Bio-integrale tandheelkunde

Uit: Nr. 279, mei/jun 2022

Op zoek naar het onderliggende probleem

Natuurgeneeskundige Alexander Kruijtbosch en bio-integrale tandarts Ky-Lie Tan hebben hun expertises bij elkaar gebracht.

Samen kijken ze op een holistische manier naar het gebit. Met andere woorden: altijd in relatie tot de algehele gezondheid.

Problemen aan het gebit kunnen in verbinding staan met fysieke klachten, en vice versa. Kruijtbosch en Tan volgen daarom deels de traditionele Chinese geneeskunde, waarin het uitgangspunt is dat de tanden en kiezen door middel van meridianen verbonden zijn met organen, weefsels en het hormoonsysteem van het lichaam.

Meerdere invalshoeken

Naast een EAV-meting (electro acupunctuur, methode Dr. Voll) van het gebit en de onder­liggende meridianen, wordt een uitgebreid mondonderzoek uitgevoerd. Een complementair behandelplan wordt opgesteld om gebit en gezondheid te optimaliseren. Indien nodig

worden voedingsadviezen en orthomoleculaire supplementen ingezet om het behandelplan ook van binnenuit te ondersteunen.

De benodigde expertise komt vanuit meerdere invalshoeken: naast de eerder genoemde Chinese geneeskunde zijn dat de natuurgeneeskunde, de orthomoleculaire geneeskunde, de klassieke homeopathie en de biologische,

integrale tandheelkunde.

Onderliggende oorzaken

Het liefst wordt eerst de oorzaak van een klacht opgespoord, voordat er behandeld wordt. Bijvoorbeeld: bij een kind met veel gaatjes kan het onderliggend probleem zijn dat het kind onvoldoende calcium uit zijn of haar voeding opneemt. Dan kunnen we denken aan een mogelijke voedselintolerantie of aan een bijschildklierprobleem. Evengoed kan het door een bepaald dieet komen, zoals goedbedoeld ‘gezond’ snoepgoed (gedroogd fruit, dadels of ontbijtkoek). Helaas weten de meeste ouders niet dat dit soort versnaperingen juist extra blijft plakken tussen en achter de kiezen van het kind.

Een ander voorbeeld is een tandvleesprobleem. Dat kan diverse oorzaken hebben. Mond­hygiëne is uiteraard belangrijk, maar ook de ‘synergetische mond’ (bijvoorbeeld wondjes in de mond) en zelfs de darmflora kunnen een rol spelen.

Op die manier behandelen Kruijtbosch en Tan bijvoorbeeld kaakbotontstekingen, of ontstekingen onder een wortelkanaalbehandeling. Maar ook cliënten die problemen ervaren met een metalen spalkje in de mond en een

overgevoeligheid blijken te hebben voor bepaalde metalen (nikkel).

Een behandeling gebeurt uiteraard wel altijd in relatie tot de lichamelijke klachten die daaruit kunnen voortkomen of daaraan ten grondslag liggen.

Platelet Rich Fibrin methode

Bij de behandelingen worden waar mogelijk alleen lichaamsvriendelijke, natuurlijke materialen en wondgenezende methoden gebruikt.

Een van die wondgenezing bevorderende methoden is de z.g. Platelet Rich Fibrin methode, afgekort tot de ‘PRF-methode’. Hierbij wordt het bloed van de cliënt zelf als basis gebruikt. Het bloed gaat in een speciale centrifuge, waarin alles wat het lichaam inzet voor de wondgenezing – zoals de bloedplaatjes en fibrine – gescheiden wordt van de rode bloedcellen. Deze geconcentreerde, lichaamseigen substantie zorgt vervolgens voor een effectievere wondgenezing bij complexe behande-

lingen zoals extracties, het zetten van

implantaten of het ophogen van het kaakbot.

De kracht van ozon

Een andere natuurlijke methode die Kruijtbosch en Tan gebruiken om ontstekingen te voorkomen, is het gebruik van ozon.

Ozon is van nature een gasvormig, driedelig molecuul dat zich in de stratosfeerlaag van de atmosfeer bevindt. Het beschermt ons tegen de ultraviolette stralen en reinigt de lucht doordat het alle verontreinigende stoffen waarmee het in contact komt, onschadelijk maakt. Dit is de natuurlijke manier van de aarde om zichzelf te reinigen.

Ozon wordt ook in de tandheelkunde gebruikt vanwege zijn unieke, reinigende eigenschappen. Het belangrijkste is dat het een krachtig oxidatiemiddel is, en daardoor antimicrobieel werkt. Bacteriën, virussen, schimmels, gist en parasieten hebben weinig of geen antioxidant- enzymen in hun celmembranen.

En zonder deze bescherming oxideert ozon dat celmembraan, waardoor het scheurt. De ozon brandt als het ware een gat in het celmembraan, wat resulteert in celdood en uiteindelijk in een desinfecterend of steriliserend effect.

Gezonde cellen hebben wel antioxidant-

enzymen in hun celmembranen, waardoor ze beschermd worden tegen oxidatie door ozon.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 1 molecuul ozon de oxiderende kracht heeft van meer dan 3.000 chloor-

moleculen. M.a.w.: ozon doodt pathogene organismen 3.000 maal sneller dan chloor.

Een mooi bijkomend effect is dat ozon geen toxische bijproducten achterlaat, zoals chloorverbindingen dat wel doen. De uiteindelijke restproducten van ozon zijn slechts water en zuurstof.

Daarnaast activeert ozon het immuunsysteem, het bevordert de wondgenezing.

Ook verbetert ozon verschillende eigenschappen van rode bloedcellen en stimuleert het zuurstofmetabolisme, waardoor het vrijkomen van zuurstof in de weefsels wordt vergemakkelijkt. Dit veroorzaakt vasodilatatie (bloedvatverwijding) waardoor de bloedtoevoer naar de aangedane zones verbetert.

In de praktijk wordt ozon vooral gebruikt om de desinfectie en wondgenezing te onder-

steunen, tijdens tandheelkundige ingrepen. Het is a-traumatisch, pijnloos en niet invasief. De patiënt merkt er vrijwel niks van.

Hierdoor kan het met succes worden gebruikt bij chirurgische ingrepen zoals tandextracties of bij implantaten.

Geen metaal

Kruijtbosch en Tan maken zoveel mogelijk gebruik van metaalvrije materialen. Zo worden uitsluitend keramische implantaten toegepast; deze bestaan uit zirconium oxide. Van titanium implantaten weten we namelijk dat er op den duur titaniumdeeltjes vrijkomen die het immuunsysteem belasten.

Keramische implantaten daarentegen geven geen deeltjes af, ze zijn dus veel lichaams-

vriendelijker.

Door de biocompatibiliteit zorgen keramische implantaten ook nog eens voor een betere aansluiting op het tandvlees, er is dan minder kans op peri-implantitis (tandvleesontsteking rondom het implantaat) of op blokkades van de meridianen.

Alexander Kruijtbosch en Ky-Lie Tan, Bio-integraal Tandarts Team (BiTT).

www.integrativedentistrycenter.com/nl/bio-integrale-tandheelkunde