Vasten, detoxen de grote voorjaarsschoonmaak

Vasten en detoxen in het voorjaar

Uit: Nr. 255, mei/jun 2018

De een zweert erbij en volgt jaarlijks een kuurtje, de ander moet er niet aan denken. We hebben het hier over het al dan niet volgen van een vasten- / detoxkuur.

Een vasten- / detoxkuur is dé grote schoonmaak voor je lichaam, waarvan je gezondheid een flinke boost kan krijgen. Maar wat is nu een goede kuur; waar moet je op letten? Is het voor iedereen geschikt? Is het wel echt nodig als je gezond leeft? Moet je sapvasten, sportvasten of prikkelvasten? Na het lezen van dit artikel weet je of dit iets voor jou is en welke kuur je kunt volgen.

Waarom detoxen?

Bewust of onbewust wordt je lichaam belast door stress, alcohol, roken, slechte voeding, medicatie, straling en andere milieufactoren. Ook als je gezond eet, niet rookt en matig alcohol

gebruikt, dan nog is het moeilijk om aan de andere factoren te ontkomen. Dit geldt vooral voor milieufactoren, maar met stip bovenaan staat de toxische (vergiftigende) belasting die stress je geeft. In onze huidige maatschappij hebben we hier allemaal mee te maken en het vraagt veel bewuste aandacht om hier op een goede manier mee om te gaan. De negatieve effecten van bovenstaande factoren kunnen zich opstapelen in je lichaam en zorgen voor allerlei lichamelijke en psychische klachten. Door het volgen van een detoxkuur reinig je je lichaam van mentale, emotionele en lichamelijke gif- en afvalstoffen.

Wanneer?

Het voor- en najaar zijn het meest geschikt om te detoxen. In het voorjaar houd je een grote schoonmaak om de schade van de winter te herstellen, in het najaar maak je je klaar om wat meer naar binnen te keren en los te laten wat overbodig is. Het kan voorjaarsmoeheid en een winterdip helpen voorkomen.

Gifstoffen

De-toxen (ont-giften) betekent het je ontdoen van afvalstoffen / gifstoffen uit je lichaam. Je krijgt echt niet meteen klachten van een tijdje slecht eten, een maand stress op je werk, of je mobiel steevast op je nachtkastje. Maar wanneer deze situaties blijven aanhouden en je geregeld in de file staat, je in de buurt van een zendmast woont en net je zoveelste antibioticakuur achter de rug hebt… ja dan is het tijd voor een detoxkuurtje. Het is de duur, de opstapeling en de combinatie van factoren die klachten geven en uiteindelijk ook ziekten zullen veroorzaken, de zogenaamde ‘toxic overload’ (toxische overbelasting; red.).

Vergiftigen

Je ziet dus dat er op verschillende manieren giftige stoffen in je lichaam kunnen komen, van buitenaf door het blootgesteld worden aan o.a. milieufactoren, make-up, shampoos en tandpasta’s, maar ook door stoffen die je lichaam zelf aanmaakt. In totaal komt ons lichaam dagelijks met ongeveer 2600 lichaamsvreemde stoffen in aanraking. Door de verzuring die er zo in het lichaam ontstaat, wordt er een voedingsbodem gelegd voor slechte, ziekmakende bacteriën die ervoor zorgen dat gezonde bacteriën moeilijker kunnen overleven. Het gevolg is dat onze lever en nieren de schadelijke stoffen niet goed kunnen afbreken. Stress veroorzaakt verschillende processen in het lichaam. De lever is dan niet meer voldoende in staat om effectief te functioneren. Het gevolg is dat de giftige stoffen worden opgeslagen in de vetcellen. We zijn in feite onszelf aan het vergiftigen. Detoxen is de enige manier om ons lichaam van deze stoffen te ontdoen.

Voorkomen of genezen

Je kunt preventief vasten om je lichaam rust te geven en je te ontdoen van gifstoffen. Je kunt ook genezend vasten om van bepaalde klachten af te komen. Klachten kunnen o.a. zijn: weinig energie, darmproblemen, huidproblemen, haaruitval, eczeem, gewrichtspijn, stemmingswisselingen, overgewicht, allergieën, slaapstoornissen, schimmelinfecties, spijsverteringsklachten, urinewegproblemen, hormonale klachten, enz.

