stevia veroorzaakt geen tandbederf. Het maakt het gebruik van suiker en van de schadelijke zoetstoffen geheel overbodig.

Behalve de praktische toepassing van stevia, hebben de steviolglycosiden een preventieve en helende werking, namelijk:
• ze verbeteren de functie van de pancreas (alvleesklier);
• ze herstellen de bloedsuikerbalans en houden deze in stand;
• de energiehuishouding wordt beter geregeld;
• ze helpen overgewicht te voorkomen doordat ze geen calorieën bevatten;
• de spiertonus, spierspanning, wordt verbeterd;
• spieren herstellen na inspanning;
• ze hebben een positieve invloed op de vetverbranding;
• ze bevorden concentratie en denken;
• ze voorkomen cariës (gaatjes in tanden en kiezen);
• ze hebben een genezend effect op de huid, in het bijzonder op kloven en acné;
• ze werken Candida (schimmel) tegen.

Bert Kloosterman, natuurgeneeskundige
Telefoon: 0543 565253
www.gezondbeterworden.nl
info@gezondbeterworden.nl