Suppletie voor je gewrichten

Uit: Nr. 261, mei/jun 2019

Vette vis is rijk aan omega 3, vitamine D en jodium, enkele van de essentiële voedingsstoffen. Maar eet je wel voldoende vis? Waarschijnlijk niet. Dan is suppletie belangrijk, o.a. voor je gewrichten.

Gewrichtsklachten zijn niet uitsluitend een lokaal probleem, schrijf ik in mijn boek ‘Gewrichten en voeding’. De conditie van het gehele lichaam telt. Dat heeft o.a. te maken met de ‘stille ontsteking’ (lagegraadontsteking), die in relatie staat tot diabetes-2 en hart- en vaatziekten. De link met de gewrichtsziekten artrose en reumatoïde artritis kwam ruim tien jaar geleden aan het licht. Er is een sterke parallel tussen het ontstaan van verkalking (calcificatie) in de bloedvaten en die in de gewrichten.

De stille ontsteking is moeilijk te lokaliseren. Deze kan zich in alle weefsels in het lichaam voordoen, vooral in het vetweefsel van te zware mensen. We kunnen ons gezond voelen, terwijl stille ontsteking als een veenbrand onze lichamen teistert en langzaam de ontwikkeling van ziekten bevordert.

De Amerikaanse gezondheidsjurist dr. Barry Sears, voorzitter van de Inflammation Research Foundation, schreef hierover: ‘Stille ontsteking blijft, anders dan de klassieke ontsteking, onder de waarneembare pijngrens. Het gevolg is dat niets wordt ondernomen om het te stoppen, zodat het jaren kan aanhouden.’ Sears stelt dat er geen medicijn is dat de stille ontsteking kan opheffen. ‘Maar er bestaan anti-ontstekingsdiëten en ontstekingsremmende voedingssupplementen die dit wel kunnen.’

De meest gebruikte, eenvoudige en goedkope test om een (stille) ontsteking vast te stellen, is een bepaling van de bloedwaarden van het C-reactieve proteïne (CRP), bij elke arts bekend. CRP is een niet-specifieke ‘biomarker’ voor ontstekingsactiviteit. Vergelijk het met een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto.

De CRP-spiegel in het bloed wordt sterk beïnvloed door voeding. Een Amerikaanse studie vond bijvoorbeeld dat vrouwen die grote hoeveelheden hoog-glykemische koolhydraatrijke voedingsmiddelen aten – zoals aardappelen, ontbijt­granen, witbrood, cake en witte rijst – sterk verhoogde CRP-spiegels hadden. Aanbevolen is daarom een lagere consumptie van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen, zoals snelle koolhydraten en linolzuur.

Terwijl linolzuur het ontstekingsproces bevordert, gaat koudgeperste olijfolie ‘extra vierge’ dit juist tegen. Dit geldt ook voor de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Visoliecapsules zijn daarom bij uitstek ontstekingsremmende voedingssupplementen.

Vette vis is ook de belangrijkste bron in onze voeding van vit. D, belangrijk voor de gewrichten. Daarnaast voorkomt het valpartijen bij ouderen. Daarom is dit mijn algemene advies ter preventie, als aanvulling op een gezonde voeding:

• extra vitamine D, zeker in de winter: 2000 IE ofwel 50 mcg per dag;

• extra visolie wanneer je weinig vette vis eet: een capsule met 500 tot 1000 mg visolie, die 300 tot 600 mg Omega 3-
vetzuren (EPA en DHA) bevat.

Dit advies geldt voor gezonde personen, ter algehele ondersteuning. In mijn boek ‘Gewrichten en voeding’ geef ik nog allerlei aanvullende adviezen bij specifieke gewrichtsziekten, zoals artrose en reumatoïde artritis.

Gert Schuitemaker

Orthomoleculair apotheker