Niet voor iedereen

Echter niet voor iedereen is een detoxkuur per definitie geschikt. Voorzichtigheid is geboden in de volgende situaties: na een chemokuur (de giftige stoffen van deze ‘medicijnen’ komen, door het detoxproces, weer vrij in het lichaam en dan is het van groot belang dat de kuur heel zorgvuldig en professioneel begeleid wordt), bij burn-out, hartproblemen, psychiatrische ziekten, verleden met eetverslaving en ziekten in een acute fase. Mensen met bovenstaande problemen zijn vaak meer gebaat bij een gezond voedingspatroon, speciaal afgestemd op hun klachten.

Ontgifting

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden wanneer je een detoxkuur gaat volgen, het liefst onder begeleiding van een voedingskundige of detoxcoach. De kuur begint met een afbouwperiode om de kans op ontwennings- en ontgiftingsverschijnselen te verkleinen. De gifstoffen die vrijkomen kunnen voor de nodige ongemakken en klachten zorgen, waardoor je de motivatie kunt verliezen om de kuur af te maken. Je kunt het wellicht koud krijgen of last van jeuk, stijve spieren en gewrichten, grotere vermoeidheid, hoofdpijn of een loopneus. Laat dit je niet ontmoedigen, want de energie en het zuivere gevoel dat je ervoor in de plaats krijgt, zijn meer dan de moeite waard.

Soorten kuren

Welke detoxkuur is nu voor jou geschikt? Dat is geheel afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid, je gezondheid, je wensen en verwachtingen, maar ook van de sociale verplichtingen die je hebt tijdens de kuur. Het heeft de voorkeur – als je de mogelijkheden ervoor hebt – om een weekje naar een mooie plek in binnen- of buitenland te gaan, waar je je heerlijk in de watten kunt laten leggen en alle sores thuis kunt laten. Maar ook in je eigen omgeving is het goed te doen om een kuur te volgen. Het vraagt dan wel wat meer discipline en begeleiding.

Enkele vastendag

Een enkele vastendag per week is een goede manier om je lichaam even wakker te schudden en kan helpen gewenst gewichtsverlies dat vastloopt weer in gang te zetten; drie dagen vasten is voor degene die niet teveel wil of mag afvallen. Je kunt de kuur uitbreiden met het aantal dagen dat voor jou nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Het kan een kuur zijn die bestaat uit alleen fruit en groente, maar ook uit kleine maaltijden. Het proces kan worden ondersteund met supplementen, voetbaden, leverpakkingen, darmspoelingen, yoga- en ontspanningsoefeningen, sauna en dergelijke.

Sportvasten

Een andere manier van vasten is Sportvasten. Dit is een 10-daagse methode waarbij je tijdens het vasten veel gaat sporten, met als gewenst resultaat dat je gewicht gaat verliezen en je sportprestaties verbeteren. Hierbij ligt de prioriteit niet bij het ontgiftingsproces, maar moet je het als een trainingsmethode zien, waarbij je een goede conditie moet hebben. Als je gezondheidsklachten hebt of medicijnen gebruikt, moet je toestemming van je arts vragen.

Prikkelvasten

Prikkelvasten is een detoxkuur, waarbij je zowel ‘prikkelende’ voeding – zoals suiker, gluten en dierlijke producten – mijdt als de prikkels uit je omgeving. Je begrijpt dat dit makkelijker gaat wanneer je dit in een andere, liefst warme, omgeving doet, waarbij je je helemaal kunt ontspannen. Het thuislaten van laptop, tablet of smartphone is een hele uitdaging, maar de voldoening en het resultaat na zo’n kuur is optimaal.

Resultaat

En waar doe je het allemaal voor? Na een kuur mag je verwachten: afname van je klachten, beter slapen, minder stress, meer energie, schone huid, gewichtsverlies, helderheid in je hoofd, betere spijsvertering, eventuele ontdekking van intoleranties, beter inzicht in je levensstijl, een schone doorstart van je lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat er ook op de langere termijn duidelijk positieve effecten zijn op het algemeen welbevinden. Heb je de kuur onder begeleiding gedaan, dan is het wenselijk om na afloop te evalueren en eventueel met een aanvullend advies verder te gaan op je gezonde pad.

Marian de Boer

natuurvoedingskundige en detoxcoach

www.natuurvoedingstherapie.nl

Marjon Willems

natuurvoedingskundige en detoxcoach

www.natuuropjebord.nl