Stofwisseling menselijk lichaam
Uit: Nr. 263, sep/okt 2019
Chemisch gezien is er niet veel verschil tussen een verbrandingsmotor van een auto en het menselijk lichaam qua energieverbranding. Beide hebben zuurstof en brandstof nodig voor hun energievoorziening. Het menselijk lichaam is te zien als een machine die ook wel een zuurstof-koolstof-machine genoemd kan worden.
Natuurlijk is er één groot verschil tussen de motor van een auto en die van het lichaam: het lichaam is in staat zichzelf te helen. Dat is maar goed ook, want als je de verkeerde brandstof in een auto gooit, dan doet deze het na een aantal meters niet meer. Wanneer je de verkeerde brandstof in het menselijk lichaam gooit, dan doet deze het gemiddeld toch zo’n 75 tot 80 jaar.
Wij krijgen in de moderne maatschappij namelijk allerlei verkeerde brandstoffen binnen. Het voedsel dat wij tegenwoordig eten is niet meer hetzelfde als wat er gegeten werd in de tijd dat onze lichamen ontstonden. Het lichaam past zich enigszins aan en gaat leren roeien met de riemen die het heeft. Nadeel is wel dat het lichaam hierdoor snel bepaalde voorraden van enzymen en mineralen verbruikt.
Stofwisseling
Als wij aan de stofwisseling van het lichaam denken, dan denken we vooral aan het maag- en darmstelsel. Er komt echter veel meer kijken bij het omzetten van voedsel en energie. Het maag- en darmstelsel is enkel en alleen bedoeld voor de opname van voedsel. Eenmaal in het bloed aangekomen moeten alle eiwitten, koolhydraten en vetten naar de cellen getransporteerd worden om te worden omgezet in energie.
Elke cel in ons lichaam moet zelf voor zijn energievoorziening zorgen. In onze cellen zitten daarom mitochondriën. Deze zetten onze voeding om in energie, zodat de cellen hun taak kunnen uitvoeren en wij kunnen leven. Dit is dus één van de meest essentiële functies in het lichaam. Om dit te kunnen heeft het lichaam niet alleen voeding nodig, maar ook voldoende mineralen.
Mineralen
Veel mensen weten niet dat het lichaam voor al zijn processen afhankelijk is van zeer essentiële bouwstenen: mineralen! Het zijn de mineralengehaltes in het lichaam die bepalen hoe succesvol het lichaam is in het omzetten van voedsel naar energie.
We kennen in onze omgeving allemaal wel mensen die een tomeloze hoeveelheid energie schijnen te bezitten en ook mensen die helemaal geen energie hebben. Dit ligt allemaal aan de hoeveelheid mineralen die het lichaam tot zijn beschikking heeft. Ons voedsel bevat vandaag de dag helaas te weinig mineralen. Vroeger bevatte een stuk groente 97 soorten mineralen, tegenwoordig mag je blij zijn als er 8 soorten in zitten. Dit komt door de moderne landbouwmethoden die de bodem uitputten.
Verhoudingen
Het gaat in het lichaam niet alleen over de absolute hoeveelheden mineralen, maar ook nog eens om de verhouding van de mineralen onderling. Mineralen kunnen onderling tot elkaar in verhouding staan en al deze verhoudingen maken hoe goed bepaalde systemen in het lichaam werken.
De verhouding calcium / magnesium geeft bijvoorbeeld aan hoe je bloedsuikerniveaus werken, de verhouding calcium / kalium de werking van je schildklier, en de verhouding natrium / kalium geeft je algemene energie weer. Zo is dus te zien hoe belangrijk het is dat je de juiste mineralen in de juiste hoeveelheden binnen krijgt, want als de balans weg is, kunnen er organen problemen krijgen.
Om te testen hoe deze verhoudingen liggen in het lichaam, kun je gebruik maken van een haarmineralen-analyse. Hierbij wordt een lokje haar in een laboratorium onderzocht, waarna er een persoonlijk voedings- en supplementenadvies wordt opgesteld.
Marion Schaatsbergen
035 6668151
www.nutrikennis.nl