Hypnotherapie

Uit: Nr. 254, ma/apr 2018

‘Wat de boer niet kent dat eet hij niet.’ Dat is wel van toepassing op hypnotherapie. Veel mensen vinden hypnose een spannend idee, ze hebben vaak de showhypnose in hun hoofd. Hierdoor hebben ze een bepaalde indruk van hypnose gekregen die meestal heel anders is dan de werkelijkheid. Als professionele hypnotherapeut laat ik je niet allerlei rare ongein uithalen. Mijn missie is zorgen dat je weer heerlijk in je vel zit en goed zal functioneren op alle vlakken.

Hypnose is praten met je onderbewuste. Je onderbewuste beschermt jou altijd en overal. Als je gepest wordt, zal je onderbewuste je beschermen door je steviger in je schoenen te laten staan. Dit neemt het onderbewuste heel letterlijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van het welbekende ‘emotie-eten’. Op ieder spannend of vergelijkbaar moment in je leven stop je van alles in je mond; helaas word je daardoor alleen maar steeds dikker, en het probleem wordt niet aangepakt. Je onderbewuste blíjft beschermen op zijn goedbedoelende manier, maar begrijpt niet dat het niet meer nodig is. Als je ouder en wijzer bent, begrijp je dat mensen onaardig kunnen doen uit jaloezie. Helaas is je onderbewuste zo sterk dat je toch steeds het oude gedrag van ‘emotie-eten’ blijft toepassen.

Als je geboren wordt ben je nog min of meer blanco. Je kunt dit zien als een tuintje waar alleen nog maar aarde in zit. In dat tuintje worden allemaal bloemen gezaaid doordat je ouders trots op je zijn, ze vinden je lief en je wordt geknuffeld. Je krijgt complimentjes, allemaal prachtige bloemen groeien er in dat tuintje.

Af en toe gaat er iets mis; je krijgt tandjes en huilt veel, je ouders raken vermoeid en mopperen op je. Dan komt er onkruid in je tuintje. In de loop van je leven wisselen de mooie bloemen en het onkruid elkaar af. Helaas groeit dat onkruid veel harder, het overwoekert de prachtige bloemen. Als je heel vaak hoort dat je ergens niet goed in bent, dan ga je dat uiteindelijk geloven, dan ga je het niet eens proberen.

Als je vastgeroest zit in bepaalde gedragingen of klachten hebt, zoals onzekerheid, faalangst, slecht zelfbeeld, boosheid, angst of last van lichamelijke of geestelijke klachten en je wil daar nu wel eens vanaf, dan kan dat met hypnotherapie. Zelfs afvallen met een virtuele maagband is mogelijk. Jouw innerlijk heeft je middels deze gedragingen beschermd.

Als je bij mij in de praktijk komt, heb ik je altijd al telefonisch gesproken of met je gemaild. Je krijgt bij binnenkomst wat te drinken en je mag vertellen waar je vooral last van hebt. Ik bekijk op dat moment welke techniek ik het beste in kan zetten voor jouw probleem. Daarbij schat ik ook meteen in of dat bij jou past. Iedereen is per slot van rekening uniek.

In hypnose kan ik aan je onderbewuste uitleggen dat je – als je te dik bent geworden – graag wil afvallen. Ik vraag dan ook altijd aan het onderbewuste of hij daarvan op de hoogte is. Meestal weet je onderbewuste dat dus niet. Met je verstand weet je wel dat te dik zijn ongezond is maar je onder­bewuste is daar niet mee bezig, die wil jou alleen maar blijven beschermen op de manier zoals hij altijd deed. Ik vraag aan je onderbewuste of hij hier een andere oplossing voor heeft.

 

 

 

Als je op mijn hypnosestoel ligt, vertel ik dat je straks je ogen mag sluiten als ik het zeg. Eerst leg ik uit dat je alles wat ik vertel gewoon hoort; je blijft gewoon ‘erbij’. Soms dwaal je wat af, maar dat is niet erg, je onderbewuste vangt het prima op. Eigenlijk vertel ik gedurende de gehele sessie precies wat er gebeurt en wat jij mag doen. Soms stel ik een vraag aan je, bijvoorbeeld om met je hoofd te knikken of om antwoord te geven. Er gebeuren geen onverwachte dingen.

 

 

 

 

Nog een voorbeeld. Als je als 2-jarige bij het zwembad staat en je moeder roept: ‘Sta stil!’, dan schrik je en sta je verstijfd. Je snapt niet dat je moeder heel bang is dat je in het water kan vallen; jij weet niet dat je dan zou kunnen verdrinken. Je hebt haar emoties wél gevoeld.

Door op dat moment verstijfd te blijven staan, heeft je innerlijk je beschermd tegen in het water vallen. Dit is zo sterk dat je verderop in je leven ook vaak zal blijven staan als bescherming; je durft niet goed dingen te ondernemen. Dat is niet handig meer als je ouder bent; dan wordt er van je verwacht dat je van alles gaat ondernemen. Je innerlijk moet daarom gereset worden.

Met hypnotherapie wordt jouw innerlijk erop aangesproken dat het niet meer nodig is om op die manier beschermd te worden. Er worden andere manieren gezocht om op een goede manier in het leven te staan en de juiste weg in te slaan.

Na de hypnosesessie ben je gelijk weer volledig fris en helder. De meeste mensen ervaren hypnose als heerlijk ontspannend. Vervolgens krijg je een glas water te drinken. Ik vraag hoe je de sessie vond, we maken indien van toepassing een nieuwe afspraak en je gaat na wat korte tips weer naar huis met al je nieuwe, fijne gevoelens.

Vanaf 7-jarige leeftijd is hypnotherapie toe te passen; iedereen kan in principe in hypnose gebracht worden. Hypnose voelt aan als een heerlijke ontspanning, je hoort gewoon alle geluiden om je heen, je bent niet ‘van de wereld’. Je blijft altijd zelf in controle, en je zult niets tegen je zin doen. Naderhand ben je weer helder en fris.

Marit de Kruyf, Apeldoorn

(alleen op afspraak) 06 37175595

info@ hypnoseoplossingen.nl

www.hypnoseoplossingen.nl